Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση της Υφ. Εσωτερικών κ. Χρυσοβελώνη στη συνέντευξη τύπου στο Δήμο Καρδίτσας

Αγαπητές κυρίες και κύριοι

εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης της Καρδίτσας,

Σας ευχαριστώ για την προσέλευσή σας στην πρόσκληση μας, να έρθετε εδώ στο δημαρχείο της πόλης. Από την πλευρά μου θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον λόγο της επίσκεψης μου.

Βρίσκομαι εδώ λοιπόν, στο πλαίσιο μίας πανελλαδικής καμπάνιας για την ενημέρωση και συνειδητοποίηση των συμπολιτών μας επάνω στα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Βεβαίως, δεν θα βρισκόμουν εδώ, αν δεν είχα πολύ καλούς και φιλόξενους οικοδεσπότες, όπως είναι ο αγαπητός δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος. Κύριε δήμαρχε σας ευχαριστώ δημόσια για την υποστήριξη σας.

Και τώρα…

Ας αρχίσουμε από τα κακά νέα:

1) Είναι γεγονός ότι τα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων τα χρόνια της οικονομικής επιτήρησης, τα χρόνια της έντασης της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κρίσης, υποχώρησαν, μετά από δεκαετίες αγώνων που είχαν φέρει σημαντικές βελτιώσεις.

2) Είναι κοινό συμπέρασμα, τουλάχιστον ανάμεσα στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και τις επιτροπές έρευνας που έχουν, ότι και η έμφυλη βία έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο. Αυτά που σας αναφέρω έχουν αναφερθεί και στις δύο συναντήσεις κορυφής μεταξύ στελεχών των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων μου.

3) Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα έχει επιφέρει πρόσθετους πληθυσμούς των οποίων πολυάριθμα μέλη έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου.

Και τώρα τα καλά νέα:

Α) Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει μία σταθερή, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δημοκρατική ατζέντα επάνω σε αυτά τα ζητήματα. Παρά του ότι κάποιοι από το εξωτερικό, αλλά και φίλοι τους στο εσωτερικό της χώρας, μας έλεγαν όλα τα τελευταία χρόνια ότι οι δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών με τις Δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας των Φύλων, αποτελούν «πολυτέλεια» μπροστά στην οικονομική κρίση και στην ανάγκη για περικοπές, εμείς κρατήσαμε ανοικτές αυτές τις δομές για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών και μάλιστα, τις βοηθήσαμε ακόμη περισσότερο.

Β) Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να κυρώσει την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Μία διεθνούς αναγνώρισης και κύρους συμφωνία που έχει γίνει με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια, η οποία καθορίζει όρους και κανόνες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, δεν αποτελεί ακόμη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, διότι έχουν μείνει κάποιες χώρες που δεν έχουν κυρώσει με τον ίδιο τρόπο την συμφωνία. Και δεν το έχουν κάνει, διότι οι ηγεσίες τους «επενδύουν» σε μικροπολιτικά πολιτικά οφέλη από την «δεξαμενή» ψήφων της ακροδεξιάς, του φασισμού, στην εσωτερική πολιτική τους σκηνή. Άλλωστε, και στην Ελλάδα ο νόμος για χρόνια δεν κυρωνόταν – για τους ίδιους λόγους – από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γ) Τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τις ερχόμενες ημέρες εισάγει στην Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», όπως τιτλοφορείται. Πρόκειται για την κορυφαία πράξη για την υποστήριξη των γυναικών και των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα. Μιλάμε για νόμο – πλαίσιο που για πρώτη φορά – μετά από πολλά χρόνια – αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Κράτους για τα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω τα βασικά νέα στοιχεία που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό:

– Για 1η φορά θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας. Στον ιδιωτικό, στον δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο, δημιουργεί προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

– Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες):

Σχεδίαση,  οργάνωση,  συντονισμός και  εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΓΓΙΦ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Δημιουργούνται δυνατότητες για  πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ.

