Βασικός μισθός σε Ιδωτικό και Δημόσιο τομέα: Ίση μεταχείριση – Μεταρρύθμιση !

Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Βασικός μισθός σε Ιδωτικό και Δημόσιο τομέα: Ίση μεταχείριση – Μεταρρύθμιση !

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Το Υπουργείο Εργασίας μελετά και ετοιμάζει την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του βασικού κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μετά την πρώτη αναπροσαρμογή που εφαρμόζεται ήδη από 1-1-22 // συν 2%.

• Εξετάζονται όλες οι παράμετροι, οι επιπτώσεις στη ζήτηση, στην επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (πχ τα επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ θα αυξηθούν κατά ανάλογο ποσοστό), στην ανεργία, στο κόστος των επιχειρήσεων – ιδίως των μικρών.

•• Ρίχνονται προτάσεις από αντιπολίτευση για αύξηση στα 800€ μηνιαία (ΣΥΡΙΖΑ) ή την ΓΣΕΕ στα 751€ ανά μήνα (ήτοι :751χ14:12= 876€ μηνιαία).

^ Η ανεργία, ιδίως των νέων έως 35 ετών, είναι σε υψηλά επίπεδα.

^ Χιλιάδες νέοι, κυρίως επιστήμονες, έχουν φύγει στο εξωτερικό για εργασία και καλύτερες αμοιβές (ευτυχώς οι περισσότεροι σε χώρες της Ευρώπης).
^ Προκαλείται μείζον δημογραφικό πρόβλημα και πίεση στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (απώλεια εισφορών).

• Η κυβερνώσα ΝΔ είχε δεσμευτεί για επενδύσεις – νέες θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές, που θα πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
* Ελάχιστα μικρά βήματα έχουν γίνει έως σήμερα, τρίτο χρόνο εξουσίας.

^^ Οι απαντήσεις ότι …φταίνε εξωγενείς παράγοντες : πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμος, πληθωρισμός δεν ικανοποιούν την κοινή γνώμη, άλλωστε οι κυβερνώντες εκλέγονται για να βρίσκουν απαντήσεις στις δεδομένες κάθε φορά συνθήκες και όχι για να …σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Να μπορούν να συνδυάζουν δημοσιονομική σταθερότητα με κοινωνική ειρήνη, ισορροπία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς αξιοπρεπείς.

@ Μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή παράταξη οφείλει να παρέχει το minimum σε κάθε εργαζόμενο ή άνεργο ή απόλυτα άπορο μέσω των εργατικών νόμων, της κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ – Ελάχιστο εγγυημένο – Πρόνοια).
@ Να διασφαλίζει ίση μεταχείριση και ισορροπία μέσω της #άνισης κατανομής# σε ‘άνισες’ – διαφορετικές καταστάσεις και κατηγορίες εργαζομένων.
Α. Στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, της πληρωμής εισφορών, των ειδικών απολαβών.
Λαμβάνουν: 12 μηνιαίους μισθούς ετησίως.

Β. Στον Ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι πληρώνονται 14 μηνιάτικα ετησίως, με περισσότερη ανασφάλεια, πίεση και ωράριο, χωρίς μονιμότητα.
* Δίκαιη απόφαση θα είναι : οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό τομέα να λαμβάνουν κατά τι μεγαλύτερο μισθό από αυτούς του Δημοσίου, για να λειτουργεί και ως αντικίνητρο στην τάση να κυνηγούμε όλοι μια θέση δημοσίου …
^ Οι του Ιδιωτικού να ελαφρυνθούν στην καταβολή εισφορών, να λαμβάνουν στήριξη πχ στέγασης, ενοικίου κα .
# Σήμερα ο βασικός μισθός Ιδωτικού := 663€ μεικτά ήτοι 22€ ημερησίως .
Καθαρά := 570€, ήτοι την ημέρα: 19€ .
Με επίδομα γάμου := 729€ μεικτά.
Αν υπολογίσουμε ότι καταβάλλονται 14 μηνιάτικα :
Ο βασικός κατώτερος ανέρχεται : 570€ χ14= 7.980€ : 12=  665€ καθαρά μηνιαία.

