Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας: Η προσφορά, το αβέβαιο παρόν και το ζητούμενο μέλλον

Xrysoula Katsavria

Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας: Η προσφορά, το αβέβαιο παρόν και το ζητούμενο μέλλον

Η Καρδίτσα έχει έναν ζωντανό θησαυρό, την Δημοτική  και τις παιδικές βιβλιοθήκες.

Αισθάνομαι τυχερή που υπηρέτησα τον θεσμό αυτό 30 χρόνια.

Σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτιστική ανάπτυξη της Καρδίτσας χτίστηκε ακουμπώντας στις βιβλιοθήκες, που ως κυψέλες πολιτισμού  άνοιξαν δρόμους και εξασφάλισαν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο βιβλίο, την τέχνη, τον πολιτισμό με πολλαπλάσια οφέλη για την πόλη και τους δημότες …αυτά που δεν μετριούνται με τα χρήματα αλλά με την ποιότητα ζωής.

Ο Δήμος Καρδίτσας από το 1985, παρά  την τότε οικονομική δυσκολία, επένδυσε στη δημιουργία βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πολιτισμού ξεκινώντας από τις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες του. Η συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης και η υλοποίησή της ως προτεραιότητα δεν ήταν τυχαία. Εμπνευσμένες Δημοτικές Αρχές, στελέχη και εξειδικευμένο προσωπικό μοιραστήκαμε το κοινό όραμα, αγαπήσαμε τις βιβλιοθήκες, εγγυηθήκαμε τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής στις φτωχογειτονιές της πόλης και στα χωριά. Χιλιάδες ενεργά μέλη των βιβλιοθηκών, παιδιά, έφηβοι, εκπαιδευτικοί και γονείς  κάνουν  μέχρι και σήμερα χρήση των υπηρεσιών τους.

Στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στη πόλη μας, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, εγκλεισμού και αφού αντιμετώπισε την χειρότερη καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της, αποκούμπι και ίαμα μπορεί να αποτελέσει ο πολιτισμός. Θεμελιώδης αξία και πυλώνας του πολιτισμού το βιβλίο, κυρίως αυτό που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Τα παιδιά μας έχουν χάσει τον πολιτιστικό τους προσανατολισμό και είναι μόνο κάτοικοι του διαδικτύου. Οι γονείς απελπισμένοι… η πόλη έχει πέσει σε βαθύ ύπνο.

κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε,

Στις πομπώδεις ανακοινώσεις σας για την πρόθεσή σας να αναβαθμίσετε τις παιδικές βιβλιοθήκες, διακρίνουμε μόνο την εξαγγελία πρόσληψης δύο εκπαιδευτικών για 30 μήνες, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ποσού 105.000€, πολύ μικρό σε σχέση με τον  συνολικό προϋπολογισμό  8,4 εκατ. € για 19 έργα στην Καρδίτσα και κανένα άλλο ενδιαφέρον.

Επιβάλλεται «να κάνετε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα». Δεν είναι τα χρήματα που λείπουν, αλλά η αντίληψη μιας πολύπλευρης ανάπτυξης και η έγνοια για την μείωση μορφωτικών και πολιτισμικών ανισοτήτων. Ενσυναίσθηση, σεβασμός, ενδιαφέρον στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα και προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση .

Γνωρίζετε φαντάζομαι, ότι τα οκτώ κτίρια στα οποία αναφέρεστε είναι παλιά και χρήζουν νομιμοποίησης, για να επιτραπεί η ένταξή τους σε προγράμματα για την ανακαίνιση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Η παραμέλησή τους είναι εμφανής, καθώς και η απαξίωση της προσφοράς τους με την υπολειτουργία, την υποστελέχωση, την έλλειψη πόρων, συντονισμού, οράματος και πολιτικής αναβάθμισης του ρόλου και των υπηρεσιών τους.

Η βιβλιοθήκη επί της Σαμαροπούλου, έχει καταστραφεί  από την πλημμύρα και χρειάζεται  λειτουργική αποκατάσταση του κτιρίου και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Θα ήταν πολύτιμο δώρο για την πολύπαθη απ’ τον Ιανό συνοικία, να ενταχθούν στο έργο που θα υποβάλλεται στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του στρατοπέδου Λουμάκη.

 

Δεν αρκεί, λοιπόν, η πρόσληψη δύο εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν 8 από τις 11 βιβλιοθήκες, μαζί με το ελλιπέστατο σήμερα προσωπικό και να επεκτείνουν μάλιστα τις υπηρεσίες τους σε άλλες κατηγορίες χρηστών, με πολύ ενδιαφέροντα κατά τα άλλα προγράμματα. Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε, οι  βιβλιοθήκες θα πρέπει να στηριχτούν συνολικά.

