Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοποθέτηση Ασ. Σκόνδρα στο Κοινοβούλιο για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα

Α. Σκόνδρα: Σε καμία κρίση δεν λιγοψυχίσαμε - Ασ. Σκόνδρα: «Η διαφάνεια τονώνει το αίσθημα δικαίου» - Ευχές για τα Χριστούγεννα από την Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα - Πάγια προεκλογική τακτική ΣΥΡΙΖΑ η σκανδαλολογία και η τοξικότητα - Ασημίνα Σκόνδρα: Ίσο δικαίωμα στην Υγεία κατοίκων περιφέρειας και αστικών κέντρων - Τοποθέτηση Ασ. Σκόνδρα στο Κοινοβούλιο για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα - Α. Σκόνδρα: Είμαστε η μόνη εγγύηση για το μέλλον της πατρίδας μας - Ασημίνα Σκόνδρα

Τοποθέτηση Ασ. Σκόνδρα στο Κοινοβούλιο για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα

«Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει προκλητικά, το νόμο Παρασκευόπουλου, ισχυριζόμενη ότι είναι ένας Νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Aποδεχτείτε πια στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα, έκανε και ο ίδιος ο εισηγητής του, ότι η υιοθέτηση του επονείδιστου αυτού Νόμου, ήταν ένα λάθος, με αιματηρές κυριολεκτικά συνέπειες.» ανέφερε στην τοποθέτηση της η Βουλευτής Α. Σκόνδρα, απευθυνόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Κατά τον Ντοστογιέφσκι, «Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της». Δηλαδή, το σωφρονιστικό σύστημα συνολικά, η ποιότητα και οι συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα, αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Συζητάμε το Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα, την συνολική  βελτίωση συνθηκών κράτησης και την εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή νομοθεσίας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών, στον τρόπο λειτουργίας των φυλακών και στη διαβίωση των κρατουμένων.

Οι φυλακές, αν και η κοινωνία συνηθίζει να τις θέτει στο περιθώριο, ως κάτι ξένο και μιαρό, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην κοινωνικής ελληνικής πραγματικότητας. Οι αναταράξεις στις φυλακές, τις περισσότερες φορές γίνονται με αφορμή τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης και αποτελούσαν ένα φαινόμενο ενδημικό στην Ελλάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί αισθητά, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων και υπαλλήλων. Όμως, οι εκκρεμότητες, που διευθετεί αυτό το νομοθέτημα θα βελτιώσουν περεταίρω τις συνθήκες και θα θέσουν τις βάσεις, ώστε να μετατραπούν οι μικροκοινωνίες των καταστημάτων κράτησης, από τόπους τιμωρίας, σε τόπους σωφρονισμού, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Οι παρανομούντες κρατούμενοι , με την είσοδο τους στην φυλακή, δεν παύουν να έχουν δικαιώματα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της διαφορετικότητάς τους, αλλά και στην ιδιαίτερη προστασία των κρατουμένων με εξατομικευμένες ανάγκες.

Με αυτό το Σ/Ν, σκοπούνται η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των κρατουμένων, που βασίζεται ιδίως στη φυλή, στο χρώμα, στο φύλο, στην εθνική καταγωγή, στη θρησκεία, στην αναπηρία, στις ιδεολογικές πεποιθήσεις και στον γενετήσιο προσανατολισμό, καθώς και η εναρμόνιση, με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Προβλέπεται ο διαχωρισμός των σωφρονιστικών καταστημάτων, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων, προκειμένου να επιτελούνται οι σκοποί του σωφρονισμού, δίχως να συγχρωτίζονται κρατούμενοι, για αδικήματα διαφορετικής φύσης και βαρύτητας. Περιλαμβάνονται διατάξεις, για καλύτερες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής τους, για τις προϋποθέσεις μεταγωγής, για τον ευεργετικό υπολογισμό της εργασίας και της φοίτησης σε σχολεία κάθε βαθμίδας.

