Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τουρισμός & πολιτισμός για την οικονομική ανάπτυξη του ν. Καρδίτσας

Τουρισμός & πολιτισμός για την οικονομική ανάπτυξη του ν. Καρδίτσας

Με το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

του Νίκου Ευθυμιάδη 

Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ο πολιτισμός αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δύναμη. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά δομικό στοιχείο της κοινωνίας. Για την Ελλάδα, ειδικά, ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του τόπου, αν συνυπολογιστεί το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και δημιουργία.

Στην Καρδίτσα, για 35 χρόνια, διοργανώνεται ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του νομού, ο οποίος κάθε χρόνο δημιουργεί ένα τεράστιο τουριστικό ρεύμα και άφθονο ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις του νομού Καρδίτσας.

Ένας θεσμός καταξιωμένος, με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα η χορωδιακή μουσική από δεκαετίες να αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό πολιτιστικό-τουριστικό μοχλό του νομού Καρδίτσας (βλ. Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων – Υπουργείο Πολιτισμού – ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1994-1999, σελ. 12-19).

Είναι γνωστή η σχέση του Πολιτισμού και του Τουρισμού με την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Έχοντας υπηρετήσει σε αντίστοιχους κορυφαίους φεστιβαλικούς θεσμούς, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς γνωρίζω πολύ καλά την σχέση μεταξύ πολιτισμού-τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Η μια πλευρά ενός πολιτιστικού γεγονότος είναι η ποιότητα, το ήθος και το ύφος που εκπέμπει ένα Φεστιβάλ. Εμείς χωρίς ίχνος λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού με τις ανύπαρκτες οικονομικές μας δυνατότητες (ούτε στα sites, ούτε στα διαφημιστικά έντυπα και βιβλία προβολής αναφέρεται το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας), κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο του Φεστιβάλ.

Για τριανταπέντε (35) χρόνια δίνουμε συνεχώς τη μάχη για τα παραπάνω. Με πολλά κοινά έργα και εργαστήρια πρωτοπορούμε με πρώτες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων συνθετών. Όμως πέρα από την καλλιτεχνική και αισθητική πρόταση υπάρχει ειδικά στις μέρες που ζούμε, και η οικονομική διάσταση του γεγονότος.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας (το Δεκέμβριο των ενηλίκων και τον Μάρτιο με τις σχολικές χορωδίες), προκαλούν ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για τον νομό μας και την Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα σε μια εποχή νεκρή τουριστικά και οικονομικά.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του νομού μας τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Όταν το πολιτιστικό προϊόν, είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό, δημιουργείται τουριστικό ρεύμα και κατά συνέπεια τόνωση της τοπικής οικονομίας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι κάθε χρόνο οι χορωδίες και ορχήστρες που έρχονται στο νομό μας υπερβαίνουν τις εκατό (100) και έχουν φθάσει και τις εκατόν τριάντα πέντε το χρόνο με αποτέλεσμα το ζεστό και εισαγόμενο χρήμα που πέφτει στην αγορά του Νομού Καρδίτσας να υπερβαίνει τις 850.000 ευρώ, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι μόνο οι συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του εκτελεστή υπερβαίνουν τους 5000 από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η κινητικότητα που δημιουργείται παράλληλα από τους ακροατές άλλων πόλεων και νομών, γονείς, συγγενείς, φίλους και φιλόμουσους είναι εξίσου μεγάλη και συνέβαλε στο να εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά της περιοχής.

Η πόλη της Καρδίτσας, η λίμνη Πλαστήρα, το Μουζάκι, νιώθουν  έντονα οικονομικά την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών-Εκτελεστών  και των Ακροατών και Επισκεπτών, του Μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής που πραγματοποιείται  στο νομό μας.

Η κ. Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για τον κορυφαίο αυτό θεσμό και τις δυνατότητες που προσφέρει για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αν στηριχθεί ποικιλόμορφα και κεντρικά και τοπικά. Είναι ένα γεγονός, μία πραγματικότητα και θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός ουσιαστικά και έμπρακτα.

Είμαι υπερήφανος που αυτός ο θεσμός έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως, παρά την απροθυμία πολλών και διαχρονικά να τον στηρίξουν ουσιαστικά και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του νομού Καρδίτσας.

Νίκος Ευθυμιάδης




Total
0
Shares
Previous Article

Μάθε που ψηφίζεις για τον ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης

Next Article

ΕΟΠΥΥ- Γιατροί: Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι για ραντεβού

Related Posts