Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βατότητα Δρόμων Ορεινής Αργιθέας: “Πέρα… βρέχει” για Περιφερειακή & Δημοτική Αρχή

Δημήτρης Παπακώστας

Βατότητα Δρόμων Ορεινής Αργιθέας: “Πέρα… βρέχει” για Περιφερειακή & Δημοτική Αρχή

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Ευτυχώς που υπάρχει η δημόσια αντίδραση αναπληρωτών Αιρετών της ορεινής Πατρίδας μας και ενημερώνεται η ευρύτερη κοινή Θεσσαλική γνώμη για την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που βιώνουν όλοι οι μόνιμοι Αργιθεάτες, αλλά και οι διερχόμενοι στην Εθνική Διαπεριφερειακή – τρόπος του λέγειν…- οδό, που ενώνει Θεσσαλία με Άρτα Ήπειρο μέσω Τυμπάνου και Συκιάς ΑΡΓΙΘΕΑΣ.

|. Η πρώτη αναπληρώτρια δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Λ. Πολύζου, με σημερινό άρθρο – καταγγελία της αναφέρει ότι κινδύνεψε με την κόρη της από πτώση βράχων στο εξωτερικό τμήμα των 5 σηράγγων Συκιάς, που παραμένουν ημιτελείς με ευθύνη της περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΕΗ.

Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει άμεσα να στείλει μηχανικούς για να ελέγξουν τις τυχόν παραλείψεις των Τοπικών Τεχνικών υπηρεσιών .

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει με φωτογραφίες, τα προβληματικά σημεία του κεντρικού αυτού δρόμου, που είναι και η μοναδική ενδοδημοτική οδός μεταξύ των χωριών και των ενοτήτων Αχελώου και Δυτικής ΑΡΓΙΘΕΑΣ.
[Άρθρα : Θεοδ.Μπλάνη – Μεν.Παπαδημητρίου – Δ.Παπακώστα – Κ.Β.Κούτσικου]

||. Δυστυχώς, οι Αιρετοί της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου μας, παρότι περνούν καθημερινά από εκεί, ουδεμία διαμαρτυρία ή παρέμβαση σε Περιφερειάρχη – Τοπικό Αντιπεριφερειάρχη – Δ/ντη ΤΕ Καρδίτσας ή και Υπουργό Υποδομών.

Ένα ψήφισμα του ΔΣ, παραμένει στα… συρτάρια από Ιούνιο 2020.
Οι ευθύνες τους είναι ορατές και μεγάλες….ο πρόεδρος να το ανασύρει!

• Οφείλουν να συγκαλέσουν έκτακτο ΔΣ για την επικινδυνότητα του Δρόμου:

1. Οι φθορές και οι ελλείψεις σε πλέγματα, σήμανση, λακούβες, νεροφαγιές κ.α δεν έγιναν επί Ιανού, αλλά προϋπήρχαν.
2. Τα ημιτελή παρατημένα έργα Φράγματος & Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αχελώου έχουν προκαλέσει φοβερές ζημιές στο οδικό δίκτυο έως Συκιά και από Κοράκου έως Βραγκιανά Αχελώου (καθιζήσεις στο 3ο Χλμ – μελέτη Μηχανικών υπουργείου Υποδομών). Ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών για άμεση αποκατάσταση!

3. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου να συνδράμει την παθούσα (εφόσον συναινεί) για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά των αρμόδιων φορέων για αποκατάσταση ζημιών υλικών και ηθικής βλάβης.

4. Το ΔΣ να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο και Διαπαραταξιακή Επιτροπή για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Δ/ντη – βάσει του νόμου 3481)2006 άρθρο 7 σε συνδυασμό με ν. 2503/1997 άρθρο 1 παρ 6.
Η Τεχνική υπηρεσία του Νομού Καρδίτσας οφείλει να ελέγχει τακτικά όλο το οδικό κεντρικό δίκτυο, να καταγράφει φθορές και επικίνδυνα σημεία σε ειδικό βιβλίο.
Η Ελληνική Αστυνομία να επιθεωρεί, αυτεπάγγελτα μέσω της κινητής μονάδας της ή μετά αναφορά ΟΤΑ ή δημοτών και να προβαίνει στα νόμιμα.
Η αποκατάσταση πρέπει να γίνεται εντός ολίγων ημερών.
Πριν θρηνήσουμε θύματα, ας κινηθούν όλοι συντονισμένα.

