Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βαρύ τίμημα της κυβερνητικής προχειρότητας καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες

Xrysoula Katsavria

Βαρύ τίμημα της κυβερνητικής προχειρότητας καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες

Η ανικανότητα  και ο ανεπαρκής χειρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί την κατάσταση μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού στο νομό μας και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει συσσωρευμένα προβλήματα και  οδηγούν και τους αγρότες σε απόγνωση.

Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη και των τοπικών παραγόντων, μετά τον Ιανό, που καθησύχαζαν τους πληγέντες  αγρότες και επαγγελματίες  ότι θα ρυθμιστούν όλα και οι αποζημιώσεις θα αποδοθούν με διαδικασίες εξπρές, ώστε να κινηθεί ξανά η τοπική οικονομία, αποδεικνύουν ανακολουθία λόγων και πράξεων, αφού μοναδικό κίνητρο είχαν την επικοινωνία.

Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τον Ιανό και την πανδημία, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου ασφαλιστικών, φορολογικών και τραπεζικών τους υποχρεώσεων, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε πλήθος οικονομικών απαιτήσεων και  βυθισμένους στην απελπισία.

Δεν ενεργοποίησαν το Ταμείο εγγυοδοτήσεων που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν και στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνει, οι όροι και οι εγγυήσεις που ζητούνται να είναι δυσβάσταχτοι. Δεν αποτελεί λύση η αποζημίωση των 8000 € στους ελάχιστους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

Οι ζημιές στους πληττόμενους παραγωγούς της Καρδίτσας δεν αποζημιώθηκαν στο 100 % της ασφαλιζόμενης αξίας, όπως ισχυρίζονταν κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα συμβεί.

Η πλειοψηφία των αγροτών έχει μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Η πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων .

Υπάρχει μεγάλη  μείωση απορρόφησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εξαιτίας του κλεισίματος της εστίασης, του περιορισμού των μετακινήσεων των παραγωγών στις λαϊκές αγορές εκτός νομού και της προβληματικής για τον τουρισμό χρονιάς (ανεφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων).

Με την αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος ακόμη περισσότεροι αγρότες και ΤΟΕΒ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς τους στην ΔΕΗ.

Ένας στους 10 κτηνοτρόφους δεν έλαβε την ειδική ενίσχυση 4 € ανά ζώο.

Ένας μικρός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο».

Δεν υπάρχει ούτε  μία πρόταση για τους συνεταιρισμένους αγρότες, που να ενισχύει την διακίνηση των προϊόντων και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, διαμέσου συνεταιριστικών οργανώσεων.

Δεν έγινε πληρωμή προκαταβολών σε  πραγματικά πληγείσες περιοχές, επειδή βρίσκονταν εκτός περιοχής του δορυφορικού συστήματος καταγραφής.

Η εξέλιξη που αναμέναμε για τις εκτιμήσεις και την πληρωμή των αποζημιώσεων ήταν απλώς τραγική. Η πολιτική ηγεσία, προκειμένου να προλάβει ή να κατευνάσει την οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή κινητοποίηση, έσπευσε  να  ανακοινώσει  μεγαλύτερα ποσοστά ζημιάς από τα πολύ χαμηλότερα ή μηδενικά που κατέγραψε η εκτιμητική διαδικασία. Έτσι μέσα στις ίδιες περιοχές, αγρότες με διαφορετικές ζημιές πήραν την ίδια προκαταβολή. Με την κοινοποίηση όμως των πορισμάτων προκύπτουν σε πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεις μικρότερες των προκαταβολών και η απαίτηση της επιστροφής τους  αποτελεί παραλογισμό. Πώς να μη συμβεί αυτό όταν ο  ΕΛΓΑ προχωράει σε απολύσεις έμπειρων εκτιμητών γεωπόνων και σε προσλήψεις νέων εποχιακών; Μια τέτοια επιλογή εξυπηρετεί μόνο την εύκολη μετακύλιση των κυβερνητικών ευθυνών στις πλάτες των  νέων και άπειρων  εκτιμητών όπως και έγινε.

Τι θα σκαρφιστούν τώρα για να καλύψουν την ανικανότητά τους; Πώς να δικαιολογηθεί, σε μια πλημμυρισμένη περιοχή, ποσοστό ζημιάς 10 % όταν για να υπάρξει  η όποια αποζημίωση, έστω και αστεία, το ποσοστό ζημιάς πρέπει να υπερβαίνει το 15 %;

Σε μια δύσκολη περίοδο, που οι αγρότες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, η κυβέρνηση της ΝΔ παράγει καινούργια προβλήματα. Μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφασίζει,  χωρίς καμιά ενημέρωση και εξηγήσεις, να παρακρατήσει τον Δεκέμβρη από την δεύτερη δόση της βασικής κοινοτικής  ενίσχυσης, το πρασίνισμα και την ενίσχυση  των νέων αγροτών, συνολικό ποσό 100 εκατομμυρίων €.

Η αναστάτωση που  προκάλεσε  στον αγροτικό κόσμο και σ αυτόν το τομέα  είναι μεγάλη.

Οι ΤΟΕΒ έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις υποδομές τους (αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις) και οικονομικές επιβαρύνσεις από τον Ιανό. Αν δεν αποκατασταθούν έγκαιρα (που δεν φαίνεται), θα  ανατραπεί ο αγροτικός προγραμματισμός με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας και ο παραγωγικός κόσμος της χώρας κουράστηκε απ’ την ανικανότητα, την ανεμελιά των αρίστων, την επικοινωνία και τα μεγάλα λόγια. Η χώρα οδηγείται σε νέα ανθρωπιστική κρίση και βίαιη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Ο πολίτης χρειάζεται δίπλα του ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που να μπορεί να δαπανήσει για να καλύψει  τις ανάγκες του. Είναι  πλέον φανερό στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους ότι αυτή η κυβέρνηση  δεν έχει ούτε στόχους,  ούτε  εθνικό σχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Ποιος αφελής μπορεί να πιστέψει ότι η νέα απαγόρευση για συναθροίσεις πρόκειται για υγειονομικό μέτρο και όχι ως ευκαιρία καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν ανακοινωθεί;

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
laiki agora psonia

Συμμετέχοντες στη λαϊκή αγορά των Σοφάδων το Σάββατο 30/1/2021

Next Article
επίδομα θέρμανσης 

Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα ανά περιοχή - Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Related Posts