Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τριαντόπουλος και Τσιάρας στη Γ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Προς υλοποίηση παρεμβάσεις που μεταβάλλουν το αρδευτικό τοπίο στο Νομό Καρδίτσας

Τριαντόπουλος και Τσιάρας στη Γ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Προς υλοποίηση παρεμβάσεις που μεταβάλλουν το αρδευτικό τοπίο στο Νομό Καρδίτσας

Τριαντόπουλος και Τσιάρας στη Γ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Προς υλοποίηση παρεμβάσεις που μεταβάλλουν το αρδευτικό τοπίο στο Νομό Καρδίτσας

Υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά πρόσωπα παρέστησαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Κιέριον» της Καρδίτσας.

Πρόκειται για τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον συντοπίτη Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, οι οποίοι υπογράμμισαν την τεράστια σημασία που έχει για το Νομό και την πρωτογενή παραγωγή του, η προώθηση προς υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού (ΠΕ Καρδίτσας)» με κόστος κατασκευής (μέσω ΣΔΙΤ) 114 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας.

Ο ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, «το έργο αυτό θα μεταβάλλει καθοριστικά το αρδευτικό τοπίο στο Νομό Καρδίτσας και θα αποτελέσει τον πιλότο για την εκτέλεση πολλών παρόμοιων παρεμβάσεων στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος εξήρε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με την περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση έργων όπως τα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία «είναι αναγκαία για να ξεπεραστούν οι δυσμενέστατες συνέπειες της κλιματική κρίσης».

Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θανάση Μαρκινού, καθώς επί των ημερών της διοίκησής του ο Οργανισμός αποτελεί πρότυπο λειτουργίας με την εφαρμογή «έξυπνων» μεθόδων που βασίζονται στην τεχνολογία και στην ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του.

Ο Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, ανέδειξε τη στενή συνεργασία που υπήρξε με τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ, μετά την καταστροφή του «Ιανού», η οποία οδήγησε στην απόφαση για την ολοκληρωτική ανακατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Ένα έργο που – όπως τόνισε – θα καλύπτει 115.000 αρδευόμενα στρέμματα και 5.750 ωφελούμενους αγρότες με μελλοντική προοπτική αύξησης του αριθμού τους.

Ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ξεκίνησε η συζήτηση για έργα ύψους 44 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας και χάρη στην άριστη μελετητική προετοιμασία του Οργανισμού, φτάσαμε στην δρομολόγηση των νέων σύγχρονων αρδευτικών δικτύων που όλοι επιθυμούσαμε».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε την ουσιαστική εμπλοκή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην λήψη αυτής της απόφασης που ενισχύσει τα μέγιστα τον αγροτικό τομέα στην περιοχή.

Επιπλέον, δήλωσε πως το ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι το πρώτο που εντάσσεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που  ο μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» έπληξε το Ν. Καρδίτσας, βρέθηκαν δίπλα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Και απέδειξαν, πως στηρίζουν την ύπαιθρο με πράξεις. Με σταθερά βήματα, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, όλα εκείνα τα έργα, που θα συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών. Όπως είναι γνωστό, το δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές μετά την επέλαση του «ΙΑΝΟΥ».  Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το Νοέμβριο του 2021 στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης.  Πριν λίγες ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε τα δίκτυα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με κόστος κατασκευής 164 εκατ. ευρώ, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή τους. Μεθοδικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί σημαντικά αγροτικά έργα. Έργα αναπτυξιακά, με τα οποία θα μπορεί να γίνεται σύγχρονη διαχείριση υδάτων. Θα μπορεί να γίνεται εξοικονόμηση νερού και να επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Στόχος της κυβέρνησης μας, είναι η ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή του ο κ. Μαρκινός που συντόνιζε την εκδήλωση και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του ΤΟΕΒ, ενημέρωσε ότι το έργο θα «τρέξει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης με τεράστια εμπειρία στον χώρο των αρδευτικών δικτύων.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κώστας Αγοραστός χαρακτηρίζοντας διαγενεακό το έργο των κλειστών αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού, το οποίο καταδεικνύει πώς ένας Οργανισμός, εφόσον διοικείται σωστά, με στόχους και οργάνωση, μπορεί να καταφέρει μεγάλα επιτεύγματα.

Ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός είπε πως ο πρωτογενής τομέας είναι ένας σταθερός πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα μας και ατμομηχανή της οικονομικής προόδου της.

Έπλεξε ακόμη το εγκώμιο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού λέγοντας πως διοικείται από άξια πρόσωπα, ενώ διακρίνεται για τη σοβαρότητα του σχεδιασμού και την ορθότητα της οικονομικής διαχείρισής του. Σε ότι αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι, με σκληρή δουλειά – είπε – κατάφερε μετά την τεράστια καταστροφή του «Ιανού», να «σώσει» κυριολεκτικά την καλλιεργητική περίοδο.

Η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα τόνισε πως αυτή την κρίση θα πρέπει ο Νομός Καρδίτσας να τη μετατρέψει σε ευκαιρία και να γίνουν έργα για την τοπική ανάπτυξη που έχει ανάγκη. Εξάλλου, – επισήμανε -, η κυβέρνηση εργάζεται γι’ αυτό και έχει θέσει στοίχημα, στην παρούσα θητεία, με τις ενέργειες και αποφάσεις της, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και την κυβέρνηση, που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Μουζακίου κ Θεοφάνης Στάθης, ο οποίος αναφέρθηκε στις καθοριστικές παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για να σωθεί η επόμενη καλλιεργητική περίοδος μετά τον «Ιανό». Παίρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Μουζακίου, είπε ότι με την οικονομική στήριξή του κατάφεραν να ανταπεξέλθουν οι τοπικοί ΤΟΕΒ Αγναντερού, Κρανιάς, Γελάνθης και Λαζαρίνας, στα προβλήματα της θεομηνίας, καθώς δεν έλαβαν χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τα ΤΟΕΒ για ένταξη έργων εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων τους, ενώ και για τα δημοτικά δίκτυα ετοιμάζονται μεγάλες παρεμβάσεις σημαντικού κόστους από τη Δημοτική αρχή.

Ο κ. Στάθης συνεχάρη τον πρόεδρο και το ΤΟΕΒ Ταυρωπού για τη δρομολόγηση του μεγάλου έργου εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι η αρχή της εκτέλεσης μιας σειράς μεγάλων αναπτυξιακών έργων στο Ν. Καρδίτσας όπως το Φράγμα Μουζακίου. Το Φράγμα για το οποίο είχε κάνει ειδική αναφορά για την αναγκαιότητα υλοποίησής του και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφθηκε το Μουζάκι, όπως είπε.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το μέλλον και πεπεισμένος ότι «έρχονται σημαντικές εξελίξεις για την Καρδίτσα διότι πλέον ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει ο Νομός είναι ικανότατο».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου του αντιδημάρχου Δ. Καρδίτσας κ. Αριστοτέλη Σπάνια, του προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστα Ζυγογιάννη και του Δ/ντα Συμβούλου της AGROLOGY κ. Μιχαήλ Παπαοικονόμου.

Στη συνέχεια οι πολιτικοί και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι αποχώρησαν για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.




Total
0
Shares
Previous Article
Δωρεάν rapid test στο Μουζάκι

Δωρεάν rapid tests στο Μουζάκι αύριο Δευτέρα - Αναλυτικά το πρόγραμμα σε όλη τη Θεσσαλία

Next Article
Kara Vissarionos 1

Η Υποδοχή της  Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Βησσαρίωνος