Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα – Υψωνας: Το πλοίο της Κερύνειας με μια ελιά στην πατρίδα του Ασκληπιού

 

Ο Δήμος Τρικκαίων υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου Υψωνα Κύπρου, με αφορμή τον 8ο Μύλο των Ξωτικών

Επισφράγιση της συνεργασίας και εφαλτήριο για μελλοντικές δράσεις

Γεμάτη συμβολισμούς η ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους Δημάρχους Τρικκαίων και Ύψωνα Κύπρου στις 2 Δεκεμβρίου 2018. Στην πρώτη μετά την αδελφοποίηση των δύο Δήμων επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας στα Τρίκαλα, με αφορμή τον 8ο Μύλο των Ξωτικών, ο Δήμαρχος Υψωνα Παντελής Γεωργίου προσέφερε ως δώρο το περίφημο Πλοίο της Κερύνειας. Το πλοίο που συμβολίζει τις αδιατάρακτες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο (χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ.) βρίσκεται εγκλωβισμένο στο κατεχόμενο Κάστρο – Μουσείο της πολύπαθης Κερύνειας.

Αυτό το δώρο, όπως ανέφερε στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου ο κ. Γεωργίου, συμβολίζει το ταξίδι που πάντα θα μας φέρνει πιο κοντά. Κι όταν ο αντιδήμαρχος Ύψωνα κ. Κλεάνθης Καραμανίδης προσέφερε την ελιά, ως δέντρο ειρήνης, μεσογειακής φιλίας και συνεργασίας, τα δύο σφιγμένα χέρια του δώρου του Δημάρχου Τρικκαίων ήταν μια σαφής υπόμνηση: η πατρίδα του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας βρίσκεται μαζί με τους Κύπριους αδελφούς.

Αυτό το συγκινητικό μήνυμα ήταν το επιστέγασμα της τελετής υποδοχής των εκπροσώπων του αδελφού με τον Δήμο Τρικκαίων, κυπριακού οργανισμού αυτοδιοίκησης. Ο κ. Παπαστεργίου υποδέχθηκε τον κ. Γεωργίου στο Δημαρχείο Τρικκαίων και αναφέρθηκε στην ουσιαστική, πλέον ενίσχυση της συνεργασίας, μετά το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης που υπογράφτηκε στις έξι μήνες πριν, στις 5 Ιουνίου 2018, στην έδρα του νεότερου κυπριακού Δήμου.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία των αλλαγών, αλλά – κυρίως – τη σημασία της αποδοχής αυτών των αλλαγών. Κάτι που, όπως σημείωσε, συμβαίνει στον Δήμο Ύψωνα με τη διοίκηση του κ. Γεωργίου. Εξάλλου, προσέθεσε ο κ. Παπαστεργίου, η κατάσταση στη Κύπρο έχει περιέλθει με θετικό πρόσημο σε νέα κατεύθυνση. Ενώ η χαρά για την επίσκεψη είναι μεγαλύτερη, καθώς συμπίπτει με την επίσημη έναρξη (το απόγευμα τη Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 2018) του 8ου Μύλου των Ξωτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στον Δήμο Τρικκαίων ως παράδειγμα, από τον οποίο οι καλές πρακτικές τυγχάνουν επεξεργασίας και προωθούνται, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης. Αναφέρθηκε, ταυτοχρόνως, στις μέγιστες δυνατότητες ανάπτυξης που, με αυτές τις πρακτικές ως προσθετική αξία, προχωρά πλέον ο Δήμος Ύψωνα.

Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τρικκαίων ο κ. Γιώργος Μητσιούλης αναφέρθηκε στην ταύτιση αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης σε πολλά μείζονα ζητήματα. Ο δε αντιδήμαρχος Ύψωνα κ. Καραμανίδης τόνισε πως η επιλογή για τη διδυμοποίηση (όπως ονομάζεται στην Κύπρο η αδελφοποίηση) ήταν η καλύτερη επιλογή, όπως και οι πολίτες αναφέρουν.

Η τ. αντιδήμαρχος Τρικκαίων, κ. Ντίνα Δήμα, που είχε επιμεληθεί τη διαδικασία αδελφοποίησης τόνισε, πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν αποτελεσματικές δράσεις ανάμεσα στους δύο Δήμου. Ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας αναφέρθηκε στα πολύ θετικά μηνύματα και σημαντικές δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Ύψωνα με έμφαση και στον κοινωνικό τομέα. Ο ίδιος, όταν γινόταν η ανταλλαγή δώρων, πρόσθεσε ποιητικό τόνο, αναφέροντας τον στιχο του Γιάννη Ρίτσου: Όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο.

Στη λιτή τελετή, που επιμελήθηκε η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Σοφία Αλεστά με το αρμόδιο γραφείο, παρέστησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Ακης Αναστασίου και Κώστας Ψύχος, και οι τ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Έφη Λεβέντη και Δημήτρης Βασταρούχας.

Ακολούθως ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε στους κ. Γεωργίου και Καραμανίδη το control room του Smart Trikala με το πλήθος των δράσεων για τον πολίτη.

Στη συνέχεια η κυπριακή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στην πόλη των Τρικάλων, ενώ η παρουσία της στην επίσημη τελετή έναρξης του Μύλου των Ξωτικών ήταν η προγραμματισμένη λαμπερή νότα, με δεδομένο ότι το φετινό θέμα του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου είναι ένα «Ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου».

ipsonas1

ipsonas2

ipsonas3

ipsonas5

ipsonas10




Total
0
Shares
Previous Article

44 εκ. ευρώ στους Δήμους από το ΤΑΠ και το Τέλος Διαφήμισης - Κατηγορίας Δ'

Next Article

Τοποθέτηση Κ. Αγοραστού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Related Posts