Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας: Ζωντανή δημογραφικά Κοινότητα με μαθητές σε … χωματόδρομους επικίνδυνους λόγω …”σύγχυσης αρμοδιοτήτων”

Παναργιθεάτικη Συνδιάσκεψη: Διαρκής Διάλογος και Αιτήματα προς τον νέο Περιφερειάρχη και παρατάξεις ΠΣ Θεσσαλίας - Είμαστε όλοι ... πρώτα, Ανατολικο - Αργιθεάτες, λόγω... Ιανού!

Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας: Ζωντανή δημογραφικά Κοινότητα με μαθητές σε … χωματόδρομους επικίνδυνους λόγω …”σύγχυσης αρμοδιοτήτων”

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Τα χωριά της Καποδιστριακής περιοχής Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας – [Βραγκιανά Αργύρι Καταφύλλι Μάραθος Γρυμπιανά] – ενεργά δημογραφικά και με σχολεία και μόνιμους κατοίκους, όλο το χρόνο, εξακολουθούν να βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες, σε δρόμους με επικίνδυνη βατότητα, χωματόδρομους όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά – με κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας – μικροί μαθητές, κτηνοτρόφοι και ηλικιωμένοι.

|. Την οδική απαράδεκτη κατάσταση, επιτείνει η ….”σύγχυση αρμοδιοτήτων” μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (τυπικά αρμόδια για συντήρηση και καθαρισμό του Δαιπεριφερειακού τμήματος “Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας – Ρόγκια – Φελίκι/όρια Ευρυτανίας” – 6 χλμ) και του τοπικού Δήμου Αργιθέας και της κοινότητας (πενταμελές ΚΣ).

||. Κατά την επίσκεψη του Τοπικού Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιου – 22 Αυγ. στα Βραγκιανά Αχελώου, δηλώθηκε δημοσίως ότι ο δρόμος (σχολικός) θα καθαρίζεται τακτικότατα με επιμέλεια της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας.

• Δύο μήνες μετά, ενεργοί πολίτες της κοινότητας Βραγκιανών, μας διαμαρτυρήθηκαν για προβληματική βατότητα και έλλειψη φροντίδας.

• Βέβαια, ζούμε εποχή όπου η Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου Αργιθέας είναι…. δυσκίνητη και η Αντιπολίτευση (στο ΔΣ Αργιθέας και ΚΣ Βραγκιανων) είναι… άφωνη και άφαντη.

• Δεν υπάρχει ούτε μία διαμαρτυρία των Αιρετών (ΔΣ και ΚΣ), ούτε παρέμβαση για τη βελτίωση της βατότητας και ανακούφισης των μικρών μαθητών, που μετακινούνται από Ρόγκια – Φελίκι – σχολεία Ραπτόπουλου Ευρυτανίας.

|||. Προκύπτουν τα δικαιολογημένα ερωτήματα:

1. Από τον Αύγουστο πόσες φορές έχει καθαριστεί το οδικό τμήμα έως όρια Ευρυτανίας;
Εφόσον, η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας … “ξέχασε” τη δέσμευση της, πότε η Ε.Ε Δήμου Αργιθέας (Αντιδήμαρχοι) ζήτησαν μηχανήματα από τον Τοπικό Αντιπεριφερειάρχη ή πόσες φορές η ίδια η Δημοτική Αρχή έστειλε δημοτικά μηχανήματα για στοιχειώδη προσβασιμότητα (χαλικόστρωση, λακούβες, νεροφαγιές);

2. Στο γνωστό Ρέμα (Πέτρες) επί μήνες έχει διαβρωθεί το τσιμέντο και τα σίδερα οπλισμού καταστρέφουν τα ελαστικά των οχημάτων.
Οι κτηνοτρόφοι, οι μεταφορείς το έχουν επισημάνει πολλές φορές.
Σημειωτέον ο δρόμος εξυπηρετεί και προσκυνητές της Ι.Μ. Μεταμόρφωσης Σωτήρος Βραγκιανών και μεταφορείς καυσόξυλων από το Δάσος….

