Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοπική Συνέλευση στο Αργύρι Αχελώου Αργιθέας: Απαίτηση για έργα!

Δημήτρης Παπακώστας

 Με πρωτοβουλία του εργατικού ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Αργυριτών δια του προέδρου Πάνου Δ.Πινακούλα και σε στενή συνεργασία με τον Κοινοτάρχη Ηλία Ν.Παναγιώτου(2003-2023), πραγματοποιήθηκε σήμερα, ώρα 10.00, Τοπική – Γενική Συνέλευση ,σε ανοιχτό χώρο ,στον ιστορικό Πλάτανο Τσαβαλιά.

|.Κύριο θέμα η συζήτηση του θέματος επιμερισμού του 1% από τα έσοδα του Υδροηλεκτρικού , που ξεκίνησε 1996 και παράγει καθαρή ενέργεια από το 2011(ισχύος 6,5 ΜW) αξιοποιώντας τα ορμητικά νερά Πλατανιά.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε επείγοντα τοπικά προβλήματα.

Παρόντες: Δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου – Αντιδήμαρχος Όλγα Κορλού.

ΔΣ Δημ.Καμπούρης – Γιάννης Β. Στεργιούλης.

Ο πρώην πρόεδρος Λάζαρος Παναγιώτου.

Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Δημήτρης Παπακώστας και ο δικηγόρος Χρήστος Ν. Καλαμπαλίκης ( δημότης Αργυρίου).

Επί του θέματος του άδικου επιμερισμού του ποσοστού 1%επι εσόδων (50% σε Αργυρι και 50% στα γειτονικά Κέδρα Αγράφων) βάσει της πρόσφατης απόφασης Υπουργείου Ενέργειας- που στηρίζεται στο ν.4585/2018 την & την υπαρ 48653/1597 ΚΥΑ Εσωτερικών & Ενέργειας ( ΦΕΚ 2172/7-6-2019 – ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές), τονίστηκε:

√ Με το άρθρο 3 της ανωτέρω ΚΥΑ, ορίστηκε ότι ισοκατανέμονται τα ποσά του 1% ανάμεσα στις κοινότητες ,όπου βρίσκονται είτε η υδροληψία ή το φράγμα ή ο σταθμός παραγωγής.

√ Επισημάναμε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τα οριζόμενα στη ΦΕΚ 3497/29-12-2014, άρθρο 3 , όπου αναφέρεται  στην ” ισοκατανομή της ι σ χ ύ ο ς του Υδροηλεκτρικού έργου” .

Είναι μια δυσδιάκριτη νομική διαφορά ,που δικαιολογημένα υποστηρίχθηκε από μη νομικούς ,λόγω της κακής νομοτεχνικής διατύπωσης και των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων που έχουν υποστεί οι ιδρυτικοί νόμοι ( ΑΠΕ)- 3468/2006( άρθρο 25 παρ.2)& 3851/2010 (άρθρο 7 παρ.3).

Λόγω της μόνιμης παθογένειας του κοινοβουλευτικού έργου / κακονομία – αντινομία- πολυνομία).

√ Άλλο η ….ισοκατανομή της συνολικής ισχύος και άλλο η…. ισοκατανομή της πίστωσης δηλ του 1% εσόδων (ΚΥΑ Ιουνίου 2019).

|||. Είναι βέβαιο ότι αδικούνται με τη νέα ρύθμιση οι Αργυράτες ,που υπήρξαν πρωτοπόροι στα καινοτόμα έργα ΑΠΕ .

Όλες οι εγκρίσεις εχουν γίνει από Θεσσαλία και Υπουργείο Ανάπτυξης ,ήδη από έτη 1999-2002.

Οι ενστάσεις και οι ισχυρισμοί των φίλων γειτόνων Ευρυτάνων, είναι οψιγενείς ,μη αληθινοί και εντόνως καταχρηστικοί.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι εφόσον η βούληση της κοινότητας και φορέων είναι η υποβολή ένστασης ,ως Δημοτική αρχή συμφωνεί και σύντομα θα γίνει ανάθεση σε πληρεξούσιο δικηγόρο με εποπτεία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Όλγας Κορλού.

