Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα: Ολοκληρώνεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Με ένα περιβαλλοντικό «δώρο» προς τους τρικαλινούς και τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλίας αποχώρησε από τη θεσσαλική πόλη ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως ανακοίνωσε στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Παρόντων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστου Σιμορέλη, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται μετά την αναφορά του κ. Παπαστεργίου στην εισαγωγική του ομιλία στην 11η Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα.

Η έγκριση αυτών των όρων σημαίνει ότι, μόλις δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για το ανάλογο μέτρο του ΕΣΠΑ από την περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΑΔΥΘ ΑΕ (στην οποία «ανήκει» η αξιοποίηση του ΧΥΤΑ), θα είναι άμεσα έτοιμη να υποβάλλει πρόταση.

Η συγκεκριμένη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων προβλέπεται να λειτουργήσει με τριπλό όφελος για τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλίας:

1. Διαχωρίζει το ανακυκλώσιμο υλικό που υπάρχει στα σύμμεικτα (τα «τυπικά») απορρίμματα, με χειρωνακτικό και αυτόματο τρόπο.

2. Προχωρά σε αναερόβια χώνευση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων. Δηλαδή, τα οργανικά απόβλητα (της κουζίνας) μετατρέπονται σε βιοαέριο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ίδιο το εργοστάσιο.

3. Το στερεό υπόλειμμα των απορριμμάτων μετατρέπεται σε κομπόστ που θα παραχωρείται στους πολίτες.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ ΑΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά στη βελτίωση των προσπαθειών της ανώνυμης εταιρείας των ΟΤΑ της δυτικής Θεσσαλίας για ενίσχυση της ανακύκλωσης και της προσφοράς στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστεργίου έθεσε στον υπουργό και το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης  ζητήματος που αφορά στον Δήμο Τρικκαίων. Ο λόγος για την τυπική τροποποίηση άρθρου του «Καλλικράτη», που θα επιτρέπει – όπως ήδη έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση – τη δανειοδότηση χρεωμένων ΟΤΑ για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνο. Κάτι που ο Δήμος Τρικκαίων έχει εξασφαλίσει ήδη, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.




Total
0
Shares
Previous Article

«Τα Λουτρά Σμοκόβου μαραζώνουν»

Next Article

Παρουσιάστηκε το «Smart Trikala» στο Δημαρχείο Τρικάλων

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…