3. Ο Τοπικός Αντιπεριφερειάρχης είχε παρακαλέσει τα μέλη της ΕΕ Δήμου, να καταγράψουν τα λίαν επικίνδυνα σημεία και να τα καταθέσουν στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας. (Έχουν φωτογραφηθεί μαζί του…).
Τι έγινε επί δύο μήνες, από τον Αύγουστο;
Ποιά σημεία του οδικού άξονα από Αργύρι έως Γέφυρα Κοράκου και Μουζάκι έχουν επισημανθεί;
Ποια σημεία από Βραγκιανά Αχελώου έως Όρια Ευρυτανίας ;
Ποιοί Σύμβουλοι έχουν ενημερωθεί για όλα τα παραπάνω;

* Επικίνδυνα σημεία: [Γέφυρα Μότσιου Βραγκιανών- βαφή / έχει σκουριάσει- πέρασαν 18 έτη) – ιρλανδικές διαβάσεις έως πρατήριο καυσίμων Νούλες) – τοιχείο μετά ναό Αγ. Πάντων-έπεσε / λακούβες έως Νεχώρια και Καταφύλλι Αργύρι / καθιζήσεις στο Καρφί – θέση Σάρα (πρέπει ο δρόμος να διαπλατυνθεί ελαφρώς προς το πρανές με τοιχείο Αντιστήριξης) / βελτίωση εναλλακτικής διαδρομής από λόφο Πέντε Αδέλφια λόγω κινδύνων από σήραγγες Συκιάς και άνοδο από Ρέμα Πετρωτού έως Καπετανόβρυση / από Άγιο Μηνά έως Ελληνικά και Κνίσοβο κλπ].

4. Υπήρξε Αιρετός, του ΔΣ ή της τοπικής κοινότητας, να ακολουθήσει την επικίνδυνη διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά οι μικροί μαθητές μας, να βιντεοσκοπήσει και να προβάλλει την ταλαιπωρία τους;

√ Κατατέθηκε ερώτηση στη Δημοτική ή κοινοτική αρχή ή στην Περιφερειακή Αρχή για όλα τα βάσανα των κτηνοτρόφων και παιδιών;

√ Πόσα αιτήματα έχει υποβάλλει η Δημοτική Αρχή προς τον αρμόδιο (τυπικά) Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας; Μπορεί να τα δημοσιοποιήσει;

√ Το πενταμελές ΚΣ έχει συνεδριάσει για το οξύ αυτό πρόβλημα, έχει λάβει αποφάσεις; Έχει διαμαρτυρηθεί ή όλα καλά … καμωμένα;
Η ενασχόληση με τα κοινά δεν … εξαντλείται ως την κατάρτιση ψηφοδελτίων και το άνοιγμα της κάλπης….. απαιτεί διαρκή αγώνα και κόπο!

|V. Έως πότε θα αναμένουμε τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου Ασφαλτόστρωσης του οδικού αυτού τμήματος των 6 χλμ;

• Πότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ανακοινώσει την καλή είδηση;
Ήδη είναι έτοιμος ο φάκελος και επικαιροποιημένη η οριστική μελέτη !
Το συνολικό κόστος κάτω των 2.000.000€ (με εκπτώσεις).

– Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή προφάσεις για νέα αναβολή….
– Ούτε ο κορωνοϊός, ούτε ..ο Ιανός…ούτε ο κακός μας ο καιρός!!!

• Ενόψει του νέου προϋπολογισμού 2021 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ερχόμενου βαρύτατου χειμώνα, της ανάγκης να προστατέψουμε πρώτιστα τα παιδιά και ηλικιωμένους μας, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε όλοι οι Βραγκιανίτες, οι Θεσσαλοί, οι Ευρυτάνες, οι Αγραφιώτες και Αργιθεάτες την εξαγγελία από τα χείλη του καθύλην και τόπο αρμόδιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού!

√ Θα προτιμούσαμε δια ζώσης, επιτόπια, στα ζωντανά Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας!
√ Αλλά, λόγω συνθηκών, ας είναι από την έδρα της περιφέρειας, τη Λάρισα!
– Ζουν αρκετοί Βραγκιανίτες και στη Θεσσαλική Πρωτεύουσα!

V. Ο Νοέμβριος 2020 είναι μήνας καθοριστικός…

• Μετά και σε απευκταία περίπτωση ολιγωρίας, μονόδρομος η προσφυγή μας στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στα Ευρωπαϊκά Όργανα ….

• Η εδαφική κοινωνική συνοχή, η ισόρροπη ανάπτυξη, η δίκαιη κατανομή πόρων, η ιδιαίτερη μέριμνα των Ορεινών Απόμακρων περιοχών, αποτελούν Ευρωπαϊκή και Συνταγματική επιταγή για όλους τους θεσμικούς παράγοντες!

– Τα Βραγκιανά, τα χωριά Αχελώου ανήκουν στην ορεινή Δυτική Θεσσαλία…..

* Φίλοι όλοι…. Φιλτάτη η Αλήθεια και η Ορεινή Πατρίδα!

Δημήτρης Παπακώστας

24 Οκτωβρίου 2020




Total
0
Shares
Previous Article
karkinos mastou 1

25η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Next Article
mouzaki drone

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία !!!