– Να ζητηθεί η τάχιστη απαγόρευση βοσκής ζώων στα πρανή, να γίνει περίφραξη και να βελτιωθεί η εναλλακτική διαδρομή μέσω λόφου Πέντε Αδέλφια.

– Ο Δήμος Αργιθέας να προχωρήσει στη σήμανση τμημάτων του Δρόμου που συνδέει χωριά (π.χ από Κοράκου έως Βραγκιανά και Αργύρι Αχελώου κ.α).
Ούτως ή άλλως, ούτε σε συνοικιακούς, κοινοτικούς δρόμους ευθύνης του, έχει προβεί σε στοιχειώδη σήμανση…

– Να προσκληθεί ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο αρμόδιος δ/ντης τεχνικών έργων για επιτόπια επίσκεψη και επιθεώρηση.
Αρκετά με τις δικαιολογίες του… κορωνο-ιού και του … Ιανού.

– Να υποβληθεί Υπόμνημα στο Υπουργείο Υποδομών για όλα τα ανωτέρω.

|||. Ο έτερος αναπληρωτής Κοινοτάρχης Στεφανιάδας Αχιλλέας Τραπραΐλης με δικό του άρθρο και φωτογραφικό υλικό, επικοινωνεί τις ζημιές που προκλήθηκαν στον πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο οδικό τμήμα της επαρχιακής οδού 9 προς Λίμνη Στεφανιάδας (λόγω της πολύμηνης “απουσίας “του νυν τοπικού κοινοτάρχη).
Έχουμε τονίσει λόγω εμπειρίας μας, μελέτες δρόμων σε ορεινές περιοχές από τα ζεστά γραφεία των πόλεων, σίγουρα θα έχουν … αστοχίες.
Επίσης, επίβλεψη εργασιών από το… γραφείο δεν γίνεται σωστά.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση των έργων, όλων των φορέων, από τα Κοινοτικά και Δημοτικά όργανα.
Η σαθρότητα των εδαφών, οι μεγάλες κλίσεις των πρανών στην ορεινή περιοχή μας, χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης (συρματοπλέγματα, σαρζανέτι, αντί όγκου μπετόν/τοιχείων Αντιστήριξης, επί μη επαρκούς θεμελίωσης κλπ).

Είναι ελεγχτέο, πως δύο χιλιόμετρα Ασφαλτόστρωσης, στοιχίζουν δύο εκατομμύρια ευρώ ….. ;
Γιατί η Ασφαλτόστρωση δεν έφθασε έως Λίμνη Στεφανιάδας, όπως είχε δημοσιευθεί κατά τη δημοπράτηση;
Ποιος Αιρετός της Περιφερειακής Αντιπολίτευσης ή της Δημοτικής Αρχής, θα ζητήσει εξηγήσεις ;
Η κοινή γνώμη διερωτάται καλόπιστα και οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.!
Όπως και γιατί καθυστερεί η εγκατάσταση της δεύτερης εργολαβίας (ΤΕΚ ΑΕ), ποιος ευθύνεται, ποιες οι κυρώσεις, ποιοί καλύπτουν ολιγωρία;

* Έως πότε η Ορεινή Αργιθέα θα …”κείται μακράν”…εκτός ορίων Θεσσαλίας;

* Αξιέπαινη η αρθρογραφία των δύο αναπληρωτών Αιρετών, αφού οι τακτικοί αδρανούν και γενικά… υπολειτουργούν…!

•Παρακολουθούμε •Προτείνουμε •Παρεμβαίνουμε!

•Η Ορεινή Αργιθέα των 20 Κοινοτήτων ανήκει στην ισχυρή κεντροβαρή Θεσσαλία!!!

Δημήτρης Παπακώστας / 7-1-2021
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019.
Συντονιστής Ορεινού Παρεμβατικού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α” Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
rapidtest covid19 karditsa

Δωρεάν έλεγχοι για ανίχνευση Covid-19 σε εκπαιδευτικούς της Π.Ε. Καρδίτσας - Την Κυριακή 10/01 στο 2ο Δημ. Σχ. Μουζακίου

Next Article
astynomia

Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Related Posts

Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Πορτή και Κανάλια του Δήμου Μουζακίου
Διαβάστε περισσότερα

Διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Κυριακή 21/4 σε όλο το Δήμο Μουζακίου – Σε όλη τη δυτική και ανατολική Αργιθέα και σε περιοχές της Καρδίτσας

Διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Κυριακή 21/4 σε όλο το Δήμο Μουζακίου και σε όλη τη δυτική και ανατολική Αργιθέα από 06:00 έως 08:00