Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου

riga feraiou spiti

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου

  •  Από το «Αντ. Τρίτσης» η χρηματοδότηση, ύψους 540.000 ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης, ενός από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα κτίρια του Πηλίου, απομεινάρι του λαϊκού πολιτισμού που άντεξε στις καταδρομές του χρόνου και των καιρών, του Ελληνομουσείου Ρήγα Φεραίου, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης που εξασφαλίζει την χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτης», ύψους 540.000 ευρώ.

Το κτήριο του Ελληνομουσείου αποτελεί δείγμα του αυστηρού και λιτού ύφους της αρχιτεκτονικής της Βορείου Ελλάδος και της Ηπείρου. Το Ελληνομουσείο τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία κτισμάτων φρουριακής μορφής της τότε εποχής με κάτοψη σε διάταξη Γ, στη στάθμη του ισογείου με είσοδο στην εσωτερική πλευρά του Γ με σκοπό την επιπλέον ασφάλεια και τον έλεγχο του κτιρίου σε επιδρομές ή επιθέσεις, ενώ στη στάθμη του ορόφου μόνο στις με ανατολικό προσανατολισμό όψεις πέρα από το περίγραμμα της υποκείμενης κάτοψης του ισογείου εξωθούνται κλειστοί εξώστες από λεπτά σύνθετα (ξυλόπλεκτα) λιθοδομημένα τοιχώματα (έρκερ) αυξάνοντας τον ωφέλιμο χώρου του κτιρίου. Το κτήριο του Ελληνομουσείου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και η ανέγερση του χρονολογείται περί το 1777. Η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε στη θέση παλιού σχολείου που λειτουργούσε από το 1767 ως αίθουσα διδασκαλίας δίπλα στη βιβλιοθήκη.

Το προτεινόμενο έργο της Επισκευής και Αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα Φεραίου περιλαμβάνει εξειδικευμένες κτιριακές εργασίες αλλά και εργασίες συντήρησης. Η αποκατάσταση και επισκευή του έργου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα καλύτερα από επιστημονικής και τεχνικής άποψης πρότυπα και υλικά εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, όπως αυτές περιγράφονται στα τεύχη και σχέδια, καθώς και όλες τις υποδείξεις των υπηρεσιών από έμπειρα και εξειδικευμένα συνεργεία στον τομέα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων. Σημειώνεται πως έχει υπογραφεί και η 3η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της  Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Δήμο Ζαγοράς, Μουρεσίου.
Total
0
Shares