Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τοπική αυτοδιοίκηση

Τοπική αυτοδιοίκηση

 

Γράφει ο Παναγιώτης Ράγκος

Το θέμα τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο και αφορά όλους, είτε αυτοί είναι δημότες που είναι εγκατεστημένοι στο Δήμο είτε αυτοί είναι ετεροδημότες που η φύση των δραστηριοτήτων τους αναγκάζει να διαμένουν μακριά. Όλοι αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και όλοι ενδιαφερόμαστε αυτός ο τόπος να προοδεύει και να αναπλάθεται.

Γενικά στην Ελλάδα η διαχείριση της τοπικής εξουσίας δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα και ο λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτοί που εμπλέκονται με την διαδικασία δεν είναι οι καταλληλότεροι αλλά αυτοί που συνήθως έχουν το χρόνο λόγω επαγγελματικής ιδιότητας να ασχοληθούν και κάποιοι άλλοι που διαπλέκονται με διάφορα οργανωμένα συμφέροντα και με κέντρα εξουσίας.

Είναι θεμιτό το δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά, είτε είναι νέος και άπειρος, είτε παλαιός, φθαρμένος ή άφθαρτος, όπως είναι και δημοκρατική η υποχρέωση – δικαίωμα να συμμετέχει στα κοινά. Αρκεί όμως αυτό το δικαίωμα να απορρέει απ την ανάγκη, αυτή η συμμετοχή και γενικά η ενασχόληση να έχει ανιδιοτέλεια και προσφορά.

Ανάγκη επίσης αποτελεί να γίνει μια αλλαγή στην πολύχρονα δοκιμασμένη τοπική διοίκηση που κυβέρνησε το Δήμο Μουζακίου τα τελευταία 12 χρόνια. Μια διοίκηση που κατά την γνώμη μου μπορούσε να πετύχει περισσότερα και ουσιαστικότερα πράγματα στον τομέα της πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής. Θα έλεγα ότι ασχολήθηκε με λιγότερο σοβαρά ζητήματα παρά με τα ουσιώδη και κατά την αποψή μου εξόχως απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι προυποθέσεις που θα την έκαναν πραγματικό κέντρο στην βορειοδυτική Θεσσαλία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι θρόνος που από κει μπορεί να κυβερνηθεί το πόπολο. Χρειάζεται να προωθηθεί η αληθινή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, που με ώριμη συμμετοχή με υπεύθυνη και τεκμηριωμένη προσέγγιση να αναζητήσουν τις λύσεις των προβλημάτων τους. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, αλλά και όλοι οι πολίτες του Δήμου να αφήσουν την μίζερη γκρίνια και την εσωτερική εσωστρέφεια και τις επισημάνσεις και καταγγελίες των προβλημάτων και να γίνουν ενεργοί φορείς μιας δημιουργικής συλλογικής πρότασης.

Οφείλουμε να αυτογιατρευτούμε γιατί αυτή η νοσηρή εικόνα κλείνει πόρτες και παράθυρα και μουχλιάζει τους αυτοδιοικητικούς χώρους.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα η προσπάθεια αρκετών νέων και άφθαρτων ανθρώπων να ενασχοληθούν δημιουργικά και με ανιδιοτέλεια στα κοινά της περιοχής μας. Άνθρωποι πετυχημένοι και με σημαντική προσφορά σε διάφορους συλλογικούς φορείς έρχονται να συστρατευτούν με άλλες υγιείς τοπικές δυνάμεις και να διαμορφώσουν προτάσεις και οράματα για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Στο πνεύμα αυτό συστρατεύομαι στην προσπάθεια που αρχίζει στο πλαίσιο αυτό η υποψήφια της τοπικής παράταξης “Πνοή Δημιουργίας” κα Ολυμπία Διαμαντοπούλου.

Παναγιώτης Ράγκος




Total
0
Shares
Previous Article
milos lixi slide

Αυλαία με καινοτόμα δράση στον 8ο Μύλο των Ξωτικών

Next Article

Κατάσταση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts