Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βασιλική Αποστολίδη: Λόγος περί Πολιτικής

Vasiliki Apostolidi nea poreia 2023

*Βασιλική Αποστολίδη: Λόγος περί Πολιτικής

Κυρίες και κύριοι,

Στην τελευταία μας επικοινωνία πριν από τις εκλογές, οφείλω να απευθυνθώ προς εσάς, με τον γνώριμο σε όλους τρόπο μου, με απόλυτο σεβασμό, ειλικρινή εκτίμηση και αδιαπραγμάτευτο το αίσθημα της ευθύνης που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, ως πολίτη, ως πολιτικό και πάνω απ’ όλα ως Δασκάλα.

Για την πολιτική, κυρίες και κύριοι, έχουν γραφτεί πολλά, σημαντικά αν μη τι άλλο, που την οριοθετούν και την προσδιορίζουν. Εγώ θα αναφέρω για την πολιτική τα εξής, όπως η μέχρι τώρα εμπειρία μου, με έκανε να την αντιληφθώ.

Κατ’ εμέ λοιπόν η Πολιτική οριοθετείται από τον τρόπο που στέκεται κάνεις απέναντι στην ΕΥΘΥΝΗ. Διακρίνω επομένως τέσσερις (4) τύπους ανθρώπων:

1) αυτούς που συστηματικά αποφεύγουν την συμμετοχή στα κοινά και οι οποίοι κατά τον Πλάτωνα είναι καταδικασμένοι να διοικούνται πάντοτε από κατωτέρους,

2) αυτούς που κομπάζουν αλαζονικά, καθώς η μεγάλη ευθύνη συνοδεύεται συνήθως και από μεγάλη εξουσία,

3) αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη και το βάρος της, στις ώρες της ανάγκης, τους συντρίβει,

4) αυτούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη αδιαφορώντας για το προσωπικό τους συμφέρον, με αποτέλεσμα, προϊόντος του χρόνου, να γίνονται πιο αυστηροί με τον εαυτό τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή.

Η Πολιτική έχει ανάγκη μονάχα από τον τέταρτο τύπο ανθρώπων, από τους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους, των λόγων και των έργων τους, δείχνοντας τον δρόμο και στους άλλους, ώστε να κάνουν το ίδιο.

Εγώ φιλοδοξώ να ανήκω αποκλειστικά σε αυτήν την κατηγορία.

Οι άλλοι δύο τύποι (με εξαίρεση τους πρώτους) είναι κατά κύριο λόγο ισόβιοι αιρετοί στα ίδια αξιώματα, που δεν διεκδικούν ανώτερες θέσεις στην διοίκηση, πράγμα το οποίο θα δικαιολογούσε την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια για περισσότερες από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκείνοι, δηλαδή, που στελεχώνουν την γραφειοκρατία, που συντηρούν το πελατειακό κράτος, που επινόησαν το ρουσφέτι, που πληρώνουν για την ψήφο, που χρεώνουν το κράτος, που έχουν τίτλους άνευ χαρτοφυλακίου, που είναι “αυθεντίες”, που είναι αλαζόνες, που συνομιλούν στον δημόσιο λόγο μονολογώντας με λεξιλόγιο του πεζοδρομίου, που πιστεύουν ότι απευθύνονται σε έναν απρόσωπο όχλο αποτελούμενο από δικά τους υποχείρια, ανοήτους ίσως ανθρώπους, αλλά σίγουρα συμφεροντολόγους, που παραιτούνται από τα αιρετά αξιώματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, που ως ψευδοεθελοντές πάνω στην καταστροφή βγάζουν φωτογραφίες με τον δικό σας πόνο, που είναι εν τέλει αρκετά θρασείς και αυθάδεις, ώστε να ζητούν ξανά και ξανά την ψήφο σας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχω πραγματοποιήσει πολυάριθμες ομιλίες τα τελευταία 4 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και σε κάθε είδους ακροατήριο. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι στην Ελλάδα και ανάμεσα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δεν υπάρχει αυτός ο απρόσωπος όχλος στον οποίο απευθύνονται και στον οποίο μας έχουν πείσει εδώ και χρόνια ότι ανήκουμε. Υπάρχουν μόνον άνδρες και γυναίκες, με μητέρα και πατέρα, απόγονοι ενδόξων προγόνων, ηρώων και πολεμιστών, υπερασπιστών του δικαίου και της ελευθερίας.

Δεν είναι ευθύνη των «πολιτικών» να μας το υπενθυμίζουν, ούτε και δική τους επιθυμία να έχουμε επίγνωση αυτού. Είναι δική μας ευθύνη να το περιφρουρούμε. Ευθύνη των πολιτικών, των πραγματικών πολιτικών, είναι να μην προδίδουν την εμπιστοσύνη μας και να εργάζονται ακάματα για το καλό του τόπου.

Άλλον τρόπο εγώ δεν ξέρω, ώστε πολιτευόμενος ο οποιοσδήποτε από εμάς, να μπορέσει να υπηρετήσει τον τόπο του στεκόμενος όρθιος στο ύψος της ευθύνης.

Είμαι παρούσα στον δημόσιο λόγο από τα φοιτητικά μου χρόνια και παρούσα στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική εννέα και πλέον έτη.

Η ψήφος μας, κυρίες και κύριοι, είναι το ισχυρότερο όπλο της Δημοκρατίας μας. Σε κάθε εκλογική διαδικασία οφείλουμε να σκεπτόμεθα σε τίνος τα χέρια παραδίδουμε αυτό το όπλο.

Διεκδικώ την ψήφο σας αυτή την Κυριακή, ανάμεσα σε ένα πλήθος άλλων υποψηφίων. Η απόφαση είναι δική σας.

Θέλω να γνωρίζετε, καθώς πιστεύω ότι το έχω αποδείξει με την παρουσία μου ως αιρετό μέλος της αυτοδιοίκησης, ότι για εμένα κάθε ψήφος σας είναι ΤΙΜΗ, για εμένα κάθε δική σας ψήφος είναι μια απαράβατη εντολή ανάληψης της ΕΥΘΥΝΗΣ του τόπου μας.

Με τιμή, υπερηφάνεια, σεβασμό και εκτίμηση

Βασιλική Αποστολίδη

κόρη του Αποστόλου και της Αγορίτσας

Πρόεδρος Τ.Κ Πύργου Ιθώμης

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” και τον Φάνης Στάθης

Δασκάλα

Δημόσια Ομιλήτρια

Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”

Μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας

Μέλος του Παγκοσμίου Φόρουμ Φιλοσοφίας

Ποιήτρια τιμηθείσα με δύο διεθνή ποιητικά βραβεία

Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας
Total
0
Shares