Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Με χρηματοδότηση 538.259 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Επισκευή της στέγης  και συντήρηση τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου», προϋπολογισμού 538.259 ευρώ. Δικαιούχοι του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Με-ταβυζαντινών Μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού   και Φορέας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αναδεικνύουμε και συντηρούμε τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με το έργο στερεώνεται και συντηρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής του Πηλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και αποδίδεται αποκατεστημένος και λειτουργικός ο ναός. Το έργο έχει άμεση συμβολή στην πολιτιστική προβολή της περιοχής, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και στην αύξηση της επισκεψιμότητας με οφέλη για την τοπική κοινωνία, τον τουρισμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Ο Ιερός Ναός Αγ. Μαρίνας στον Κισσό

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας του Κισσού, στο ανατολικό Πήλιο, επάνω από ρέμα που διέρχεται ανατολικά του ναού και θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 699/Β/26-5-1976). Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα και σύμφωνα με ε-πιγραφή ανακαινίστηκε το 1774. Καλύπτεται με ενιαία δίρριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Εξωτερικά στις τρεις όψεις του ναού διαμορφώνεται ξύλινο προστώο που στο ΒΑ και ΝΑ άκρο του καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια. Στην ΝΑ γωνία του υπάρχει τριώροφο κωδωνοστάσιο.  Εσωτερικά τα κλίτη του ναού χωρί-ζονται μεταξύ τους με ξύλινες κιονοστοιχίες, από πέντε κίονες το κάθε ένα. Το με-σαίο κλίτος είναι καμαροσκεπές ενώ τα άλλα δύο είναι επίπεδα. Στη δυτική πλευρά φέρει ξύλινο γυναικωνίτη. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο πολύ καλής τεχνοτρο-πίας που φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802). Ο ναός παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και την σταδιακή καταστροφή των οροφογρα-φιών της σε αρκετά σημεία. 

Οι παρεμβάσεις

Το έργο υλοποιείται με δύο υποέργα. Ειδικότερα και ανά υποέργο:   

  • Υποέργο1 «Επισκευή της στέγης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου», π/υ 338.259,07, με Δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων: περιλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση του ξύλινου φορέα της στέγης του ναού, την αντικατάσταση της επικάλυψής της, την τοπική επισκευή και ανάκτηση τμημάτων τοιχοποιίας σε θέσεις που έχουν υποστεί βλάβη στην οποία εδράζονται ξύλινα στοιχεία της στέγης. Το έργο θα υλοποιηθεί με Διαγωνισμό Ν.4412/2016.
  • Υποέργο 2 «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου, Περιφέρειας Θεσσαλίας», π/υ 200.000€, με Δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων: περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού που αφορούν σε στερέωση του υποσ-τρώματος και του υποστηρίγματος, αφαίρεση των επικαθήσεων αλάτων, καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας, στερέωση των ζωγραφικών στρωμάτων και αισθητική αποκατάσταση. Το έργο θα υλοποιηθεί με Αρχαιολογική Αυτεπιστασία.



Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Παλαμά: Rapid tests

Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα σήμερα Τετάρτη 2/6

Next Article
peripoliko astynomia

Βόλος: Νεκρός 45χρονος στην Αγριά μετά από αυτοπυροβολισμό