Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση Χρυσούλας Κατσαβριά για τα δικαιώματα των ανηλίκων και των γυναικών

Χρ. Κατσαβριά: “Ειρήνη, ανάπτυξη και δημοκρατία είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών, που είναι θύματα της φρίκης του πολέμου και των ανισοτήτων»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών για τα δικαιώματα των ανηλίκων και των γυναικών, σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα. Την Επιτροπή ενημέρωσε η κυρία Gabriele Neff, Πρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ.Ρένα Δούρου, μέλος της ίδιας Επιτροπής, παρουσία και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Η κ. Κατσαβριά στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι: «Τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα για το οποίο αρκεί να διατυπώσει κανείς κάποιες γενικές αρχές ή να παραμείνει σε ένα επίπεδο ευχών. Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, καθώς στην πραγματικότητα είναι ο καθρέφτης στον οποίο αντανακλώνται διαχρονικά τόσο η πολιτισμική συγκρότηση των κοινωνιών όσο και η σύγκρουση βασικών αντιλήψεων  γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας, της κατανομής των πόρων και της διανομής των εισοδημάτων». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι: «Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι μια πραγματικότητα ανισότητας και εκμετάλλευσης. Αυτό γίνεται άμεσα ορατό τόσο μέσα στα όρια των εθνικών κρατών μέσα από την προϊούσα κατάρρευση του κοινωνικού κράτους  και του κράτους δικαίου ακόμα και στην κοιτίδα των αρχών του διαφωτισμού και του ανθρωπισμού και εκδηλώνεται με τα απίστευτα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας. Σε διεθνές επίπεδο, η ανισότητα γίνεται ορατή μέσα από την υπανάπτυξη, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των φτωχών χωρών, τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας και την έξαρση της βίας. Η ηχώ των όπλων φτάνει στους δέκτες των τηλεοράσεων του πολιτισμένου κόσμου και την ακολουθούν τα έντονα φαινόμενα τρομοκρατίας που κάνουν πολύ συχνά πλέον την εμφάνισή τους και πλήττουν σοβαρά το αίσθημα ασφάλειας των δυτικών πρωτευουσών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στις  γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά ως θύματα των συγκρούσεων και της βίας του πολέμου, υπογράμμισε ότι: «Τα δικαιώματά τους, η ίδια τους η ζωή, βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά που ακούμε ή βλέπουμε εικόνες ανείπωτης φρίκης εξαιτίας των συνεπειών του ίδιου του πολέμου. Το ζούμε κάθε φορά που παρακολουθούμε δυστυχισμένους και ταλαίπωρους ανθρώπους να προσπαθούν να βρούν μια ειρηνική γωνιά να εργαστούν και να ζήσουν μέσα από τα πολυπληθή μεταναστευτικά ρεύματα. Το βλέπουμε στα θλιμμένα μάτια των μικρών παιδιών, των παιδιών του πολέμου και της προσφυγιάς, στις βασανισμένες γυναίκες, τις χαροκαμένες μανάδες, τα εκπορνευμένα νέα κορίτσια».

Η κ. Κατσαβριά τόνισε επίσης την ανάγκη της περίθαλψης αυτών των ανθρώπων καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων άμεσης δράσης και αποτελεσματικότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και τα δικαιώματά τους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, προσδιόρισε ως κυριότερο και ουσιαστικό καθήκον της Ευρώπης, «τη διασφάλιση της ειρήνης σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας για όλους τους λαούς, για όλους τους ανθρώπους», καθώς όπως είπε: «Η σύγχρονη εποχή, με την εξέλιξη της επιστήμης και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, παρέχει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες προκειμένου να αντικρύσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Όμως, αυτό που απαιτείται πρωτίστως, είναι η ισχυρή μας πολιτική βούληση και η ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών  προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον, σε αυτή την ανάγκη. Όχι μόνο για να διατηρήσουμε ό,τι θεωρούμε ως κεκτημένο αλλά, πολύ περισσότερο, γιατί γνωρίζουμε καλά τους αγώνες και το αίμα που χρειάστηκε ανά τους αιώνες για να κατακτήσουμε τη συνείδηση των δυνατοτήτων μας».

katsavria diakiomata gynaikon 3

katsavria diakiomata gynaikon 2




Total
0
Shares
Previous Article

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Next Article

Βραβείο ήθους στα Τρίκαλα BC Aries