Επιβραβεύεται η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά προγράμματα ή σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, οι προϋποθέσεις χορήγησης τακτικών ή εκπαιδευτικών αδειών και των εναλλακτικών τρόπων, έκτισης της ποινής.

Ειδικότερα, προβλέπεται μέριμνα, για την κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων, με έμφαση στους νεαρούς κρατούμενους, ενώ επανακαθορίζονται τα ηλικιακά όρια. Ιδρύονται και λειτουργούν, σε σωφρονιστικά καταστήματα που κρατούνται γυναίκες, βρεφονηπιακοί σταθμοί. Διασφαλίζεται το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων, με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μέσω διαδικτύου.

Αν και έγινε μεγάλη προσπάθεια από το αρμόδιο Υπουργείο, το σημερινό νομοθέτημα να γίνει ευρύτερα αποδεκτό από τα κόμματα, δεν κατέστη εφικτό. Η κομματική σύγκλιση, σε ένα τόσο καίριο και ευαίσθητο θέμα, δεν επετεύχθη.

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να υποστηρίζει προκλητικά, το νόμο Παρασκευόπουλου, ισχυριζόμενη ότι είναι απλά ένας Νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Όχι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχτείτε πια, όπως άλλωστε πρόσφατα, έκανε και ο ίδιος ο εισηγητής του, ότι η υιοθέτηση του επονείδιστου αυτού Νόμου, ήταν ένα λάθος, με αιματηρές κυριολεκτικά συνέπειες.

Διότι, στο όνομα της δήθεν «αποσυμφόρησης» των φυλακών, αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές. Ο «προσωρινός» νόμος, που θα ίσχυε δήθεν, για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, που τον άλλαξε η Ν.Δ.

Το εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ότι προχώρησε σε χιλιάδες αποφυλακίσεις κρατουμένων, χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς να προβλέπει «μπλοκάρισμα» αιτήσεων, σε στυγερούς κι επικίνδυνους εγκληματίες. Ανθρώπους, που είχαν καταδικαστεί για δολοφονίες ή για σεξουαλικά εγκλήματα, με θύματα ακόμη και παιδιά.

Καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί των αποτελεσμάτων, της χαλαρότητας που επιτρέψατε, τόσο στις ποινές όσο και στις αποφυλακίσεις, με έξαρση της εγκληματικότητας, ανθρώπου προς άνθρωπο. Σταματήστε να προκαλείτε  τον ελληνικό λαό, και κυρίως τις οικογένειες όσων χάθηκαν, από εγκληματίες που αποφυλακίστηκαν με το δικό σας, νόμο Παρασκευόπουλου.

Η Κυβέρνηση Ν.Δ. έχει προβεί σε δομικές αλλαγές, ώστε να αποκαταστήσει το κοινό αίσθημα Δικαίου, που αρμόζει σε  ένα οργανωμένο κράτος, με τέτοιον τρόπο, ώστε να τιμωρούνται αυστηρά, οι επικίνδυνοι εγκληματίες και με επιείκεια, όσοι την αξίζουν πραγματικά.

Νοιαζόμαστε και για τους έξω, αλλά και για τους μέσα, προνοούμε για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων για όλους, χωρίς διακρίσεις. Δεν κλείνουμε τα μάτια στους κινδύνους και δεν ολιγωρούμε, στις δυσκολίες ομαλοποίησης, του πολύπαθου ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Σε καμία περίπτωση και ποτέ, δεν ήταν επιλογή μας το ξέφραγο αμπέλι. Προτεραιότητα έχει η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη. Και σε αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις και μικροπολιτικά κόλπα, που αποβλέπουν σε κομματικά οφέλη.




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης στο Ξηροβούνι

Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης στο Ξηροβούνι

Next Article
Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας: Στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου αφιερώνεται η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού - Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας: Αφιερωμένη στον Μάριο Σαρακατσιάνο η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού

Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας: Στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου αφιερώνεται η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού

Related Posts