Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ για την απόφαση της κυβέρνησης για την σύνταξη των προϋπολογισμών των περιφερειών για το 2022

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκλεγμένου με την Λαϊκή Συσπείρωση, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ για την απόφαση της κυβέρνησης για την σύνταξη των προϋπολογισμών των περιφερειών για το 2022

Η Λαική Συσπείρωση καταψηφίζει την απόφαση –πρόταση της κυβέρνησης της Ν.Δ για την κατάρτιση και υποβολή των προϋπολογισμών από τις Περιφέρειες για το 2022, γιατί κινείται στην ίδια αντιλαϊκή γραμμή πλεύσης όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Ν.Δ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Και τούτη η κυβέρνηση επιβάλει στους ΟΤΑ να καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τουλάχιστον ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς, με βάση τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφυκτικά πλαίσια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 4, οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των περιφερειών οικονομικού έτους 2022, είναι:

– η ορθολογική και ρεαλιστική κατάρτισή του, με εγγραφή εσόδων που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών,

– η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση των πόρων,

– η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων,

– η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με παράλληλο στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης,

– η εναρμόνισή του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Για παράδειγμα αναφέρει ότι σχετικά με τους ΚΑΠ, οι πιστώσεις που θα αναγράφονται στους προϋπολογισμούς των περιφερειών, θα είναι:

 • Για τις λειτουργικές δαπάνες, ίση με το ποσό της πρώτης τακτικής κατανομής του 2021
 • Για την μισθοδοσία του μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού των περιφερειών, ίση με το ποσό της πρώτης κατανομής του 2021 και αφορά τους μήνες Φ-Μ-Α που δόθηκε στις περιφέρειες, πολλαπλασιαζόμενη επί 4.
 • Για την μεταφορά των μαθητών το ποσό των 174 εκ. ευρώ για όλες τις περιφέρειες, από 173 εκ. που ήταν πέρσι, παρ’ ότι η πανδημία επιβάλει περισσότερα δρομολόγια.
 • Για την δακοκτονία ίση με του 2021.
 • Για τις επενδυτικές δαπάνες και δαπάνες βελτίωσης, συντήρησης του οδικού δικτύου ίση με το ποσό που δόθηκε το 2020.

Για τις επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Π.Δ.Ε, θα εκτιμηθούν από την κυβέρνηση, αρχικά με βάση τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων του επόμενου οικονομικού έτους και στη συνέχεια, θα αναμορφώνονται με βάση τις ετήσιες πιστώσεις που θα συμπεριληφθούν στις Συλλογικές Αποφάσεις Έργων έτους 2020.

Επίσης «σπρώχνει» τις Περιφέρειες προς τον δανεισμό.

Η κατάρτιση των προϋπολογισμών με βάση αυτά τα δεδομένα, υπηρετεί την αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση ”Κλεισθένης 1” που συμπληρώθηκε με τον νόμο 4623/2019, με την ουσία της οποίας συμφωνείτε και υλοποιείτε όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ.

Με βάση τις κυβερνητικές εντολές, οι προϋπολογισμοί των περιφερειών θα είναι για ακόμα μια χρονιά, εναρμονισμένοι με την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, ενώ το κύριο μέρος των διαθέσιμων πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και έργα με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου και στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Εκεί κατευθύνετε κυρίως τα κονδύλια από το ΠΔΕ, που σημειωτέον το μεγαλύτερο μέρος του περνά μέσα από το ΠΤΑ, χωρίς να έχει γνώση-γνώμη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα που διαχειρίζεστε.

Μέσα απ’ αυτά τα κονδύλια διαμορφώνετε επίσης ένα εργατικό δυναμικό πιο ευέλικτο, με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα δικαιώματα, για την εξυπηρέτηση των εναλλασσόμενων αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας, σε ένα συνεχές πέρασμα από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, στη ευκαιριακή εργασία (8μηνα, 12μηνα, κ.α προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ) και αντίστροφα.

