Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα: Στόχος η ασφάλεια σε πεζούς και ποδηλάτες

trikala evdomada kinikotitas

Πλήθος δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019

«Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει και φέτος ενεργά.

Με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων το διάστημα 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, με μέτρα που στη συνέχεια γίνονται μόνιμα, με επεξεργασία μέτρων για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας στην πόλη, ο Δήμος Τρικκαίων για άλλη μια χρονιά ενεργοποιεί τους πολίτες.

Ασφάλεια

Η αρχή γίνεται από μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, που μετέχουν στις δράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσφορά μαθημάτων οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που θα συνοδεύεται από απονομή διπλωμάτων. Η φιλοσοφία των δράσεων είναι, από τη μια να εμφυσήσει στους μαθητές την ανάγκη κίνησης στην πόλη με ασφάλεια, ως ποδηλάτες ή ως πεζοί. Από την άλλη, να πραγματοποιηθούν δράσεις που «βλέπουν» την πόλη στη μελλοντική της διάσταση.

Ποδήλατα

Πρώτο παράδειγμα: Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου (Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο) και στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνάντησης διδύμων, ξεκινά ποδηλατάδα στις 10 το πρωί από την κεντρική πλατεία προς το πάρκο του ΑΗ Γιώργη. Η διαδρομή όμως, θα είναι η νέα διαδρομή του ποδηλατοδρόμου που σχεδιάζει ο Δήμος, μέσω Μουσείου Τσιτσάνη και Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου

Κλείσιμο δρόμων

Δεύτερο παράδειγμα: το κλείσιμο για οχήματα τμήματος της οδού Αμαλίας, από το ύψος της οδού Νέλσωνος μέχρι την έξοδό της στην οδό Στρ. Σαράφη. Παράλληλα στον χώρο αυτόν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ενεργοποιούν τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος.

Στόχος είναι να φανεί, εάν ορισμένα από τα μέτρα που ήδη συζητούν οι τρικαλινοί, με ηλεκτρονική έκφραση γνώμης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, θα έχουν επιπτώσεις στην κίνηση στην πόλη.

Βελτίωση Κυκλοφοριακού

Ο Δήμος Τρικκαίων και αυτή τη χρονιά σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο τη βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας και με απώτερο στόχο, την αλλαγή των δεδομένων στο κυκλοφοριακό. Εξάλλου, με τις αλλαγές στη λαϊκή αγορά και τις αναπλάσεις των πλατειών, σε συνδυασμό με το ΣΒΑΚ, η πόλη των Τρικάλων αλλάζει. Και αυτή η αλλαγή είναι χρήσιμο να εφαρμόζεται με γνώμονα την ασφάλεια πεζών και ποδηλατών.

Χρονίως πάσχοντες

Και όχι μόνο αυτό. Σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Lifewalkers και τη στήριξη του Κέντρου «Αποκατάσταση» χαρτογραφούνται διαδρομές για χρονίως πάσχοντες, ενώ υλοποιείται και «εργαστήρι κίνησης και βάδισης».

Ηλεκτροκίνητα οχήματα

Επίσης, η ηλεκτροκίνηση τα οχήματα είναι γεγονός και ο Δήμος Τρικκαίων με την e-trikala, εκτός από το πρόγραμμα ELVITEN που ήδη υλοποιείται, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: εξοπλίζει δημοτικές υπηρεσίες και τη Δημοτική Αστυνομία βεβαίως, με 18 ηλεκτρικά ποδήλατα.

«Παραλία» στα Τρίκαλα

Το στοιχείο του νερού, ο ποταμός Ληθαίος, δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις. Ετσι, στη διάρκεια της Εβδομάδας, θα γίνεται διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings

1η Πανελλήνια Συνάντηση Διδύμων

Φυσικά, η όλη δραστηριότητα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ολοκληρώνεται με τις δράσεις της πρωτότυπης 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Διδύμων που θα υλοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πάρκο Αη Γιώργη, με πλήθος δράσεων όλη τη διάρκεια της ημέρας.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2019

ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ – ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 16/09/2019

8:30-13:00

  • Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και απονομή διπλωμάτων.

10:00

  • Χαρτογράφηση διαδρομών για αθλητικές δραστηριότητες εντός αστικού ιστού για ασθενείς με χρόνια νοσήματα με τους Life Walkers και το Κέντρο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ», στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη. Συμμετοχή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τρίτη 17/09/2019

8:30-13:00

  • Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και απονομή διπλωμάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

10:00

  • Ζωγραφική στην άσφαλτο επί της οδού Αμαλίας, με διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με τη συμμετοχή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

10:00

  • Διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού.

Τετάρτη 18/09/2019

8:30-13:00

  • Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και απονομή διπλωμάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

10:00

  • Διαμόρφωση ασφαλών διαδρομών πρόσβασης στα 10ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία με τη συμμετοχή του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων.
  • Παροχή ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων στη Δημοτική Αστυνομία και σε άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες

10:00-13:00

  • Ποδόσφαιρο και άλλες αθλοπαιδιές επί ασφάλτου στην οδό Αμαλίας, με διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
  • Διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού με τη συμμετοχή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πέμπτη 19/09/2019

8:30-13:00

  • Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και απονομή διπλωμάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

10:00

  • Διαδραστική σήμανση περιπατητικής διαδρομής με τη συμμετοχή μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος από την Κεντρική Γέφυρα της πόλης μέχρι τον Μύλο Ματσόπουλου.

10:00

  • Διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού με τη συμμετοχή μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

19:00

  • «Εργαστήρι Κίνησης & Βάδισης» σε συνεργασία με τους Lifewalkers και το Κέντρο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη.

Παρασκευή 20/09/2019

8:30-13:00

  • Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και απονομή διπλωμάτων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
  • Διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού με τη συμμετοχή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαθήματα rafting με την Trekking Hellas.

Σάββατο 21/09/2019

  • Διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings εντός και εκτός του ποταμού με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.
  • Ασφαλής πρόσβαση στο Νηπιαγωγείο Φλαμουλίου με τη συμμετοχή
    νηπιαγωγών, γονέων, παιδιών. 

Κυριακή 22/09/2019 «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο»

Α. «1η Πανελλήνια Συνάντηση Διδύμων Plus»

Δίδυμα (τρίδυμα, τετράδυμα κ.ο.κ.) από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη πανελλήνια συνάντηση στα Τρίκαλα!!!

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11:00-21:00 στο Πάρκο του Αη Γιώργη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο: https://twinsgreece.blogspot.com/

Β. Πραγματοποίηση ταυτόχρονα ποδηλατάδας στις 10:00 στον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο, από την Κεντρική Πλατεία στο Πάρκο του Αη Γιώργη, με εκδηλώσεις στο Πάρκο.

Χρηματοδότηση: ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014- 2020 στο πλαίσιο του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

Γ. Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων,

στην οδό Αμαλίας, από την οδό Νέλσωνος έως την οδό Στρ. Σαράφη, από Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου («Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο»), Η διακοπή κυκλοφορίας υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Τρικκαίων, για τον έλεγχο των κυκλοφοριακών επιπτώσεων από τα προτεινόμενα μέτρα διαμόρφωσης πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας.

  • Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε στα σχολεία για Π.Κ.Α.
  • Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες με το τρενάκι, με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία Τρικάλων και Τερματισμό το Πανηγύρι από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου 2019, και από ώρα 8.00 έως 14.00

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article
kathariotita Karditsa Tsiakos slide

Βασίλης Τσιάκος: Βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους δημόσιους χώρους

Next Article
sxoleia Argithea slide

Ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς στην Αργιθέα

Related Posts