Τη γνώμη του εξέφρασε και ο Αργυράτης Δικηγόρος Χρήστος Καλαμπαλίκης,που χειρίζεται συναφή υπόθεση για το επιπλέον ποσό 5&10% από ιδιοκτήτρια εταιρεία του Υδροηλεκτρικού).

Όπως και ο πρόεδρος ΔΣ και ο Κοινοτάρχης.

– Κοινή κατάληξη ,να συνεχιστεί ο αγώνας σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.

|V.  Ακολούθως τέθηκε το θέμα της εργολαβίας έργων Υδρευσης,που δεν έχει ξεκινήσει.

Ο Δήμαρχος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στον απελθόντα Δήμαρχο (2014-19) ,για

” διαδικασία με πλημμέλειες και λάθη”.

Δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες να ξεπεραστούν όλα τα σφάλματα και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Δεν υπήρξε αντίλογος και προχώρησε η συζήτηση για την Ασφαλτόστρωση με ευθύνη της περιφέρειας Θεσσαλίας του οδικού τμήματος έως Γέφυρα Αυλακίου.

– Εκκρεμούν τα Περιβαλλοντικά και πρέπει τάχιστα η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας να τρέξει το δίκαιο αίτημα.

Κάναμε ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις της Βουλευτίνας Παναγιώτας Βράντζα, τα έτη 2015-19- πίστωση από υπ.υποδομων 2.500.000€.

Στην ενημέρωση που κάναμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ,τον βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό και Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καραγιάννη για δικές τους ενέργειες.

Αναμένουμε τα θετικά αποτελέσματα!

V. Υπήρξαν διαμαρτυρίες για τις λακούβες και την κάκιστη βατότητα στον κεντρικό δρόμο Αργύρι Αχελώου- Καταφυλλι- Βραγκιανα και έως Τύμπανο.

– Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε στους δημότες την υποβολή φακέλου ,από  τον Δήμο   για ένταξη στο Πράσινο Ταμείο της κάτω πλατείας , με σύγχρονο εξοπλισμό- βυθιζόμενο κάδο και ψηφιακά έργα για τη νέα γενιά.

– Θέσαμε το θέμα στήριξης του τοπικού Ιατρείου ( νέο ψυγείο , Σίτες στα κουφώματα , καθαριότητα , απομάκρυνση άχρηστων υλικών.

* Υπογραμμίσαμε στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο , δύναται ο Δήμος νομίμως να διαθέτει πιστώσεις υπέρ των ιατρών και των Ιατρείων ( συναφής απόφαση ΔΣ 152/2017), παρότι η τυπική αρμοδιότητα  ανήκει στο υπουργείο υγείας- που έμεινε,όμως, ανεκτέλεστη με ολιγωρία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής – Εκτελεστικής Επιτροπής.

* Δήλωσα ,την προσωπική μου Συνδρομή στον πρόεδρο και μέλη ΔΣ του Συλλόγου Αργυριτών και όλους τους δημότες ,τη νομική συμπαράσταση ( αυτονόητα ,χωρίς αμοιβή ή καταβολή εξόδων).

√ Ευχαριστήσαμε για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου ,από καρδιάς!

…..Στη συνέχεια ,μαζί με το φίλο οδηγό Δημήτρη Β.Πινακούλα, στο δρόμο επιστροφής μας , περάσαμε από το Κοιμητήριο- Κελάρια Καταφυλλίου, προευχηθήκαμε στον φρεσκοσκαμμένο  τάφο του αδικοχαμένου

 Κώστα Ι. Τσιάκαλου….

Δίχως να έχουμε πιστέψει ,να συνειδητοποιήσουμε ακόμη ,πως κάτω από το χώμα κείτεται το γελαστό γεροδεμένο παλικάρι μας…..

———————–

Με αγώνες και δημοκρατικό διάλογο , κριτική και αλληλοσεβασμό ,η Ορεινη Πατρίδα θα βρει τη θέση που της αξίζει!

*Με Πατριωτική Ενότητα, Δουλειά και Σύνθεση!

Ppapakostas dimitris

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
ΚΕΠ

Δήμος Καρδίτσας: Για την τρέχουσα εβδομάδα μόνο πρωινή λειτουργία του ΚΕΠ

Next Article
synoriofylakes aftodioikisi

Συνοριοφύλακες -766 θέσεις: Τελευταίες ημέρες για τις αιτήσεις (προκηρύξεις)