Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τουρκία: Ζητείται έρευνα για δολοφονίες δημοσιογράφων – Σάλος από αποκαλύψεις ηγέτη του υποκόσμου

efimerides Tourkia

Τουρκία: Ζητείται έρευνα για δολοφονίες δημοσιογράφων – Σάλος από αποκαλύψεις ηγέτη του υποκόσμου

Οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τις κατηγορίες ενός νονού της μαφίας σχετικά με τη δολοφονία δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1990.

Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Σεντάτ Πεκέρ, άνθρωπος του υποκόσμου που ζει εξόριστος στο εξωτερικό. Στα βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.

Στο τελευταίο από αυτά τα βίντεο, ο Σεντάτ Πεκέρ κατηγορεί έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Μεχμέτ Αγάρ, ότι ήταν ο επικεφαλής αυτού που αποκαλεί “βαθύ κράτος” στην Τουρκία και δηλώνει πως ενεπλάκη στη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού το 1993.

Ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα (MSF) στην Τουρκία, Ερόλ Οντέρογλου, κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που εκείνη την εποχή είχαν “κρυφτεί κάτω από το χαλί”.

Ο Ουγούρ Μουμτζού, που εργαζόταν για την εφημερίδα Cumhuriyet, σκοτώθηκε στην Άγκυρα σε επίθεση με εκρηκτικά την ώρα που ξεκινούσε το αυτοκίνητό του. Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του δεν βρέθηκαν ποτέ. Ο δημοσιογράφος ήταν ένας “ευυπόληπτος άνθρωπος”, σύμφωνα με τον Σεντάτ Πεκέρ. “Γιατί δολοφονήθηκε; Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που έγραφε όταν δολοφονήθηκε”, πρόσθεσε.

“Ο Ουγούρ Μουμτζού έγραφε για τον τρόμο, αλλά όταν πλησίασε το θέμα ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόμο, εξαλείφθηκε”, λέει. “Ποιος έφθασε πρώτος (στη σκηνή της δολοφονίας); Ο δολοφόνος έφθασε πρώτος”, πρόσθεσε αναφερόμενος στον Μεχμέτ Αγάρ.

Ο Σεντάτ Πεκέρ κατηγόρησε επίσης έναν πρώην αντισυνταγματάρχη, υψηλόβαθμο στέλεχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), τον Κορκούτ Εκέν, ότι διέταξε τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τουρκοκύπριου Κουτλού Ανταλί, της αριστερής εφημερίδας Yeni Düzen.

Ο τελευταίος σκοτώθηκε από σφαίρα μπροστά στην κατοικία του το 1996. Ούτε κι εδώ βρέθηκαν οι υπεύθυνοι. “Θέλουμε μια έρευνα για τις δολοφονίες του #UgurMumcu και του #KutluAdali” έγραψε σήμερα σε ένα τουίτ το Συνδικάτο Τούρκων Δημοσιογράφων. “Απαιτούμε να οδηγηθούν οι ύποπτοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Καλούμε τους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους.”

Ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε προχθές, Παρασκευή, έπειτα από ερώτηση που έθεσε για τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Σεντάτ Πεκέρ σε βάρος του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, Πεκέρ ισχυρίζεται επίσης ότι ο υπουργός τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ




Total
0
Shares
Previous Article
ksenodoxeia pisina

Ξενοδοχεία: Τι ισχύει με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα – Η λύση για το θέμα του μπουφέ

Next Article
sintrivani Karditsa

Κορωνοϊός: Στα 32 τα κρούσματα στη Λάρισα, 13 στη Μαγνησία, 5 Τρίκαλα και 4 Καρδίτσα