Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Τον π. υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, με ευρεία αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022. Σε ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι Δήμαρχοι Μετεώρων Θεδ. Αλέκος και Πύλης Κ. Μαράβας, με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού περιφέρειας Θεσσαλία Γ. Μπουτίνα, συζήτησαν θέματα ανάπτυξης του νομού και βελτίωσης των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Παπαστεργίου για Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τοποθετήθηκε υπογραμμίζοντας – και ευχαριστώντας – τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση στο διάστημα της υπουργίας του σε θέματα Αυτοδιοίκησης. Απαρίθμησε τα δύσκολα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τονίζοντας με έμφαση τη στήριξη που «πρέπει να δοθεί σε Δήμους και ΔΕΥΑ», ενώ υπενθύμισε το σημαντικό ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Σε θέματα αναπτυξιακά, παρέθεσε τα εργαλεία Ταμείο  Ανάκαμψης και «Αντώνης Τρίτσης», αναφέρθηκε στις νέες, ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση και υπενθύμισε τη θέση του για προβλήματα που δημιούργησε ο εκλογικός νόμος στην κυβερνησιμότητα των Δήμων  («δεν βοήθησε την Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική»_, όμως επανέλαβε ότι χρειάζονται ανοιχτές κοινωνίες σε όλουες και όλες, σε τάσεις, απόψεις, θρησκείες, όπως έγινε πράξη στα Τρίκαλα.
Σε επίπεδο έργων, απαρίθμησε όσα ήδη υλοποιούνται ή το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν (Ληθαίος, πλατείες, κόμβοι, λαογραφικό μουσείο, σπίτι τρικαλινών καλλιτεχνών, αναπλάσεις, ύδρευση, αποχέτευση κ.α.). Πρόσθεσε, δε, την αναμονή για την έγκριση του μεγάλου έργου ανάπλασης του λόφου προφήτη Ηλία, αλλά και των μελετών για παρεμβάσεις στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου και την ανάπλαση στο πάρκο Ματσόπουλου.
Εδωσε έμφαση, επίσης, στο μείζον θέμα των φοιτητικών εστιών, ασκώντας κριτική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού, όπως τόνισε, σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ που προσφάτως ανακοινώθηκε, το Πανεπιστήμιο δεν ενέταξε τα Τρίκαλα. Αντιθέτως, τόνισε, ενέταξε στο εν λόγω πρόγραμμα φοιτητικής στέγης, μόνο τη Λαμία και τον Βόλο.
Αναφέρθηκε, επίσης, με πολύ καλά λόγια στα δύο τμήματα της ΣΕΦΑΑΔ που λειτουργούν στα Τρίκαλα και υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων έχει ήδη παραχωρήσει χώρο, ακριβώς για ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Χαρίτσης: Αναμόρφωση διοικητικού χάρτη και αρμοδιοτήτων
Ο π. υπουργός αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, ευχαριστώντας το για αυτό, χαρακτηρίζοντάς τη ως πολύ παραγωγική και εποικοδομητική, ενώ τόνισε, ότι η εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΔΕ δεν ήταν τυχαία.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι έχει σημασία να προχωρήσει η περιφερειακή διακυβέρνηση, σε σχέση με τον διακριτό ρόλο Αυτοδιοίκησης και κράτους, με την αναμόρφωση του διοικητικού χάρτη και των αρμοδιοτήτων, που θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη επόμενη κυβέρνηση. Εφερε, δε, ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα αυτή, τα θέματα αρμοδιοτήτων σε περιόδους καταστροφών. Τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και προσωπικό και ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έθεσε το πολιτικό στίγμα με τα όσα αφορούν την κοινωνία (αναφέρθηκε σε πανδημία ακρίβεια, φυσικές καταστροφές), έκανε λόγο για την κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διακυβέρνηση και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μεγάλα ζητήματα του νομού Τρικάλων. Εμφαση έδωσε στο φράγμα Πύλης, στην ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα, στην επέκταση του σιδηροδρόμου στη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο και στο Ινστιτούτο φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Τρίκαλα: Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Οι Δήμαρχοι Μετεώρων και Πύλης

