Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βόλος: Απάτη με ηλεκτρονικό μήνυμα για διάσωση κληρονομιάς

Τρίκαλα: Εφιαλτική γνωριμία στο Facebook ‑ Ζευγάρι εκβίαζε γυναίκα με φωτογραφίες - Βόλος: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης

Βόλος: Απάτη με ηλεκτρονικό μήνυμα για διάσωση κληρονομιάς

 Έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία οι απατεώνες, που σκαρφίζονται διάφορα κόλπα, προκειμένου να εξαπατήσουν τους ανύποπτους πολίτες και να τους υφαρπάξουν χρήματα. Βολιώτης έλαβε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα ελληνικά από το εξωτερικό, ανθρώπου που ζητεί οικονομική βοήθεια, προκειμένου να διασώσει την περιουσία και την κληρονομιά του, άγνωστο από ποιους και υπόσχεται να αποδώσει στο υποψήφιο θύμα του, ποσοστό 25% της αξίας τη.

Στο μήνυμα, που είναι ασύντακτο σε πολλά σημεία του, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Είδα το email σας στο Διαδίκτυο σήμερα όταν έψαχνα για… κανείς δεν θα με βοηθήσει. Το όνομά μου είναι… Είμαι 23 ετών, βοήθησέ με να σώσει την κληρονομιά μου των 10.000.000 USD, που ο πατέρας μου με άφησε πριν πεθάνει, θα σου δώσω το 25% της κληρονομιάς μου αν με βοηθήσεις. Θέλω να μείνω μακριά από την κακή μητέρα μου που πούλησε το… η περιουσία των γονιών μου. Κανένας από αυτούς δεν σκέφτεται για τις σπουδές μου. Σας υπόσχομαι ένα μέρος και κάνω επενδύσεις μαζί σας. Σε παρακαλώ βοήθησέ με…».

Φυσικά όποιος πέσει θύμα του επίδοξου απατεώνα, θα του δώσει χρήματα για να διασώσει την περιουσία του και θα τα χάσει… Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όσοι λάβουν αντίστοιχο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην «τσιμπήσουν» και να καταγγείλουν την υπόθεση στην Αστυνομία. Η απάτη μοιάζει με μια άλλη παλαιότερα με δράστες τέσσερις αλλοδαπούς, που κατηγορούνταν ότι πήραν παράνομα χρήματα από Πηλιορείτη, προκειμένου να του μεταβιβαστεί κληρονομιά 5.500.000 ευρώ.

Κατηγορούμενοι ήταν τέσσερις Ισπανοί, κάτοικοι της περιοχής Βίγκο της ευρωπαϊκής χώρας, που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου γιατί εξαπάτησαν αγρότη από περιοχή του Νοτίου Πηλίου, από τον οποίο και είχαν λάβει ποσό 15.600 ευρώ, προκειμένου να του μεταβιβαστεί «κληρονομιά» «νεκρού συγγενούς του», αξίας 5.500.000 ευρώ. Η απάτη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε γίνει το διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τις 28 Μαρτίου 2012. Βέβαια στη νέα απάτη δεν υπόσχεται ο επίδοξος απατεώνας μεταβίβαση κληρονομιάς στο θύμα, αλλά ζητεί οικονομική βοήθεια, για να σώσει αυτός τη δική του.

Η Αστυνομία συμβουλεύει σε τέτοιες περιπτώσεις να ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (πχ @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη.

Να παρατηρούμε και να μην παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ό,τι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κ.λπ.

Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κ.λπ. με κακόβουλο λογισμικό.

Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του ηλεκτρονικού μηνύματος, καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου. Καμία τράπεζα δεν ζητεί προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά. Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, on line λογαριασμούς κ.λπ.) προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα γι’ αυτούς.




Total
0
Shares
Previous Article
theseis ergasias

Υπουργείο Εργασίας: Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις 2.000 ατόμων ειδικών κατηγοριών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Next Article
Π.Ε Καρδίτσας

Έργα οδικής ασφάλειας στο οδικό κύκλωμα της λίμνης Πλαστήρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts