Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση της Π. Βράντζα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

κατά τη συζήτηση του σ/ν για τους υδρογονάνθρακες

Η τοποθέτηση της Παναγιώτας Βράντζα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση του σ/ν για τους υδρογονάνθρακες και όσον αφορά την τροπολογία σχετικά με τους όρους δόμησης σε γη υψηλής Παραγωγικότητας.

«Θέλω και εγώ να κάνω μια σύντομη παρατήρηση για το άρθρο 50, βεβαίως μίλησαν όλοι για αυτό αλλά νομίζω ότι πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα, κι ενώ έχει ήδη αποσυρθεί από τον Υπουργό.

Η συζήτηση συνδέεται ασφαλώς με το γενικότερο διαχρονικό έλλειμα συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας και αυτό είναι ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και δουλειά για  αυτή την Κυβέρνηση, κάποια στιγμή, να έχουμε ένα ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ο χαρακτηρισμός της γης, ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», δεν μπορεί να συνδέεται γενικώς και αορίστως με την προστασία του περιβάλλοντος όπως είπε ο κ. Σκρέκας ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, η καλλιέργεια της αγροτικής γης είναι επένδυση.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ιδιωτικές επενδύσεις εδώ μέσα, αλλά θεωρώ ότι καλλιέργεια της αγροτικής γης είναι επένδυση και μάλιστα πολύ σημαντική για τη χώρα.

Επομένως, αυτό που, κατά τη γνώμη μου, ήταν η επιδίωξή του άρθρου που αποσύρθηκε, ήταν η διατήρηση και η διαφύλαξη αυτών των γονίμων εδαφών, τα οποία, με την αυξημένη παραγωγική ικανότητα που διαθέτουν, θα βοηθούσαν στην παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων. Ειδικότερα, ήταν να καταργηθεί το νομικό καθεστώς, το οποίο, παρείχε κατά παρέκκλιση τη δυνατότητα αλλαγής στη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας και να θεσπιστεί πλέον η επιτρεπόμενη αλλαγή χρήσης για τα υφιστάμενα κτίρια μόνο αν εξυπηρετεί γεωργική δραστηριότητα.

Το άρθρο αποσύρθηκε, φαντάζομαι ότι θα ξανάρθει ίσως και λίγο πιο συγκεκριμένο. Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω, ότι όποια ενδεχόμενη τροποποίηση της διάταξης ή μεταβατική ρύθμιση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την προστασία των αγροτικών επενδύσεων και τη θωράκιση από παντός είδους αυθαιρεσίες των γεωργικών εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας που αποτελούν ένα μη ανανεώσιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο φυσικό πόρο για την πατρίδα μας.

Εφόσον όλοι κοπτόμεθα ιδιαίτερα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, νομίζω ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ευχαριστώ.»




Total
0
Shares
Previous Article

Δήμος Αργιθέας: Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου

Next Article

Η Βατσουνιά εορτάζει τη μνήμη του αγίου της, Αγίου Παρθενίου την Πέμπτη 21 Ιουλίου