Σύσταση Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας ως τοπικών θεσμών προώθησης των προαναφερθέντων πολιτικών. Δημιουργείται έτσι, μετά τις προσεχείς εκλογές, ένα νέο πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών Ισότητας Φύλων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω το εξής: προσκαλώ και παρακαλώ τις γυναίκες να συμμετάσχουν πρωταγωνιστικά ως υποψήφιες για τις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έτσι, θα μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες τις τύχες τους, να στελεχώσουν και να διοικήσουν – είμαι σίγουρη – με τον καλύτερο τρόπο, τις νέες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων κάθε γειτονιάς της Ελλάδας που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

– Σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης: 

Υποχρεωτική παρουσίαση δράσεων, μέτρων και προγραμμάτων σχετικά με την εξάλειψη  των διακρίσεων με βάση το φύλο και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

– Απαγόρευση χρήσης γλώσσας που υποκρύπτει ή εμπεριέχει έμφυλη διάκριση στα διοικητικά έγγραφα.

– Συμμετοχή γυναικών στα κοινά:

Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. (όχι 1/3 ανά την επικράτεια)

– Καινοτομίες στην εκπαίδευση:

Εντάσσει την οπτική του φύλου και την σεξουαλική αγωγή και υγεία, με γνώμονα την ισότητα των φύλων, οριζόντια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

– Παρέμβαση στον τομέα της Υγείας:

Xορήγηση άδειας επτά (7) εργάσιμων ημερών, με πλήρεις αποδοχές, μετά από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

– Κοινωνική Αλληλεγγύη ευπαθών ομάδων γυναικών.

Σχεδιασμός προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τα οποία επικεντρώνονται ιδίως στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων γυναικών.

– Καινοτομίες στον επαγγελματικό τομέα.

Εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον και υλοποίηση Σχεδίων Ισότητας, τα οποία καταρτίζονται ύστερα από ενημέρωση και διαβούλευση με τις/τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ειδικές ρυθμίσεις για μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους με υποχρέωση εκπόνησης σχεδίου ισότητας.

– Καινοτομίες στα ΜΜΕ

Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων με την προβολή μιας ισότιμης και απαλλαγμένης από στερεότυπα εικόνας του γυναικείου φύλου, υιοθέτηση κωδίκων δεοντολογίας και συμβάσεων αυτοδέσμευσης, ισότιμη προβολή γυναικών σε κάθε τομέα της ζωής της χώρας (κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά-πολιτιστικά)

Απαγόρευση διαφημιστικών, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών, μηνυμάτων, με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση.

– Νομοθετική πρόβλεψη για την λειτουργία Δομών Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και Ξενώνων.

Οι δομές εντάσσονται στο κρατικό προνοιακό σύστημα, και θεσμοθετείται η χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση γυναικών μεταναστριών και επεκτείνεται η χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών για θύματα προερχόμενα από χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά στο Trafficking.

Κλείνοντας την ενημέρωση σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι από τον Αύγουστο του 2018 υπάρχει πια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό Κράτος, αυτή τη φορά όμως, σε στέρεη και ορθολογική βάση.

Χωρίς σπατάλες, χωρίς άχρηστους διορισμούς, αλλά και χωρίς καταχρήσεις από τους επιτήδειους. Αν πετύχουμε στον στόχο αυτόν, τότε και η οικονομία θα πάει καλύτερα, γιατί και η κοινωνία θα πάει καλύτερα. Δεν μπορεί δυστυχισμένη κοινωνία, κοινωνία βίας και ανισοτιμίας, να έχει ανθηρή οικονομία για τους πολλούς. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία και δεν θα γίνει ούτε και τώρα.

Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι δεν επέλεξα τυχαία την πόλη της Καρδίτσας για να κάνω την πρώτη επίσκεψη στο πλαίσιο αυτής της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης για το νομοσχέδιο Ισότητας των Φύλων. Την επέλεξα διότι η πόλη αυτή ήταν η πρώτη στην οποία δημιουργήθηκε μία Δομή υποστήριξης των γυναικών, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας που λειτουργεί με αποτελεσματικό και πρότυπο τρόπο μέχρι και σήμερα. Τους ανθρώπους αυτού του Κέντρου, το προσωπικό, της διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο, τους συγχαίρω για την δουλειά τους τόσα χρόνια, συγχαίρω επίσης και τις δημοτικές διοικήσεις που τους στήριξαν.

Θα παρακαλέσω για σύντομες ερωτήσεις μία ή δύο από τον καθένα, ώστε να μπορέσω να συμμετέχω στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με γυναίκες εκπροσώπους φορέων της περιοχής.
Σας ευχαριστώ πολύ.




Total
0
Shares
Previous Article

Στρατηγική επιλογή του Δήμου Μουζακίου η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Next Article

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας για την επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών