Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

“Μία άλλη άποψη …λίγο ξεχασμένη …και λίγο διαφορετική” Για την Τ.Α. και τον “Κλεισθένη”

 

“Μία άλλη άποψη …λίγο ξεχασμένη …και λίγο διαφορετική” Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον “Κλεισθένη”

Των Αστέριου Βασιλάκου και Ευριπίδη Τσιρογιάννη

Από το Μουζάκι και τη Δρακότρυπα

Αγαπητοί Πολίτες

Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις τοποθετήσεις, προτάσεις και εισηγήσεις των υπεύθυνων ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διαμόρφωση του πλαισίου αρχών της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, με το όνομα “Κλεισθένης”. Κυριάρχησαν θέσεις, απόψεις, αντιπαραθέσεις και όλα είχαν κύριο θέμα, το πώς θα διοικηθεί κάθε Δήμος !!!!! και πόσους Συμβούλους θα έχει ο κάθε Δήμαρχος !!!!

Τελευταία έχουμε και γενναίες τοποθετήσεις, αυτοδιοικητικών και πολιτικών Ανδρών,

«Η Απλή Αναλογική θα τα λύσει όλα τα Προβλήματα»!!!!

Αγαπητοί Πολίτες

Δεν επιτρέπεται σε έμπειρους αυτοδιοικητικούς ανθρώπους να βλέπουν μόνον μέσα από απόλυτες πλειοψηφίες Ή μόνον μέσα από την απλή αναλογική τη λύση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν ζητάει απόλυτες πλειοψηφίες η Κοινωνία και ταυτόχρονα  δεν θέλει να διοικεί η Μειοψηφία.

Μεταρρύθμιση θέλει, Συναίνεση θέλει για να εξυπηρετηθεί επί τέλους ο ταλαιπωρημένος Πολίτης από ελεύθερους, βιώσιμους και λειτουργικούς Δήμους.

Τομές και Ρήξεις πρέπει να κάνει ο Κλεισθένης με το :κατεστημένο των Δημοτικών Παρατάξεων” κι όχι να τακτοποιήσει “τις καρέκλες των Δημοτικών Αρχόντων”.

Κι αν δεχθούμε ότι όλα γίνονται για τους Δημότες, τότε επιτρέψτε μας να κάνουμε άλλη προσέγγιση και Συγκεκριμένα.

1. Στους Δήμους σήμερα επικρατεί η αρχή του “Ενός Ανδρός” δηλαδή με απλά λόγια και στην πράξη, ότι θέλει κάνει ο Δήμαρχος.

Ε, αυτό πλέον απέτυχε και πρέπει να αλλάξει.

Πρόταση:

Ο Κλεισθένης πρέπει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων, να θεσμοθετήσει δικλείδες ελέγχου και να περικόψει τις υπερεξουσίες των Δημάρχων, δίνοντας ρόλο και οντότητα στην κοινωνία των Πολιτών.

2. Το υπάρχον σύστημα στις εκλογές. Όλοι με ένα ψηφοδέλτιο κάτω από το όνομα του υποψηφίου Δημάρχου, δημιουργεί παρενέργειες και αλαζονεία, γιατί δίνει την εντύπωση στον εκλεγμένο Δήμαρχο ότι μπορεί για 4 ή για 5 χρόνια να κάνει ότι θέλει, από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο. Το κακό δε είναι, ότι όλοι πρέπει να πειθαρχούν άκριτα, στον παντογνώστη άρχοντα. Λίγες δυστυχώς οι ελεύθερες φωνές.

Ε, αυτό είναι απαράδεκτο, απέτυχε, το απέρριψε η κοινωνία και πρέπει να το αλλάξει ο Κλεισθένης.

Πρόταση:

Δύο ψηφοδέλτια ενιαία σε κάθε Δήμο. Ένα για υποψηφίους Δημάρχους, κι άλλο ένα για υποψηφίους Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους. Είναι αναγκαιότητα και πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος εξάρτησης του Δημοτικού Συμβούλου από τον εκάστοτε Δήμαρχο. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια να έχουν απεριόριστα ελευθερία γνώμης και έκφρασης πραγματικά και όχι στα χαρτιά.

3. Θητεία Δημοτικών Αρχόντων

Κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγονται οι Δημοτικές Αρχές κι όποιος θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος όσες φορές επιθυμεί. Έχουμε ικανότατους Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια εκλεγμένους για 4 και 5 θητείες. Δυστυχώς αυτό το μήνυμα η Κοινωνία δεν το μετέφρασε θετικά, αλλά μόνιμη επωδός της είναι, ότι “Όλοι ίδιοι είναι” και ότι “Όλα για την Κουτάλα γίνονται”. Με βάση αυτή τη θλιβερή  κοινωνική παραδοχή και επειδή η αυτοδιοίκηση δεν έπεισε τους Πολίτες ότι μπορεί το ίδιο πρόσωπο να προσφέρει για πολλά χρόνια ανιδιοτελώς, ο Κλεισθένης πρέπει αναπόφευκτα να περιορίσει τη θητεία των Δημοτικών Αρχόντων. Πρότασή μας:

Οι δύο θητείες, είναι υπέρ αρκετές για δόξα και προσφορά.

4. Διοίκηση-Διαφάνεια-Αξιοκρατία

Αν υπάρχει σήμερα ένας Δήμαρχος ο οποίος μπορεί να ισχυριστεί ότι λειτουργεί και εργάζεται με διαφάνεια και εφαρμόζει αξιοκρατία, μάταια θα επιχειρηματολογήσει και κανέναν δεν θα πείσει. Γνωρίζουμε και εκτιμούμε βαθύτατα πολλούς αιρετούς άρχοντες οι οποίοι έκαναν τεράστιες προσπάθειες να πορευθούν έτσι. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν, “γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα”.

Ε, αυτό το σύστημα έκανε τον κύκλο του, απέτυχε, καταδικάστηκε στη συνείδηση της κοινωνίας και πρέπει να το αλλάξει ο Κλεισθένης.

Πρόταση:

Θεσμοθέτηση πλαισίου κανόνων και αρχών για πραγματική Λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο αποτελέσματος έργου. Έξω οι προσλήψεις από τους Δήμους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικά όργανα και εμπορεύονται ελπίδες, δεν προσλαμβάνουν υπαλλήλους που κατά σύμπτωση είναι ψηφοφόροι τους. Τέρμα τα ρουσφέτια θεσμοθετώντας ένα μικρό ΑΣΕΠ  στον κάθε Δήμο. Όλες οι αποφάσεις του Δημάρχου και των συλλογικών οργάνων στο διαδίκτυο, Όλα στο φως, για να μας ελέγχει η Κοινωνία.

5. Οικονομική Διαχείριση-Σπατάλη-Διαφθορά-Έργα

Ένας καλόπιστος μελετητής των οικονομικών πεπραγμένων της αυτοδιοίκησης σήμερα πολλά θα έχει να καταμαρτυρήσει για το είδος και τη σκοπιμότητα μερικών της εξόδων. Αβίαστα θα βγει συμπέρασμα ότι, “κάποια πλειοψηφία κάνει ότι θέλει ή δεν ξέρει τι κάνει”. Δυστυχώς οι πολυπόθητες αυτοδιοικητικές πλειοψηφίες τόσα χρόνια, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν καλά τα οικονομικά τους, απασχολούν καθημερινά το πανελλήνιο με οικονομικά σκάνδαλα, έγιναν αναξιόπιστοι και δίκαια η αυτοδιοίκηση καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη διαφθορά και στη σπατάλη.

Πρόταση:

Θεσμοθέτηση πλαισίου και κανόνων στην οικονομική διαχείριση, με κύριους άξονες τον έλεγχο και την τιμωρία για κάθε παραβάτη. Διαπαραταξιακός και κοινωνικός έλεγχος στα Δημοτικά Έργα. Καμία ανάθεση και Προμήθεια “στα κρυφά και στους δικούς μας για εκλογική πελατεία”. Όλα με προκηρύξεις, κανόνες και διαφάνεια. «Πρέπει επιτέλους στο νόμιμο να αποδοθεί και το ηθικό». Είναι απαίτηση της κοινωνίας και έτσι θα ανακτήσει η Αυτοδιοίκηση τη χαμένη Αξιοπιστία της.

6. Παρεχόμενες Υπηρεσίες – Εξυπηρέτηση του Πολίτη

Δεν μπορεί να είναι περήφανη σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση γι αυτά που προσφέρει στους Πολίτες. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα. Ούτε το πιο απλό δεν έχουν κάνει σε ορισμένους Δήμους. Δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα ο Πολίτης να αναγγείλει τηλεφωνικά μία βλάβη στην ύδρευση, στον ηλεκτροφωτισμό, ένα πρόβλημα στην καθαριότητα και πρέπει να πάει στο Δημαρχείο, να ψάξει να τους βρει, να τους παρακαλέσει κι αν αυτοί θέλουν, κι αν είναι εργάσιμη ημέρα, κι αν είναι δικός μας, … κι αν μας ψηφίζει, … κι αν …  Δεν προχωράει έτσι η κοινωνία,

Γι αυτό προτείνουμε ο Κλεισθένης,

Να υποχρεώσει όλους τους Δήμους να αποκτήσουν πιστοποιητικό ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, θεσμοθετώντας ΚΕΠ στο Δήμο, συνήγορο του Δημότη, κάρτα του Δημότη, κίνητρα, Πόρους, αλλά και έλεγχο.

Κλείνουμε με τους άλλοτε προκλητικά παχυλούς και “διπλούς – τριπλούς μισθούς Δημάρχων Αντιδημάρχων κ.λ.π”. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πάρθηκαν και γενναίες αποφάσεις μέχρι τώρα για να μπει τέλος σ αυτά και είναι απαίτηση των Πολιτών να γνωρίζουν τη θέση του καθενός μας. Συμφωνούμε ή Διαφωνούμε;

Πρόταση:

Έξοδα παράστασης στο ελάχιστο ή ΝΑΙ στην Άμισθη Αυτοδιοίκηση.

Έτσι θα διαχωρίσουμε τους “εραστές της Προσφοράς” από τους επαγγελματίες της Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί Πολίτες

Καταθέτουμε σήμερα στην Κοινωνία αυτές τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις, δηλώνοντας αισιόδοξοι για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα, σωστοί άνθρωποι για να υπηρετήσουν τους Πολίτες.

Σας ευχαριστούμε

24-5-2018

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

tsirogiannis Vasilakos




Total
0
Shares
Previous Article

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ελληνικά Λιμάνια-Αγκυροβόλια των πολεμικών πλοίων των ιμπεριαλιστών

Next Article

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο ΕΠΑΛ Μουζακίου