Πάνω στην εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, συμβάλετε και εσείς στην ανάπτυξη της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας”, χρηματοδοτούμενη κι αυτή απ’ το ΕΣΠΑ, η οποία έρχεται να συγκαλύψει την μεγάλη φτώχεια, κάτω από τον μανδύα της “κοινωνικής αλληλεγγύης” και του εθελοντισμού και περιορίζει τις κρατικές δομές δημόσιας δωρεάν υγείας-πρόνοιας και παιδείας, αποτελώντας όχημα εμπορευματοποίησής τους.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΝΠΕ, όπως και όλες οι διοικήσεις των περιφερειών δεν διεκδικείτε στην πράξη ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ και για τις 13 περιφέρειες, την απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με το σταμάτημα της πληρωμής του 2% του ΑΕΠ από τις αστικές κυβερνήσεις στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά αποδέχεστε, όπως και όσοι ψήφιζαν λευκό, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζετε –δήθεν- γιατί –όπως λέτε – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύπτονται κανονικά, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.

Μπορείτε να πάτε κόντρα, αλλά δεν το θέλετε, γιατί συμφωνείτε με τον πυρήνα αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και πασχίζετε για την στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα έσοδα των προϋπολογισμών των περιφερειών που προβλέπεται να εισπραχτούν το 2022, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και αυτόν της Ε.Ε, αντί να προέρχονται από την γενναία αύξηση της φορολογίας των κερδών και της ακίνητης περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια και των νέων προϋπολογισμών των περιφερειών, όπως και του κρατικού, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα που προορίζονται για επενδύσεις – έργα με κριτήρια που συμφέρουν το κεφάλαιο, αφορούν τους αναπτυξιακούς στόχους του, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Αντίθετα τα έργα και οι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Δίνετε χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ σχέδια αστικής ανάπλασης), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, με σοβαρές καταστροφές, γίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά.

Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία, που τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας υγείας) και πολλά περισσότερα ιδιωτικά δεν έχουν καν ελεγχθεί. Για την προστασία από την ρύπανση του αέρα και των νερών, για έργα άρδευσης, υποδομές για την δημόσια υγεία-πρόνοια, πολιτισμού και αθλητισμού με βάση τις ελλείψεις, για τις μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, με την άσχημη κατάσταση πολλών επαρχιακών και αγροτικών δρόμων.

Όμως αυτά δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως οι εθνικοί δρόμοι που με την ανοχή σας, γέμισαν διόδια που ληστεύουν το λαό και αναγκάζουν πολλούς να κινούνται από τους παράδρομους του θανάτου. Παραδώσατε σχεδόν το σύνολο των έργων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και άλλους τομείς στους εργολάβους, απαξιώνοντας τις τεχνικές υπηρεσίες με την υποστελέχωση και την έλλειψη του ανάλογου εξοπλισμού.

Καμιά ιεράρχηση – καμία πρωτοβουλία για σχεδιασμό για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και βιομηχανικών αποβλήτων πέραν των οδηγιών της Ε.Ε, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, με σεβασμό στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποκλείοντας την καύση αποριμμάτων που εσείς επιτρέπεται, όπως και την δημιουργία μονάδων παραγωγής αποβλήτων για καύση, μέσω των ΠΕΣΔΑ που εξειδικεύουν το ΕΣΔΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι διαχρονικά ενάντια σ’ αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, Ε.Ε, περιφερειών, όπως εκφράζονται και μέσα από τους προϋπολογισμούς και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πάψουν να πληρώνουν για τα κέρδη των λίγων, να πληρώσει επιτέλους το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μαζί με το λαό, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

 • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
 • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και των οφειλόμενων σ’ αυτούς. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
 • Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & κάθε έμμεση φορολογία. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε ΟΤΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.
 • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των Περιφερειών, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερούς εργασίας.
 • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων.
 • Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, από ρύπανση των νερών και του αέρα.
 • ΠΔΕ και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για σχολική στέγη, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.
 • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

 Total
0
Shares
Previous Article
kafsonas 5

Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού για καύσωνα

Next Article
Τα σημερινά αποτελέσματα Rapid tests στη Θεσσαλία

Rapid tests: Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Τετάρτη 14/07Total
0
Share