Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το σχέδιο “Δάρδανος” για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, οι καθυστερήσεις και τα ψέματα του Δημάρχου Καρδίτσας

alkhstis kolokytha

Το σχέδιο “Δάρδανος” για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, οι καθυστερήσεις και τα ψέματα του Δημάρχου Καρδίτσας

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών και άμεσης-βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» .

Το σχέδιο  στάλθηκε τέλος Νοεμβρίου 2019  δηλαδή πριν ένα χρόνο ακριβώς για να βοηθήσει τον Δήμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών. (το σχέδιο στάλθηκε σε όλες τις περιφέρειες και σε όλους τους Δήμους της χώρας)

Ο Δήμος με βάση τα προβλεπόμενα στο σχέδιο καλείται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αντιμετώπισης  εκτάκτων αναγκών και άμεσης-βραχείας διαχείρισης από  την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και το τελικό σχέδιο θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο έως τέλος Ιανουαρίου 2020. Το σχέδιο του Δήμου μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρείται άμεσα εκτελεστό.

Στο προηγούμενο συμβούλιο ρώτησα τον δήμαρχο γιατί δεν ήρθε έγκαιρα το θέμα στο ΔΣ και απάντησε ότι υπάρχει η προθεσμία μέχρι το 2021.

Χτες  ξεκίνησα  την τοποθέτησή μου με ερώτηση προς τον Δήμαρχο αν  ισχυρίζεται και σήμερα το ίδιο απάντησε ότι αυτός έχει δίκιο  δηλ. έχει προθεσμία μέχρι 2021.

Τι να πω πια.  Ο δήμαρχος ξανά λέει συνειδητά ψέματα ή έχει πλήρη άγνοια του θέματος.

Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς προφανώς εξαγριωμένος από την ανυπαρξία  του Δημάρχου στην διάρκεια των πλημμυρών αμέσως μετά την επίσκεψη του στο νομό έστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου νέο έγγραφο στις Περιφέρειες και Δήμους στο οποίο τονίζει ότι «με τα προβλεπόμενα στο ανωτέρω Γενικό σχέδιο οι Δήμοι οι Περιφέρειες  θα πρέπει να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών…

Βλέπουμε μια ακόμη ακόμα φορά την προχειρότητα από την Δημοτική Αρχή για το σχέδιο. Όλα στο πόδι. Η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα έπρεπε να γίνει με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων, δηλ. με την παρουσία των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και όλων των υπαλλήλων που θα εμπλακούν σε περίπτωση πλημμύρας, αλλά και φορέων του νομού, ώστε το γενικό σχέδιο του υπουργείου να προσαρμοστεί στην ανάγκη της δικής μας πόλης και στις ανάγκες των κοινοτήτων του Δήμου μας. Αν το σχέδιο δεν γίνει κτήμα από όλους που θα εμπλακούν σε αυτή την διαδικασία πώς θα μπορέσουν να στηρίξουν το σχέδιο? Φέρνετε τώρα – ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ – το σχέδιο για ψήφιση, για να καλύψετε μια γραφειοκρατική υποχρέωση και όχι για αποτελεσματική πολιτική προστασία.

Είχατε πλήρη άγνοια και έναν ανεπίτρεπτο εφησυχασμό. Δεν δώσατε καμία σημασία στον επερχόμενο κίνδυνο, τα αγνοήσατε όλα. Αποτέλεσμα η μεγαλύτερη καταστροφή της πόλης από την ίδρυσή της.

Λέτε ότι σώσατε ανθρώπινες ζωές. Εσείς ως Δημοτική αρχή δεν κάνατε τίποτε απολύτως. Και την ημέρα της πλημμύρας και το επόμενο διήμερο.

Ευτυχώς στην πλημμύρα της 18 ης Σεπτέμβρη υπήρχαν οι εθελοντικοί σύλλογοι (Ραδιολέσχη, 4χ4, Ορειβατικός, Κυνηγητικός κ.λπ.) και δεν θρηνήσαμε παραπάνω θύματα, γιατί εσείς ήσασταν άφαντος. Οχι μόνο τη μέρα του φαινομένου αλλά και το επόμενο διήμερο.

Τελειώνοντας θα μας πείτε τελικά ποιος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για τον καθαρισμό των ποταμών; Θα  αφήσετε τα ψέματα και τις αοριστολογίες και θα μας δώσετε τον πίνακα των έργων (κατά εργολαβία, ημερομηνία δημοπράτησης, ημερομηνία περαίωσης του έργου) στα 9 χρόνια που ήσασταν αντιπεριφερειάρχης, μαζί με τις αντίστοιχες δαπάνες την στιγμή που όλα τα ποτάμια ήταν ακαθάριστα και τώρα τρέχετε και δεν φτάνετε βγάζοντας και φωτογραφίες που ήταν το αγαπημένο σας σπορ?

Ψηφίσαμε το σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ, αν και είναι μια απλή αντιγραφή του σχεδίου του υπουργείου, μόνο με την υπόσχεση του Δημάρχου ότι μόλις λήξει η καραντίνα θα έρθει ως μοναδικό θέμα συζήτησης στο οποίο καλεστούν όλοι οι φορείς, οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων.

Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος αφού συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον εαυτό του για την μεγάλη του νίκη στις Δημοτικές Εκλογές,  δεν απάντησε σε τίποτα. Ούτε γιατί δεν κούνησε το δαχτυλάκι του την ώρα της πλημμύρας, ούτε ποιος τελικά είναι αρμόδιος για τον καθαρισμό των ποταμών στο νομό,  ούτε ποια έργα έκανε ως αντιπεριφερειάρχης από 2010-2019 στο ν. Καρδίτσας. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε, μέχρι να αναγκαστεί να απαντήσει.

ΑΛΚΗΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos perifereia thessalias

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη της επαρχιακής οδού Καρδίτσα-Ρεντίνα στο τμήμα από Ζαΐμι μέχρι Κέδρο

Next Article
gkavogiannis kostas karditsa

Δεύτερη ευκαιρία σε όλους, ειδικά στην Καρδίτσα