Το ποδόσφαιρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίξει με κλειστές πόρτες

Το ποδόσφαιρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίξει με κλειστές πόρτες

Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει με την μόνη επιλογή επιβίωσης που θα έχει η αγορά του ποδοσφαίρου, αν της επιτραπεί ιατρικώς: να ολοκληρώσει τη σεζόν σε άδεια γήπεδα, διότι τα γήπεδα δεν πρόκειται να γεμίσουν νωρίτερα από το φθινόπωρο και το ποδόσφαιρο, ως αγορά, δεν αντέχει να περιμένει.

“Από το να μη παίζεται καθόλου ποδόσφαιρο, είναι προτιμότερο να παιχθεί ποδόσφαιρο μπροστά σε άδειες εξέδρες και να προβληθεί μέσω της τηλεόρασης προκειμένου να φτάσει στα σπίτια των ανθρώπων και να τους μεταδώσει θετική ενέργεια”, είπε μέσες άκρες ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στο ZDF Sportstudio. Δεν είναι της στιγμής να αναλύσω τα πώς και τα γιατί που οδηγούν τον πρόεδρο της UEFA στην στρατηγική επιλογή αυτής της στάσης. Είναι όμως ώρα να συμφωνήσει μαζί του το σύνολο της αγοράς του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο επειδή αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική που έχει το ποδόσφαιρο για να προσφέρει στους ποδοσφαιρόφιλους μιας μορφής ψυχαγωγία, που θα είναι χαμηλότερου επιπέδου συγκριτικά με την συνηθισμένη αλλά θα είναι μια αξιόλογη ψυχαγωγική διέξοδος και πιθανότατα μια από τις καλύτερες που θα έχει ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος στον καιρό του “μένουμε σπίτι”. Εκτός αυτού, που ενδεχομένως να είναι το σημαντικότερο μέρος του σημερινού οράματος που μπορεί να έχει, με όρους ρεαλιστικούς το ποδόσφαιρο, υπάρχει ακόμη ένας λόγος, ο οποίος ενδεχομένως για την αγορά του ποδοσφαίρου να είναι ζωτικότερης σημασίας: η επιβίωσή της.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αγώνες με κόσμο δεν θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το φθινόπωρο, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα γίνει πραγματικότητα η ευχή όλου του πλανήτη και βρεθεί – κυκλοφορήσει ένα φάρμακο που θα βοηθά στην ανάρρωση όσων προσβάλλονται και θα προσβάλλονται από τον κορονοϊό μέχρι να βρεθεί και να παραχθεί το εμβόλιο. Σήμερα οι επιδημιολόγοι, τους οποίους συμβουλεύεται η UEFA, δεν μπορούν να δουν πώς θα ξαναπαιχτεί ασφαλές ποδόσφαιρο μπροστά σε γεμάτες εξέδρες νωρίτερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Μπορεί να αντέξει μέχρι τότε η ευρωπαϊκή αγορά του ποδοσφαίρου χωρίς προϊόν; Όχι. 

Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που θα υποστούν οικονομική καταστροφή, αυτοί που θα μείνουν χωρίς δουλειά ή θα αναγκαστούν να εργαστούν με μισθούς πείνας αν το ποδόσφαιρο μείνει ανενεργό για τόσο μεγάλο διάστημα χρόνου. Είναι αδιανόητα μεγάλη η οικονομική καταστροφή, και θα πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους, αν δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, το Champions League και το Europa League. Με όρους οικονομίας, δεν είναι επιλογή για το ποδόσφαιρο να μπει στο ντουλάπι μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός και αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ποδόσφαιρο κεκλεισμένων των θυρών. Αν ιατρικώς είναι ασφαλές, το ποδόσφαιρο έχει απόλυτη ανάγκη να λειτουργήσει. 

Δεν είναι της στιγμής μια ανάλυση της τακτικής που ακολουθεί η UEFA προκειμένου να πείσει τις Λίγκες όλης της Ευρώπης να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους. Είναι όμως της στιγμής να αναλυθούν οι λόγοι που κάνουν ομάδες να επιδιώκουν την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων. Το επιδιώκουν εταιρείες επειδή τα αφεντικά τους την εκτιμούν αυτή ως μια πιο συμφέρουσα επιλογή για την τσέπη τους. Σήμερα όμως οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτή την αντίληψη. Το απόλυτο κριτήριο για την λήψη της απόφασης για το σήμερα πρέπει να είναι η προοπτική της αγοράς – το αύριο. Αν η αγορά δεν λειτουργήσει μέχρι το φθινόπωρο, το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει αγορά – είναι τόσο απλό. Συνεπώς, αν προκειμένου να λειτουργήσει το φθινόπωρο η αγορά η μόνη λύση είναι να υπολειτουργήσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχει το ποδόσφαιρο ως αγορά για να επιβιώσει. 

Το σημείωνα και την περασμένη Παρασκευή, μετά από την απόφαση της Superleague 1 να σχηματίσει μια ομάδα εργασίας που θα μελετά τις εξελίξεις προκειμένου να οδηγηθεί μετά από 20 ημέρες στην λήψη μιας απόφασης έχοντας προηγουμένως εξετάσει σε βάθος κάθε μια από τις επιλογές της: το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια μιας βεβιασμένης κίνησης. Οφείλει να κάνει αυτό που δεν έκανε ποτέ: να μελετήσει, να αναλύσει, να ακολουθήσει επιτέλους το εγχειρίδιο των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθεί για να λάβει μια σοβαρή απόφαση. Δεν έχει περιθώριο να πάρει ακόμη μια απόφαση “στο πόδι”. Δεν σηκώνει “τζογάρισμα” αυτή η υπόθεση, διότι από αυτή εξαρτάται η επιβίωση της αγοράς του. 

Χωρίς έσοδα, το ποδόσφαιρο δεν αντέχει να ζει, διότι ζει μόνο από τα έσοδά του και όχι από τις τσέπες των αφεντικών των ΠΑΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Χωρίς τηλεοπτικό έσοδο, η αγορά καταστρέφεται. Αν η ιατρική του το επιτρέψει, το ποδόσφαιρο δεν έχει άλλη ρεαλιστική επιλογή εκτός από αυτή της ολοκλήρωσης της σεζόν με κλειστές πόρτες. Διαφορετικά η αγορά θα καταστραφεί, και μαζί της θα υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν από αυτή την αγορά.

Photo: Willian Justen de Vasconcellos, Unsplash

www.gazzetta.gr
Total
0
Shares