Τοποθετήσεις για την 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Τοποθέτηση Κων/νου Νούσιου, Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής, Περιφερειακού συμβούλου Καρδίτσας: H 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι γεγονός.

Από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το Παυσίλυπο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί για μία ακόμη χρονιά όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις που αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ψυχαγωγίας.

Η φετινή θεματολογία που επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή αφορά τις «φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας», θέμα το οποίο είναι σε πλήρη αρμονία με αυτό  της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που ήταν «η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση».

Η 17η Οικολογική Γιορτή επικεντρώνεται στους πολίτες που επιζητούν από τη γεωργία εκτός από την παραγωγή φθηνών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργικής παραγωγής

Επικουρικά, όπως και κάθε οικολογική γιορτή, στοχεύει  να ενθαρρύνει όλους μας να βγούμε έξω και να εκτιμήσουμε βιωματικά τα οφέλη της επαφής με τη φύση, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει και μας συντηρεί. Μας καλεί να νιώσουμε τη φύση μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα έχει να μας προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της.

Κι όλα τα παραπάνω μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, με βιωματικές συζητήσεις, περιβαλλοντικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μουσικά δρώμενα για μεγάλους.

Η 17η οικολογική Γιορτή με φορέα διοργάνωσης την Οικόσφαιρα και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, έχει  καθιερωθεί ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια, κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκθεσιακή αγορά, με την αποκλειστική συμμετοχή πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών.  Η εκθεσιακή αγορά είναι σημαντικό κομμάτι της Οικολογικής Γιορτής γιατί αναπτύσσει  την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την επανασύνδεση της φύσης με την κοινωνία και την αποσύνδεση μας από τη σκληρή βιομηχανοποίηση των πάντων. Κλείνοντας, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά αφ’ ενός, τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης γιατί συμβάλλοντας οικονομικά βοηθούν στην μακροβιότητα του θεσμού της Οικολογικής Γιορτής, αφ’ ετέρου όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με εθελοντική εργασία πολλών μηνών και κάποιοι άλλοι πολλών ετών, έκαναν την Οικολογική Γιορτή ένα γεγονός πανελλήνιου βεληνεκούς και προσκαλώ όλους τους Καρδιτσιώτες να τιμήσουν την Οικολογική Γιορτή συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Δ. Αραμπατζής, Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος: Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 17η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό: Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας, φιλικούς προς το περιβάλλον.

Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οικόσφαιρα και την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισαν ένα πλούσιο προγραμμα εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους  Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.

Χρυσάνθη Πετεινάρα, εκπρόσωπος της Ομάδας της Εκθεσιακής Αγοράς: 17η Οικολογική γιορτή. Είναι μια γιορτή όπου δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συζητήσουν με τους παραγωγούς, να μάθουν για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των βιολογικών και άλλων προϊόντων, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι τους. Είναι επίσης μια γιορτή που φέρνει κοντά τους παραγωγούς, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την καλλιέργεια και διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. Είναι μια γιορτή την οποία οι κάτοικοι του νομού μας και όχι μόνο την αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά και την περιμένουν πως και πως.

Είναι η μοναδική γιορτή στην Ελλάδα που γίνεται στην ίδια πόλη κάθε χρόνο και για τόσα πολλά και συνεχόμενα χρόνια και προβλέπεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμη. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν βιοκαλλιεργητές πιστοποιημένοι. Συμμετέχουν επίσης χειροτέχνες  οι οποίοι αξιολογούνται με βάση το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα υλικά που  χρησιμοποιούν.

Φέτος τα περίπτερα είναι 46 και εκθέτες από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, εκθέτουν τα προϊόντα τους.  Μπορεί κανείς να βρει διάφορα, όπως μέλι, λάδι, όσπρια, αρωματικά φυτά, λαχανικά,  κρασιά, σύκα, παστέλια, ελιές, ζυμαρικά,  βιβλία και πολλά άλλα.

Η επισκεψιμότητα τις τελευταίες χρονιές αγγίζει τις 10.000.

Total
0
Shares
Previous Article

17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Next Article

Η Καρδίτσα υποδέχθηκε τη “Φλόγα της Αγάπης”


Total
0
Share