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεοδ. Αλέκος  καλωσορίζοντας τον κ. Χαρίτση έθεσε θέματα επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής, ένταξης σε πρόγραμμα του περιφερειακού της Καλαμπάκας και δημοτικού κολυμβητηρίου, χρηματοδότησης προγραμμάτων εσωτερικής οδοποιίας, στήριξης της ΔΕΥΑΜ λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους. Επίσης, τόνισε ότι κατατέθηκαν 12 προτάσεις το «Αντώνης Τρίτσης», επέδωσε τα εύσημα στον κ. Χαρίτση για την ωφελιμότητα του προγράμματος «Φιλόδημος», ενώ τόνισε τη σημασία του κόστους του τέλους ταφής απορριμμάτων για τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας  για το τέλος ταφής ομοίως το χαρακτήρισε ως «ταφόπλακα» λόγω υψηλότατου κόστους, ζήτησε προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί το κόστος για την ενέργεια, ζήτησε επανέναρξη προγράμματος για την ορεινότητα των Δήμων, επανέλαβε τα οφέλη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ζήτησε να προχωρήσουν οι δράσεις από Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για τη Μεσοχώρα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ υποστήριξε με έμφαση την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης, το οποίο, όπως τόνισε, είναι το πιο σημαντικό έργο στον νομό Τρικάλων, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση: να γίνει πάση θυσία, επεσήμανε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Ο Γιάννης Μπουτίνας, ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, μετέφερε στον κ . Χαρίτση τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, με ευχαριστίες για τη συμβολή του σε ζητήματα Αυτοδιοίκησης. Εθεσε, δε, θέματα περιφερειακής διακυβέρνησης, ζήτησε εφαρμογή του μοντέλου της λίμνης Κάρλα και για τη Μεσοχώρα, υλοποίηση του φράγματος Ληθαίου, αύξηση των δρομολογίων του τρένου και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής (προς δυτ. Μακεδονία με τέρμα το Πόγραδετς της Αλβανίας), έθεσε ως στόχο τον ποιοτικό τουρισμό και την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου για τη Θεσσαλία, ζήτησε στήριξη επαγγελματιών του τουρισμού, παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» και επιτάχυνση των πληρωμών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

Χάιδος, Σιμορέλης, Σκορίνης
Ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σιμορέλης, αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Χάιδος στην ανάγκη ολοκλήρωσης των φραγμάτων (Ληθαίου, Πύλης, Νεοχωρίτη), με οφέλη για τους αγρότες, τη μέριμνα για τους αγρότες στην περιοχή Φαρκαδόνας μες τις συνεχείς πλημμύρες, ως ζώνη ανάσχεσης, τον περιφερειακό της Καλαμπάκας και τη συνεργασία για αύξηση απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σκορίνης, μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε μαζί με τον κ . Χαρίτση τα Τρίκαλα, αναφέρθηκε σε ζητήματα κρίσης χρέους και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν και ταυτοχρόνως συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, το αναπτυξιακό μοντέλο και την καθημερινότητα.

Συμπεράσματα Χαρίτση

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, οκ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που σταχυολόγησε:

  1. Ενεργειακό ζήτημα
    Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (τα δύο τρίτα του πληθωρισμού που προχθές ανακοινώθηκε, οφείλονται στην ενέργεια), που αφορά και την Αυτοδιοίκηση, ενώ υπενθύμισε την κατάθεση ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για τη στήριξη των ΔΕΥΑ.
  2. Κρίση πανδημίας
    Τόνισε ότι αφ’ ενός δεν την έχουμε ξεπεράσει, αφ ΄ετέρου ήταν και παραμένει κρίσιμος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την κρίση.
  3. Ενεργειακές κοινότητες
    Χαρακτήρισε ως σημαντικό θέμα τις ενεργειακές κοινότητες που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να προχωρούν, να εφαρμόζονται.
  4. «Πράσινο» μοντέλο
    Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρμαχος της μετάβασης σε «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, αλλά ζήτησε αυτή να γίνει με σχεδιασμό και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων, για να μη δυσφημιστεί στην κοινωνία.
  5. Ταμείο Ανάκαμψης
    Τόνισε ότι έγινε διπλό στρατηγικό λάθος από κυβέρνηση. Το πρώτο, είπε, ήταν ότι καθυστέρησε την έναρξη υλοποίησης προγράμματος και το δεύτερο, ότι η κυβέρνηση ή κάποιοι υπουργοί το αντιμετωπίζουν ως θεραπεία για κάθε τι. Προειδοποίησε, δε, ότι η καλλιέργεια προσδοκιών που δε θα ικανοποιηθούν, θα οδηγήσει σε απογοήτευση.
  6. «Φιλόδημος» – «Αντώνης Τρίτσης»
    Αφού εξέφρασε τη χαρά του για το ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» «αγκαλιάστηκε» από την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ό,τι είναι θετικό, εκφράζοντας, όμως, τη γνώμη ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος
  7. Τοπικά θέματα
    Ανέφερε ότι θα στηριχθούν τα έργα, όπως το πολύ σημαντικό φράγμα Πύλης ή αυτό του σιδηροδρομικού δικτύου, επισημαίνοντας τη συνεργασία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, η τ. βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, ο γραμματέας και τα στελέχη της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Στ. Νταούλας, Πέρυ Χαρτοπούλου, Χρ. Μπάτζιος, Θαν. Μπουλογεώργος.




Total
0
Shares
Previous Article
grafeio Agorastos

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αίτημα χρηματοδότησης 19,3 εκατ. ευρώ για νέα έργα στις περιοχές του Μουζακίου, της Δυτικής Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα

Next Article
Αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Παράβολο

Αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Παράβολο – Μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

Related Posts