Οι βιβλιοθήκες πρέπει να λειτουργούν με στρατηγική, σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές στις οποίες ν’ ακουμπούν οι ανάγκες για πληροφόρηση, επικοινωνία, εκπαιδευτική και πολιτισμική ανάπτυξη. Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας και οι παιδικές βιβλιοθήκες δεν διαθέτουν Ίντερνετ.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια με ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της στελέχωσης, αναβάθμισης των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή. Αποτέλεσμα η υπογραφή,  25/3/2019, μνημονίου  συνεργασίας με πενταετή διάρκεια, μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, για την ψηφιακή αναβάθμιση όλων των βιβλιοθηκών του, που θα αποτελούσε, εθνικά, πιλότο χρήσης νέων τεχνολογιών αιχμής, σε σχέση με τον πολιτισμό.

Η συμφωνία προέβλεπε:

  • Ψηφιακή αναβάθμιση και τον απαραίτητο εξοπλισμό των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας.
  • Ψηφιοποίηση σημαντικών λογοτεχνικών βιβλίων, εντύπων, του αρχείου τοπικών εφημερίδων, δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.
  • Διοργάνωση δράσεων προώθησης του βιβλίου, πληροφοριακή εκπαίδευση και ανάπτυξη ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας κ. Δήμαρχε, σας ενημέρωσα για την ύπαρξη του εν λόγω μνημονίου και ζήτησα τις ενέργειές σας, αφού οι αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές δεν επέτρεψαν την άμεση υλοποίησή του.  Τι ακριβώς κάνατε γι’ αυτό;

Πως θα ανταποκριθούν οι βιβλιοθήκες στις ανάγκες που επιβάλλει η νέα κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς ανανέωση του βιβλιακού τους υλικού, όταν έχει να γίνει νέα αγορά βιβλίων από το 2014; Το κληροδότημα Βαλταδώρου, που επί δεκαετίες τροφοδοτούσε τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών, πρέπει να επιστρέψει στον αρχικό του σκοπό. Οι βιβλιοθήκες χρειάζονται συνεχή φροντίδα, ανανέωση βιβλίων, ρεύμα, θέρμανση, συστηματική καθαριότητα, διευρυμένο ωράριο και γι’ αυτό απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και όχι αποσπάσεις υπαλλήλων άσχετων με το αντικείμενο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα και πραγματική έγνοια για τα παιδιά και τους νέους, οφείλει να επανασχεδιάσει σύγχρονες υπηρεσίες, χώρους φιλικούς και ελκυστικούς, γενναίες επενδύσεις σε τεχνολογία, στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές).

Επιβάλλεται η σύνταξη και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης αναβάθμισης του συνόλου των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, Κεντρική Βιβλιοθήκη, 11 παιδικές βιβλιοθήκες (συμπεριλαμβανομένων των Δ.Δ. Αρτεσιανού, Καρδιτσομάγουλας και Παλαιοκκλησίου), Πινακοθήκης και Μουσείου πόλης και όχι να αρκείστε σε ημίμετρα.

Στο Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλης εκκρεμεί η επιστροφή της βιβλιοθήκης στην έδρα της (πρώην κοινότητα, όπου δραστηριοποιούνταν δύο και πλέον δεκαετίες), απ’ το Δημοτικό Σχολείο όπου φιλοξενήθηκε προσωρινά έως ότου επισκευαστεί η στέγη του χώρου της.

Επιτέλους, δεν ενδιαφέρεται κανείς η βιβλιοθήκη να επιστρέψει στο χώρο της και να  επιτελεί το έργο της για όλα τα μέλη της (παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και γονείς) με πλήρες απογευματινό ωράριο;

Θα ήταν ενδιαφέρον να διευρύνεται το δίκτυο στα μεγάλα Δ.Δ. Καλλιθήρου, Μητρόπολης, Καλλιφωνίου, Μακρυχωρίου κ.ά., καθώς και στον νεοσύστατο οικισμό εργατικών κατοικιών.

Ο εορτασμός της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, είναι μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει ο Δήμος κονδύλια από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με αναπτυξιακή διάσταση για τις βιβλιοθήκες και ευρηματικές δράσεις, που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες έμπνευσης της νέας γενιάς, γνώσης και επαφής με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Η Καρδίτσα, αξίζει ν’ αποκτήσει ένα σύγχρονο «Δίκτυο βιβλιοθηκών-κέντρων πολιτισμού» με τα κοινωνικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Ως ελάχιστη οφειλή απέναντι στη νέα γενιά.

Δική σας η απόφαση κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχη!


Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η αυτοκρατορία του Επιθέτου

Next Article
triantopoulos Agorastos Larisa

Χρ. Τριαντόπουλος: Σε Λάρισα και Καρδίτσα μαζί με άλλους δύο Γενικούς Γραμματείς