@ Ήτοι : 22€ την ημέρα.( Μεικτός βασικός μισθός : 773,5€).
———————————————-
•• Στο Δημόσιο : Ένας ΔΕ χωρίς παιδιά – πρωτοδιόριστος λαμβάνει :
Βασικό μισθό: 858€ μεικτά .
Καθαρές αποδοχές : 712€, ήτοι : 23,7€ ανά ημέρα.
Το κόστος για το Δημόσιο (εργοδότη) : 1073€ μηνιαία συνολικά (εισφορές κα).
* Ένας ΤΕ : μεικτά 1037€ και 829€ καθαρά μηνιαία.
—————————-
@ Ερώτημα : Μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι συνθήκες ΕΕ, η οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένας νέος εργαζόμενος Ιδιωτικού με 22€ την ημέρα καθαρά ή 23,7€ στο Δημόσιο τομέα;

^ Τη λεηλασία του εισοδήματος από τον καλπάζοντα πληθωρισμό (άνω του 7%) με ανοδική τάση, θα την υποστεί εντελώς μόνος και αβοήθητος ο απλός εργαζόμενος;

^^ Τα Κράτη, το Δημόσιο δεν είναι ώρα να περιορίσουν τις δαπάνες, τα πολυάριθμα πολυέξοδα όργανα, τις υπηρεσίες που έχουν αδρανήσει λόγω της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ψηφιακής μετάβασης;

### Ρεαλιστικό και δίκαιο είναι από 1 Μαΐου 2022 :

1. Ο βασικός κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να ανέλθει στα 712€ καθαρά
– ( μεικτά :858€ ) -όσο δηλαδή είναι ο μισθός κατά Μ.ο στο Δημόσιο (για Υπάλληλο ΔΕ χωρίς γάμο).
Ήτοι 712€Χ 14 μήνες = 9.968€ ετησίως (πραγματικές μηνιαίες αποδοχές:830€ καθαρά, προ φόρων). Με 9% φόρο εισοδήματος (897€).
••• Ήτοι αύξηση : [ 712-665€ = 47€] ποσοστό : 7% .
^ Καλύπτει σχετικά τον πληθωρισμό, ισορροπεί με δημόσιο τομέα.

2. Επόμενο βήμα, με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπεράσει κατά 1-3 % ο μισθός στον Ιδιωτικό τομέα τον αντίστοιχο του δημοσίου, όπως προαναφέρουμε .

3. Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης βδομάδας, αρχικά στο δημόσιο (πλην εξαιρέσεων πχ άμυνα, υγεία κα) με τις ίδιες αποδοχές, δίνοντας κίνητρα για παράλληλη απασχόληση (τις δυο -τρεις μέρες ανά βδομάδα) σε πρωτογενή τομέα (με απαλλαγές φορολογικές) — κήπους, δένδρα, μικρή πτηνοτροφία – κτηνοτροφία —  λόγω της επισιτιστικής και κλιματικής κρίσης που βιώνουμε.
* Η Θεσσαλία θα μπορούσε να επιλεγεί ως πρώτη περιφέρεια για τετραήμερη βδομάδα των δημοσίων – αυτοδιοικητικών υπαλλήλων.

4. Παράλληλα με αναπροσαρμογή κατώτερου μισθού ιδιωτικού τομέα, να εξεταστεί η μικρή αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου (στα 220€/ από 200€), των υπερηλίκων (στα 384€ από 360€ μεικτά) κοκ.

• Είναι η ώρα, βοηθάει και η συγκυρία της …πολεμικής οικονομίας : Με σταθερά μόνιμα ενισχυτικά μέτρα, κόντρα σε επιδοματικές έκτακτες πελατειακές πολιτικές, που θυμίζουν «παλαιοκρατισμό», «ιδρυματισμό» ….να πάμε μπροστά !

•• Ευελπιστούμε ότι ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα τολμήσει και θα εκπλήξει εκ νέου θετικά ,μετά τις σοβαρές καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που πέτυχε στη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, τον τρόπο απονομής συντάξεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν μερίδα των ασφαλισμένων – συνταξιούχων .

Δημήτρης Παπακώστας 5-4-22
Νομικός – Αιρετός ΤΑ 1991-2019 Δήμαρχος Αχελώου Θεσσαλίας.
Total
0
Shares