Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τον Γενικό Χειρουργό Φραγκίσκο Φαφουλάκη επισκέφθηκε η συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα

.

Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον γνωστό Γενικό Χειρουργό Φραγκίσκο Φαφουλάκη στην Λάρισα και μίλησαν σχετικά με τον Θυρεοειδή Αδένα!

1. Ποιος είναι ο ρόλος του ενδοκρινούς συστήματος;

Το ενδοκρινές σύστημα είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς ελέγχει τη διατήρηση της ομοιόστασης και της σταθερότητας του σώματος μας. Το ενδοκρινές σύστημα αποτελείται από την υπόφυση, τον υποθάλαμο, τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, και τέλος το γεννητικό σύστημα (όρχεις και ωοθήκες αντίστοιχα). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ενδοκρινούς συστήματος έγκειται στην αλληλεξάρτηση του με το νευρικό σύστημα.

2. Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα;

Οι διαταραχές στον Θυρεοειδή Αδένα αποτελούν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούνται απο διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι :

• Θυρεοειδίτιδα

• Υποθυρεοειδισμός

• Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

• Υπερθυρεοειδισμός

• Νόσος Graves

• Όζοι του θυρεοειδούς

• Καρκίνος του θυρεοειδούς

• Βρογχοκήλη

3. Τί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς; Είναι πάντα καλοήθεις;

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες παθήσεις του ενδοκρινούς συστήματος. Είναι, ουσιαστικά, μικρά εξογκώματα ή κύστεις, τα οποία μπορεί να περιέχουν υγρό, φλεγμονή ή και όγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όγκοι είναι καλοήθεις. Ωστόσο, σπανιότερα είναι πιθανό να υπάρξουν περιστατικά με κακοήθεια. Οι όζοι του Θυρεοειδούς Αδένα εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες. Κατά τη διάγνωση του των όζων πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η φύση όλων των όζων, η παραγωγή θυρεοεδικών ορμονών, το μέγεθος αλλά και η θέση του.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς. Σε ποιους τύπους διακρίνεται;

Ο καρκίνος του Θυρεοειδή παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης σε σχέση με παλαιότερα. Σε μεγάλο, όμως, βαθμό οι περισσότεροι τύποι θυρεοειδικού καρκίνου θεραπεύονται πλήρως. Κάποιοι από του παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι το οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικού καρκίνου αλλά και η έκθεση σε ακτινοβολία.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές μορφές του καρκίνου του θυρεοειδούς:

• το θηλώδες καρκίνωμα,

• το θυλακιώδες καρκίνωμα,

• ο αναπλαστικός καρκίνος και

• το μυελοειδές καρκίνωμα.

5. Ποιος είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς; Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται συνήθως;

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε νέες γυναίκες και είναι τα Θηλώδη Καρκινώματα. Ακολουθούν τα Θυλακιώδη Καρκινώματα, τα οποία ανέρχονται στο 15% όλων των τυπων του θυρεοειδικού καρκίνου. Τα θυλακιώδη καρκινώματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

6. Υπάρχει δυνατότητα προληπτικού ελέγχου για τις παθήσεις του θυρεοειδούς;

Η πρόληψη για τις παθήσεις του θυρεοειδούς έγκειται στην αυτοεξέταση, στην κλινική εξέταση από τον ιατρό μας, στο υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και σε αιματολογικές εξετάσεις.




Total
0
Shares
Previous Article

22ο Αντάμωμα Αργιθεατών - 3η Συνάντηση Νεολαίας Αργιθεατών

Next Article

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην Καλαμπάκα