Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση της Π.Βράντζα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ

 

Τοπoθέτηση της Παναγιώτας Βράντζα ως κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ με θέμα: ‘’Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της Ελληνικής Υπαίθρου.’’

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η όποια συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κατά την άποψή μου μπορεί να είναι χρήσιμη.

Βεβαίως, το κείμενο της ερώτησης δυστυχώς δείχνει ξεκάθαρα ότι ο μόνος στόχος της, είναι η δημιουργία εντυπώσεων, με μια πραγματικά κακής ποιότητας αντιπολιτευτική τακτική.

Κατ’ αρχήν, συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, είναι όλα τραγικά και όλη αυτή η καταστροφή συντελέστηκε τα σχεδόν τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει κάποιος νοήμων που πραγματικά μπορεί να το υποστηρίξει αυτό; Με βάση την κοινή λογική, προφανώς όχι. Η κοινή λογική όμως δεν έλαβε υπόψη της, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ή μάλλον όχι του ΠΑΣΟΚ αλλά του ΠΑΣΟΚ και του κυρίου Θεοχαρόπουλου.

Τέλος πάντων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα σε αυτή τη χώρα, ή ακόμη και χωρίς καθόλου γνώσεις αν απλά αναζητήσει τα θεμελιώδη μεγέθη της αγροτικής παραγωγής και την εξέλιξή τους, θα διαπιστώσει ότι η αρχή του τέλους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και συνεχίζεται.

Μπορέσαμε εμείς να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία που προκάλεσαν οι πολιτικές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ -αλλά όχι μόνο- τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια;

Δυστυχώς όχι.

Θα σας πω όμως τι κάναμε κύριοι συνάδελφοι και τι αποτέλεσμα είχαν οι δικές μας πολιτικές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Προφανώς δεν είναι δυνατόν σε 5 λεπτά, ούτε καν σε 5 ώρες να αναφερθεί κάποιος, έστω στοιχειωδώς στο σύνολο των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα, για αυτό θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά, κάποια από τα πιο σημαντικά.

Φορολογικό – Ασφαλιστικό των αγροτών.

Πραγματικά χρειάζεται υπερβολικό θράσος, να ισχυρίζεται κάποιος ότι στη χρεωκοπημένη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ  χώρα, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών είναι μεγάλες. Υπήρξε εξόφθαλμη μεροληψία και ορθώς κατά τη γνώμη μου, υπέρ των αγροτών τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα με αφορολόγητο, και το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, οι οποίες αφορούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος, παραμένει αφορολόγητο. Αντίστοιχα, οι εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, είναι λίγο χαμηλότερες και από τις χαμηλότερες. Δεν θα σας κουράσω με νούμερα άλλωστε κάποια ειπώθηκαν και όλα βρίσκονται εύκολα. Θα σας προέτρεπα όμως να ρωτήσετε επαγγελματίες αγρότες. Αν αποφύγετε τους γνωστούς προβεβλημένους αγροτοπατέρες που κάνουν πολιτική και μόνο, είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις τους.

Πληρωμές ΕΛΓΑ. Εδώ ξανά χρειάζεται θράσος για να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ροή των πληρωμών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Σας παραπέμπω ξανά στα στοιχεία του οργανισμού και στους ίδιους τους αγρότες. Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το θεσμικό πλαίσιο και ο κανονισμός λειτουργίας του οργανισμού χρειάζεται αναθεώρηση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό. Όντως δεν προλάβαμε να το κάνουμε, γιατί ξοδέψαμε πολύ χρόνο να «μαζέψουμε» τις πληρωμές οι οποίες επί των ημερών σας συχνά χρειαζόταν τετραετία!!

ΚΑΠ – Ιστορικά δικαιώματα. Όταν εσείς μιλάτε για «παιχνίδι» με τα ιστορικά δικαιώματα, πραγματικά προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δεν θα αναφερθώ στις εποχές της «αφθονίας», τότε που και οι αγρότες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τότε που το εθνικό «αγροτικό» ποτό ήταν το παλαιωμένο ουίσκι, θα σας πάω στο 2014. Επί της εξαιρετικής συγκυβερνήσεως «Σαμαρά – Βενιζέλου», ήταν δυστυχώς η χρονική στιγμή της κατάθεσης της εθνικής πρότασης για την τρέχουσα ΚΑΠ. Παρά τα αρχικά σενάρια για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων επί υπουργίας Τσαυτάρη, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή κλήθηκε ο κύριος Καρασμάνης να διατηρήσει την αδικία, το κλείσιμο του αγροτικού επαγγέλματος την επιβράβευση αυτών που δεν παράγουν και την τιμωρία αυτών του παράγουν.

Οι κακές γλώσσες θέλουν δικό σας «αγροτοπατέρα» να υπαγόρευσε αυτό το αίσχος που ονομάσατε εθνική πρόταση για την περίοδο 2014-2020.

