Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ 11/8/2021, για τις πυρκαγιές

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ 11/8/2021, για τις πυρκαγιές

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (1/6/2021), είχαμε θέσει ως Λαική Συσπείρωση, το θέμα της δασοπροστασίας – πυροπροστασίας, γιατί διαπιστώναμε ότι η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και των προηγούμενων ετών, συνοδεύτηκε από μεγάλα προβλήματα (έλλειψη σχεδιασμού, έργων δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, μεγάλη υποστελέχωση, ελλείψεις σε οχήματα, εξοπλισμό και μέσα, τόσο του Π.Σ, όσο και της Δ.Υ), που φάνηκαν με το καλημέρα, με την πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, λόγω της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης αλλά και εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση και δασικές εκτάσεις, διατίθεται μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2021 δόθηκαν 1,7 εκ. ευρώ, από τα 17,7 εκ. που ζήτησαν τα δασαρχεία. Στους Δήμους δόθηκαν 16,9 εκ.  Και επειδή μονίμως λέγεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα, θυμίζω ότι για το 2021 η κυβέρνηση δίνει στο ΝΑΤΟ 6,6 δις. ευρώ, 1,9 για τα RAFAL, χαρίζει 120 εκ. στην AEGEAN και δίνει 30 εκ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Καταθέσαμε τότε προτάσεις που θα έπρεπε να εντάξει στις διεκδικήσεις της το Δ.Σ της ΕΝΠΕ και αντίστοιχα οι διοικήσεις των Περιφερειών, όπως:

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό εξειδικευμένο για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και Περιφερειών.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura.

Δυστυχώς αυτά τα αιτήματα, δεν τα πήρατε υπόψη, δεν τα διεκδικήσατε, στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν και συνεχίζουν να καίνε εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στην Εύβοια, την Ηλεία, την Αττική, την Αρκαδία, την Μεσσηνία και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τραγικό τρόπο αυτά που καταγγέλλαμε.

Θυμίζω ότι στις 15 Ιούνη, ο υφυπουργός Π.Π, διατυμπάνιζε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τα 69 πυροσβεστικά εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα. Στην χθεσινή συνέντευξή του, ανέφερε ότι από αυτά τα 69, μόνο τα 20 μπορούσαν να επιχειρήσουν στα μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών. Μίλησε για δάση που δεν έχουν καθαριστεί, αλλά πώς να καθαριστούν, αφού στα δασαρχεία δεν υπάρχουν δασεργάτες, παρά ελάχιστοι επιστήμονες, ούτε καν οι 5.500 συμβασιούχοι δασεργάτες του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται στην πολύπαθη Εύβοια, στους νομούς της Πελοποννήσου και σε άλλες περιοχές, εκεί όπου κάτοικοι μαζί με τους λίγους πυροσβέστες με αυτοθυσία παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και απαιτεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να διαθέσει όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση.

Η μάχη όμως συνεχίζεται, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Συνεχίζεται γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εμείς καλούμε το λαό να δυναμώσει την πρωτοβουλία που αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε όλα τα χωριά και τις πόλεις, με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαία δράση.

Να συγκροτηθούν ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης των δασών, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας μας με την ταυτόχρονη διεκδίκηση των αναγκαίων υποδομών και μέσων -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Η αποτροπή νέων πυρκαγιών δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους” και έτοιμα τα επενδυτικά σχέδια της περιβόητης “πράσινης ανάπτυξης”, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα βουνά και τα δάση σε βιομηχανικές ζώνες με ανεμογεννήτριες. Να απαιτήσει να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια!

Η πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, δεν εξασφαλίζεται με τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων.

Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη, όχι μόνο να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν, χωρίς “αναδόχους” δηλαδή ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση που ανοίγουν το δρόμο για να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές, να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.  Η υπαγωγή μάλιστα της δασικής υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνδέει ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες “πράσινες” επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Να προχωρήσουν τα κρίσιμα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αττικής, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς!

Να εξασφαλιστεί η στέγαση, η σίτιση και ένδυση όλων των πληγέντων για όσο διάστημα χρειαστεί. Να απαλλαγούν από τα χρέη στις τράπεζες, στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι, τις καλλιέργειές τους για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις.

Ιδιαίτερα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους χρειάζεται να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι, αλλά και οι κτηνοτρόφοι.

Να αποκατασταθούν οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Καταβολή των μισθών των εργατών στους χώρους δουλειάς που έχουν ζημιές. Καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.




Total
0
Shares
Previous Article
Ο ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας ανακοινώνει την προσθήκη του Αντώνη Πεφάνη στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας

Ο ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας ανακοινώνει την προσθήκη του Αντώνη Πεφάνη στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας

Next Article
Τους Καρδιτσιώτες αθλητές που μετείχαν στην Ολυμπιάδα υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας ο Βασίλης Τσιάκος

Τους Καρδιτσιώτες αθλητές που μετείχαν στην Ολυμπιάδα υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας ο Βασίλης Τσιάκος

Related Posts