Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τριήμερο αφιερωμένο στον Συνεργατισμό πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στο Συνεργατισμό ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Καρδίτσα με πρωτοβουλία της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και σε συνεργασία με τις τοπικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και το Επιμελητήριο.

Η εκκίνηση δόθηκε σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης με τη συνάντηση 13 Αναπτυξιακών Εταιριών που συμμετέχουν στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού».

Τους εκπροσώπους των Εταιρειών υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν ο δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ. κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ Βύρωνας Παππάς και ο Γενικός Δ/ντης της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Βασίλης Μπέλλης.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Προπαρασκευαστικής Φάσης του προγράμματος με στόχο να οριστικοποιηθούν οι στόχοι, οι δράσεις και τα παραδοτέα του Σχεδίου. Αντικείμενο του σχεδίου είναι η απόκτηση δεξιοτήτων από τα στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιριών, ώστε αυτές να καταστούν ικανές να υποστηρίξουν τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τοπικών πόρων και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τοπικό εισόδημα.

Ο σκοπός του σχεδίου, όπως τον ανέλυσε ο κ. Μπέλλης Β. είναι η ανάπτυξη της συνεργατικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου που δραστηριοποιούνται οι συνεργαζόμενες ΟΤΔ και η εν γένει προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.

Οι στόχοι αυτοί θα επιχειρηθεί να επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας τοπικού συστήματος αλληλοϋποστήριξης συνεργαζόμενων φορέων και την δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού υποστήριξης του οικοσυστήματος και των μελών του.

Οι 13 Αναπτυξιακές που συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στην συνάντηση ήταν οι: Αναπτυξιακή Πελοποννήσου «Πάρνωνας Α.Ε», Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης «ΑΝ.ΕΘ Α.Ε», Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας «ΟΑΣΕ», Αναπτυξιακή Κοζάνης «ΑΝ.ΚΟ Α.Ε», Αναπτυξιακή Ηρακλείου «ΑΝ.Η. Α.Ε», Αναπτυξιακή Αχαϊας «ΑΧΑΙΑ Α.Ε», Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου «ΑΝ.ΔΩ Α.Ε», Αναπτυξιακή Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε», Αναπτυξιακή Τρικάλων «ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε», Αναπτυξιακή Λέσβου «ΕΤΑΛ ΑΕ», Αναπτυξιακή Ροδόπης «ΑΝΡΟ ΑΕ», Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων «ΑΝΙΟΝ ΑΕ». Στην ουσία εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας που μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιο.

Η επιλογή των συγκεκριμένων αναπτυξιακών, όπως εξηγήθηκε από τους διοργανωτές, έγινε με βάση την συμμετοχή τους σε προγράμματα ΟΠΑΑΧ, γεγονός που τους εξασφαλίζει μια επιχειρησιακή και διαχειριστική επάρκεια αλλά και μία εμπειρία συνεργασίας.

Στα πλαίσια του τριημέρου το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάστηκε στο Παυσίλυπο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένα κοινωνικό οικοσύστημα-Το παράδειγμα της Καρδίτσας». διάρκειας 34 λεπτών. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την ΚοινΣΕπ «Συνέργειες» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ διερευνά το οικοσύστημα της Καρδίτσας, ένα φαινόμενο που είναι μοναδικό στη χώρα. Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση που αφορούσε τα εξής θέματα:
1. Προϋποθέσεις βιωσιμότητας και αναβάθμισης ενός τοπικού οικοσυστήματος.
2. Το «οικοσύστημα Καρδίτσας»: Μια ανεπανάληπτη εξαίρεση ή ένα παράδειγμα που μπορεί να οικοδομηθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ. Βορλόου Αντώνης, ο κος Δημάκης Αθανάσιος Εκπρόσωπος του ΥΑΑ&T και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συνεταιρισμών.

sinergatismos Karditsa 1

sinergatismos Karditsa 2

sinergatismos Karditsa 3

sinergatismos Karditsa 4

Φώτης Αλεξάκος

Πρόεδρος ΔΣ




Total
0
Shares
Previous Article

30 χρόνια Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη - 10 χρόνια Δρυάδες εν Πλώ

Next Article

Ακροάσεις Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος Β' Εξαμήνου (Ορχήστρα - Χορωδία - Σολίστ)

Related Posts