Προσωπικά θα ήθελα η κυβέρνησή μας να είχε ήδη καταργήσει τα ιστορικά δικαιώματα εδώ και 2 χρόνια, που μπορούσε, και αισθάνομαι υπόλογη απέναντι στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για αυτό. Αντίθετα εσείς ανησυχείτε μήπως και οι προστατευόμενοί σας αγρότες του καναπέ χάσουν τα προνόμιά τους.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Αναρωτιέμαι ειλικρινά, με τόσα στελέχη που έχετε στο ΥΠΑΑΤ και ειδικά στη διαχειριστική αρχή, δεν ξέρετε ότι η πορεία εκτέλεσης  του ΠΑΑ της τρέχουσας περιόδου, είναι μακράν η καλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες; Να δεχθώ ότι δεν το γνωρίζετε και να σας παραπέμψω στις υπηρεσίες, ακόμη και στον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για κάθε μέτρο. Αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζετε είναι η πορεία εκτέλεσης του ΠΑΑ της προηγούμενης περιόδου. Θα θυμάστε φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων της περιόδου 2007-2013 ξεκίνησαν να πληρώνονται επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ από το τέλος του 2015 και μετά.

Και προφανώς θα γνωρίζετε, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι αγρότες, ότι επί των ημερών μας, όχι μόνο έκλεισαν εκκρεμότητες σχεδόν μίας δεκαετίας, αλλά πραγματικά τακτοποιήθηκαν οι πληρωμές και πλέον οι παραγωγοί μπορούν να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα αλλά και τη ζωή τους.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας και θα σας πω ότι προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένη από τον εφαρμογή του ΠΑΑ, γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο χρήσιμο και παραγωγικό. Από τη διατύπωση στην ερώτησή σας όμως φαίνεται ότι αυτό, ουδόλως σας απασχολεί. Αντίθετα τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε, για κάποιον που γνωρίζει τα τεκταινόμενα, δείχνουν και τα συμφέροντα για τα οποία κόπτεστε.

Νόμος 4386/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Εδώ μάλλον έχουμε το ανέκδοτο της ημέρας. Το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισε νόμο, με στόχο τη χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων! Δε ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά το συνεταιριστικό κίνημα διαλύθηκε ολοκληρωτικά επί των ημερών σας. Και να θέλαμε να χειραγωγήσουμε κάτι, πραγματικά δεν έμεινε τίποτα. Όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πιθανώς θυμούνται ότι δεν ήμουν πολύ χαρούμενη με τον 4386 και ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν διέφερε η λογική του από αυτή του δικού σας 4015.

Το γεγονός ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου η αλλαγή του 4386, δείχνει ακριβώς ότι δεν είμαστε εμμονικοί, διορθώνουμε λάθη και προχωράμε μπροστά. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουμε την τεράστια περιουσία των αγροτών η οποία μέσω των χρεωκοπημένων συνεταιριστικών οργανώσεων, και το φιάσκο της αγροτικής βρίσκεται στον αέρα, με απολύτως δική σας υπαιτιότητα.

Μας εγκαλείτε για τους δασικούς χάρτες; Αντί να ντρέπεστε και εσείς και η ΝΔ που η χώρα, η μοναδική στην Ευρώπη, τον 21ο αιώνα δεν είχε ούτε δασολόγιο ούτε κτηματολόγιο ούτε περιουσιολόγιο.

Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει μειονεκτικές περιοχές και ποιος  ο λόγος που με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό ενισχύονται. Ξέρετε το ζήτημα δεν είναι ποια ομάδα ή ποια περιοχή θα εισπράξει πόσα. Το ζήτημα είναι η παραγωγή.

Το κόστος παραγωγής και ειδικά το κόστος της ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι κάνατε σε επίπεδο υποδομών όλα αυτά τα χρόνια για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Μάλλον τίποτα. Κάνατε όμως τα ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ αστείρευτες δεξαμενές ψήφων, κέντρα αδιαφάνειας και απάτης. Εμείς το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε, σε αυτές τις χαλεπές εποχές είναι το Net metering, αν έχετε ακουστά!

Τέλος το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, είναι διαχρονικό και δυστυχώς συνεχίζεται. Βεβαίως, οι συνειρμοί  με την αναφορά σας στο πρόβειο γάλα και τη φέτα, παραπέμπουν στους  καταστροφικούς σας χειρισμούς κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Εμείς ψηφίσαμε το νόμο 4492/2017 για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα με σημαντικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Είναι σχεδόν έτοιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αυστηροποιεί και θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων.

Είναι αυτά αρκετά; Προφανώς όχι και αυτό φαίνεται από τις τιμές παραγωγού ειδικά στα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προτάσεις, εύχομαι και ελπίζω το ΥΠΑΑΤ και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του, να δράσουν άμεσα και πιο δυναμικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ,

καταθέσατε μια επίκαιρη ερώτηση με μόνο στόχο να κάνετε εντύπωση. Δεν μπήκατε στον κόπο να ασχοληθείτε ούτε με το τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε με τα πεπραγμένα των δικών σας παλαιότερων κυβερνήσεων.

Κάνατε μια εντελώς επιφανειακή προσέγγιση όλων των θεμάτων χωρίς καν να  καταφέρετε να εντοπίσετε τα κατάλληλα σημεία για να στηρίξετε την αντιπολιτευτική σας τακτική. Δυστυχώς δεν έχετε καμία σχέση πλέον με την παραγωγική διαδικασία της χώρας, η ιστορία δε, σας κατατάσσει σε εκείνους που δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Σας ευχαριστώ.

Βράντζα Παναγιώτα
Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον εκλιπόντα Δημήτριο Σιούφα

Next Article
BhnmAABNODHcAAAAABJRU5ErkJggg==

Βρέθηκαν κλειδιά σε ΤΑΞΙ του Μουζακίου

Related Posts