Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τομέας Περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας: Να ματαιωθεί το Φράγμα Αυλακίου στον Αχελώο

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

Τομέας Περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας : Να ματαιωθεί το Φράγμα Αυλακίου στον Αχελώο

Οι κρατούσες σήμερα διεθνείς συγκυρίες σε συνδυασμό με την απόλυτα βιαστική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, από την οποία – κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού – κερδισμένες θα έβγαιναν Γερμανικές εταιρίες, ανέδειξαν την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας – όπως το φυσικό αέριο – αλλά και τις εισαγωγές λιγνιτικού, πυρηνικού, κ.λ.π. ρεύματος από γειτονικές χώρες. Ενεργειακή εξάρτηση στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό προώθηση μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα αιολικά στις βουνοκορφές μας και τα φωτοβολταϊκά στις παραγωγικές εκτάσεις του κάμπου, με την παραγόμενη απ’ αυτά στοχαστική και μη δυνάμενη σήμερα να αποθηκευτεί ενέργεια, που αποδείχθηκε ανεπαρκής αλλά και προβληματική για την κάλυψη των  ενεργειακών μας αναγκών.

Παράλληλα, εξαιτίας των ίδιων παραγόντων αλλά και κυβερνητικών επιλογών (βλ. χρηματιστήριο ενέργειας, κ.λ.π.), σχεδιασθέντων και αποφασισθέντων πολύ πριν ανακύψουν οι κρατούσες σήμερα διεθνείς συγκυρίες (πόλεμος στην Ουκρανία, κ.λ.π.) η τιμή του δημόσιου αγαθού της ενέργειας εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, τα οποία καταναλωτές και επιχειρήσεις, ειδικά των μεσαίων και κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, αδυνατούν ακόμα και να αντικρύσουν, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αντιδρά ρίχνοντας ψίχουλα και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κερδοσκοπία και τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών.

Και μέσα στο συγκεκριμένο κλίμα η ίδια Κυβέρνηση συνεχίζει μια αλλοπρόσαλλη, χωρίς σχεδιασμό και καταστροφική για το περιβάλλον και την οικονομία ενεργειακή πολιτική, αποτέλεσμα των επιθυμιών και των υποδείξεων των ολιγαρχικών συμφερόντων που την ανέδειξαν και τη στηρίζουν στην εξουσία. Ενεργειακή πολιτική που και περιβαλλοντική καταστροφή προκαλεί και κάθε ίχνος του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας δεσμεύει, σε βάρος άλλων μορφών παραγωγικής διαδικασίας, απαραίτητων για την πραγματική ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας αλλά και γι’ αυτή την ίδια την επιβίωσή μας, ιδιαίτερα με τον κίνδυνο της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης, που σήμερα βιώνουμε.

Προφανείς, στα πλαίσια των ανωτέρω, και οι ανησυχίες των κατοίκων της Κοιλάδας Αχελώου, όπου δρομολογείται η κατασκευή φράγματος για το υδροηλεκτρικό Αυλακίου, με κίνδυνο να κατακλυσθούν και να απολεσθούν περιουσιακά στοιχεία (σπίτια, παραγωγικές εκτάσεις, κ.λ.π.), μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικού χώρου αλλά και η μοναδική παραλία του Αχελώου.

Ουδόλως παραγνωρίζουμε τη σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση υδάτων, όπου αυτά περισσεύουν, εφόσον διασφαλίζονται οι  λιγότερες δυνατές και σε κάθε περίπτωση όχι δυσανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και ο σεβασμός στη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην περίπτωση, ωστόσο, του φράγματος του Αυλακίου και πέρα από τις ήδη ανωτέρω αναφερόμενες επιπτώσεις του αλλά και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, παρατηρείται και έλλειψη ενιαίας οικοσυστηματικής αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας του Αχελώου, μη αξιολόγηση των συνεπειών του συγκεκριμένου όσο και των λοιπών υφιστάμενων στον πολύπαθο Αχελώο έργων στο οικοτουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής, απουσία εναλλακτικών σεναρίων, κ.λ.π..

Επιπλέον, θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  όπως αυτές εγκρίθηκαν από το 3ο Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο, αποτελούν – μεταξύ άλλων – ο σωστός χωροταξικός και  ενεργειακός σχεδιασμός στη βάση των πραγματικών αναγκών της χώρας, που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως προσιτό σε όλους  δημόσιο αγαθό, θα σέβεται απόλυτα το περιβάλλον αλλά και τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, τη συνεργασία των οποίων και θα αποζητά.

Έχοντας όλα τούτα υπόψη ζητούμε τη ματαίωση του σχεδιαζόμενου Φράγματος Αυλακίου, στηρίζουμε τον αγώνα και στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων και φορέων της Κοιλάδας Αχελώου και καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα ή παράγοντα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας,

Νομικός, Υποστράτηγος (ΝΟΜ) ε.α.




Total
0
Shares
Previous Article
Τώρα, που ο κουρνιαχτός για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργιθέα «έκατσε» κάπως…. - Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων αναφορικά με τις διαμαρτυρίες για το Φράγμα Αυλακίου

Next Article
kotsos giorgos vouli

Μήνυμα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νόμου Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για τον Δεκαπενταύγουστο

Related Posts