Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τρία χρόνια Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας

Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 και ημέρα Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συνεταίρων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας στο Εργοστάσιο Μεταποίησης του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία στα πλαίσια του Προγράμματος LEADER και είναι εγκατεστημένο στον οικισμό Κόμπελο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου του Δήμου Μουζακίου. Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Μεταποίησης του Τμήματος Τεχνολόγων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Πετρωτός καθώς και ο Λάμπρος Χατζηγούλας manager καταγόμενος από το Φανάρι Καρδίτσας

Μόλις τρία χρόνια από την ιδρυτική μας συνέλευση, τόνισε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γεώργιος Κουλοσούσας, και χάρη το πείσμα και τη διάθεση καταφέραμε τα ακατόρθωτα. Αγρότες με θέληση και ζήλο καταφέραμε να συνεργαστούμε με Καθηγητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ με Επιστήμονες καταγόμενους από το Νομό μας  με Αναπτυξιακές Εταιρίες και με άλλους Φορείς και  το αποτέλεσμα, κάτι το μοναδικό το διαφορετικό για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ένας Μετοχικός Συνεταιρισμός γεμάτος αξίες και αρχές έτυμος να καλλιεργήσει, να μεταποίηση και να πουλήσει προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Θέλω να ευχαριστήσω, συνέχισε ο κ. Κουλοσούσας, όλους τους συνεταίρους   του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο συνεργατισμό   καθώς και όλους όσους βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ.

Στη συνέχεια ο κ.  Κωνσταντίνος Πετρωτός  Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Μεταποίησης του Τμήματος Τεχνολόγων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ανέφερε για μία ακόμα φορά τη δέσμευση ότι η Ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ θα συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά και χωρίς αμοιβή την καινοτόμο προσπάθεια του Συνεταιρισμού για παραγωγή γλυκαντικών στέβιας και προϊόντων στέβιας μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Στη τοποθέτηση του  ο κ. Λάμπρος Χατζηγούλας manager καταγόμενος από το Φανάρι Καρδίτσας είπε τα παρακάτω : Το έργο παραγωγής και μεταποίησης της Stevia  είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Πέρα από την πολύ σημαντική ουσία του συγκεκριμένου  έργου,  είναι  ένας τρόπος ηγεσίας για το  πώς μπορούν μία χούφτα αγρότες να σπάσουν το φράγμα του εφικτού  και να πραγματοποιήσουν τα ανέφικτο  σε παγκόσμιο επίπεδο και να φθάσουν σε μια τριετία    σε επίπεδα μεταποιητικών δοκιμών. Είχαν από την αρχή ένα ξεκάθαρο όραμα, με ξεκάθαρη και αταλάντευτη εικόνα του μέλλοντος, σημαντικό σκοπό και απαράβατες αξίες που οδηγούν την συμπεριφορά τους στην πορεία του έργου. Είχαν κρυστάλλινη στρατηγική και βήματα υλοποίησης. Επέλεξαν τους κατάλληλους οργανισμούς και ανθρώπους προκειμένου να τους βοηθήσουν. Σημαντικοί παράγοντες και άτομα  πρόσφεραν  απλόχερα την ουσιαστική  βοήθεια τους, που χωρίς αυτούς  δεν θα είχε καμία ελπίδα το έργο .  Ο ενθουσιασμός το πείσμα και το πάθος  όλων των εμπλεκομένων είναι  κάτι το απίστευτο. Μεγάλο μέρος της επένδυσης αυτοχρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους . Έβαλαν δοκιμαστική καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας,  μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα , χωρίς να έχουν   μεταποιητική  δυνατότητα.  Η πατέντα  μεταποίησης  είναι Ελληνική (ΤΕΙ Λάρισας Κώστας Πετρωτός) . Ο εξοπλισμός  είναι επίσης Ελληνικός και από τις ελάχιστες  περιπτώσεις που δεν κατασκευάζεται από  την  καθιερωμένη παγκοσμίως κατασκευαστή εταιρεία με μερίδιο αγοράς  άνω του  80%. Αυτή η μικρή  χούφτα αγροτών, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς  και  τα άτομα έπραξαν αυτό που έπρεπε να πράξει η πολιτεία  εδώ και χρόνια. Αποτίναξαν την μιζέρια και την ηττοπάθεια  και πήγαν μπροστά. Προφανώς έχουν ακόμα μεγάλο  δρόμο να διανύσουν , αλλά βρίσκονται στην τροχιά επιτυχίας παγκόσμια κλάσης, Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα  υπέροχα παιδιά .

 Τέλος οι συνεταίροι του συνεταιρισμού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού  κ. Γεώργιο Κουλοσούσα και τον εκπρόσωπο του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αν. Καθ, Κωνσταντίνο Πετρωτό στην εγκατάσταση της υψηλής τεχνολογίας όπου θα παράγονται γλυκοζίτες στέβιας με χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας  και να δούν τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ελληνικής κατασκευής του οποίου οι δοκιμές πρόκειται να αρχίσουν στις αρχές του 2016 με την ενεργό συμμετοχή της Ερευνητικής ομάδας του ΤΕΙ που πρόκειται να παρέχει δωρεάν τεχνογνωσία για τον χειρισμό της νέας τεχνολογίας που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στην εν λόγω συνάντηση βεβαιώθηκε η επιτυχής πορεία του συνεταιρισμού στέβιας που δεν έμεινε στα  λόγια αλλά προχώρησε στην ολοκλήρωση ενός εγχειρήματος που είναι μοναδικό στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα και πρόκειται να οδηγήσει σε παραγωγή γλυκοζιτών στέβιας για πρώτη φορά σε Ευρωπαικό έδαφος.

Stevia-Kompelos-1 Stevia-Kompelos-2 Stevia-Kompelos-3 Stevia-Kompelos-4




Total
0
Shares
Previous Article

«Τεχνόδρομος Χριστουγέννων»: «Η Πρωτοχρονιά του Καραγκιόζη» στο «cafe Αγορά»

Next Article

Φωτογραφίες από το χιονισμένο Μουζάκι

Related Posts