Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τροχός ανάπτυξης της περιοχής μας, η ανάδειξη της ιστορικής του κληρονομιάς και του φυσικού του πλούτου

Πρόγραμμα επισκέψεων του Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια - Αναγκαιότητα. Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας για την δημιουργία ενός κράτους με κέντρο τον πολίτη

Τροχός ανάπτυξης της περιοχής μας, η ανάδειξη της ιστορικής του κληρονομιάς και του φυσικού του πλούτου

Γράφει ο Αριστοτέλης Σπάνιας


O Νομός Καρδίτσας κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί την σημαντικότητα του στην πορεία των χρόνων.

Μαρτυρία για αυτό, αποτελούν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, και τα μνημεία των νεότερων χρόνων που ανακαλύφθηκαν, αποδεικνύοντας την μακρινή του πορεία στο πέρασμα των αιώνων, τον ιδιαίτερο ρόλο στην διαμόρφωση των ισορροπιών της περιοχής μας,

πιστοποιώντας παράλληλα  και τους σημαντικούς πολιτισμούς που άνθησαν στο τόπο μας.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Καρδίτσας συναντά κανείς ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού, την αρχαϊκή, την κλασική ,την βυζαντινή μέχρι την νεότερη και σύγχρονη  εποχή. Υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, γεφύρια, θολωτοί τάφοι, αρχαϊκοί ναοί, νομίσματα, αρχαία θέατρα, τύμβοι και αρχαίοι οικισμοί, που σημάδεψαν την ιστορία του έθνους μας.

Τα θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας, θεμέλια  στο οικοδόμημα της χριστιανοσύνης, αποτελούν επίσης μέρη που έχουν φιλοξενήσει και μπορούν να διηγηθούν βίους αγίων και ανθρώπων μεγάλης πνευματικότητας. Υπάρχουν ναοί και μονές που αποτελούν προσκυνήματα μοναδικής  θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κτισμένα σε αρχαίους ναούς και σε δυσπρόσιτα σημεία στον κάμπο και στα ορεινά, όπου το απαράμιλλο φυσικό κάλλος ξεπερνά τις προσδοκίες του επισκέπτη.

Φτάνοντας στα πυκνά δασωμένα βουνά και τις έλατοσκέπαστες κορφές των Αγράφων, η βλάστηση δημιουργεί  ένα πανόραμα φυσικής ομορφιάς με τις άφθονες πηγές και τα ποταμιά, να τα διασχίζουν.

Κάθε κοινότητα σε όλο το μήκος του νομού μας έχει την δική της ιστορία και μπορεί να προκαλέσει τον θαυμασμό του κάθε επισκέπτη.

Έως τώρα έχουν γίνει  πολλές  προσπάθειες εκμετάλλευσης του πλούτου αυτού. Μια από αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα με τη συνεργασία του επιμελητηρίου, την περιφέρεια, την ιερά Μητρόπολη, τους έξη δήμους την ένωση πολιτιστικών συλλόγων τον εμπορικό σύλλογο του νομού μας.

Η προσπάθεια ανάδειξης μιας μόνο περιοχής σίγουρα είναι ωφέλιμο για αυτή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πετύχει .

Οι διαθέσιμοι πόροι στους μικρούς δήμους δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις συντήρησης και ανάδειξης  των αξιοθέατων.

Ο σχεδιασμός μιας διαδρομής που θα περνά από όλα τα μνημεία του νομού μας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό τουριστικό χαρτί.

Η προώθηση λοιπόν του θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού σε συνδυασμό με τις ποδηλατικές διαδρομές, την πεζοπορία μέσα από περιηγητικά μονοπάτια, την ορειβασία και τον αγροτουρισμό, μπορούν να δημιουργήσουν ένα χάρτη που θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθύνει τον επισκέπτη στα σημεία εκείνα που πραγματικά θα τον εντυπωσιάσουν.

Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την συντήρηση των μνημείων, την προσβασιμότητα τους, την άμεση εξυπηρέτηση και τον σεβασμό στους επισκέπτες, την επάρκεια των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες με βάση τα τοπικά μας προϊόντα, την οχύρωση των περιοχών αυτών με δομές υγείας που θα εξασφαλίζουν την  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ,την ανάγκη προωθήσεις έργων στρατηγικής σημασίας όπως η μετεξέλιξη του

πεδίου προσγείωσης Μυρίνης σε αεροδρόμιο Μυρίνης, την ολοκλήρωση της Ε65,

και τέλος ένα καλά οργανωμένο σχέδιο προβολής σε διεθνή πρότυπα.

Βλέποντας το συνεργατισμό, την ψηφιακή μετάβαση και την συνδεσιμότητα να εφαρμόζονται και να δίνουν λύσεις στην προώθηση διαφόρων προϊόντων, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η λύση στο να οργανωθεί ο νομός μας και να γίνει ανταγωνιστικός.

Η συνέργεια μεταξύ των δήμων  με την βοήθεια  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα μπορούσε να κάνει αυτό το εγχείρημα να πετύχει.

Ο Τόπος μας είχε πάντα σημαντικό ρόλο στο πέρασμα των αιώνων και είναι προικισμένος με μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά κάλλη .

Η προβολή και η προώθηση της περιοχή μας θα ανοίξει το δρόμο στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη.

Ο τουρισμός  πραγματικά, μπορεί να αποτελέσει  το μέσο που θα αναβαθμίσει και θα κάνει το νομό μας να πρωταγωνιστεί !!!


Αριστοτέλης  Σπάνιας

Γενικός Ιατρός  Μsc Διοίκηση Μονάδων & Υπηρεσιών Υγείας

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών  Δ. Καρδίτσας
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
ASK Pridgett

Ο Σαϊντ Πριτζέτ στον Α.Σ.Καρδίτσας ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ !!!

Επόμενο άρθρο
Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία: Τρίτη 23/8