Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι «Παλαιοκαμάρα» στον οικισμό Τόσκες της Πορτής

paliokamara Portis mouzakinews slide

 Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι «Παλαιοκαμάρα» στον οικισμό Τόσκες της Πορτής βρίσκεται  στο 3ο  χιλ.  Μουζακίου προς Αργιθέα , χρονολογείται το 16ο αιώνα και πιθανότατα χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση το 1540 μ.χ. από τον Αγ. Βησσαρίωνα.

 Ο Βησσαρίων (1490-1540), ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Λάρισας (μετά το θάνατο του ανακηρύχτηκε σε Άγιο)  μέσα σε 15 περίπου χρόνια χρηματοδότησε πολλά πετρογέφυρα όπως  της «Παλιοκαμάρας» στη θέση Τόσκες Πορτής Μουζακίου, της γέφυρας Κοράκου Αχελώου (1514), της Πόρτας (Τρικάλων) ή Αγίου Βησσαρίωνα (1514) και της Σαρακίνας Πηνειού (1520).

 Τα πέτρινα γεφύρια είναι διάσπαρτα σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 Είναι κτισμένα εξ’ολοκλήρου από αυτοδίδακτους λαϊκούς αρχιτέκτονες ακολουθώντας τους κανόνες  που η ίδια η φύση υπαγόρευε φροντίζοντας παράλληλα να μην προσβάλλουν αισθητικά το φυσικό τοπίο με τις κατασκευές τους.Έτσι απαντώνται  στους ορεινούς όγκους με πλούσια βλάστηση τριγύρω τους και κατασκευασμένα με πέτρες παρμένες από τους βράχους  με τέτοιο τρόπο που μοιάζει με φυσική προέκταση αυτών.

https://www.portinews.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1/

 Πρόκειται για αριστουργήματα αρχιτεκτονικής που για πολλά χρόνια δεν έχριζαν της απαιτούμενης προσοχής από τους Έλληνες μιας και η έντονη αστυφιλία, τους απομάκρυνε από την ύπαιθρο η τα χωριά τους με αποτέλεσμα πολλά από τα πέτρινα γεφύρια να περιέλθουν σε αχρηστία, να μαραζώσουν, φθαρούν, καταστραφούν.Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αυτά τα μνημεία να καταγραφούν και να  διασωθούν, να αναδειχθούν και να προβληθούν ως μοναδικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας μέσω των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και κυβερνητικών και μη οργανισμών που ασχολούνται με την πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας.

 Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας ο Δήμος Μουζακίου υλοποίησε την υπόσχεσή του και μέσα από μια αγαστή συνεργασία ανθρώπινου δυναμικού και αρμόδιων υπηρεσιών, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες διάσωσης, ανάδειξης, προβολής του Πέτρινου Τοξωτού Γεφυριού Παλαιοκαμάρας ηλικίας 500 χρόνων, πραγματοποιώντας εκκαθάριση του χώρου από ανεπιθύμητα υλικά, απορρίμματα, κλαδιά κτλ. καθώς και τοποθέτηση πινακίδας, βάζοντας έτσι τον πρώτο λίθο για την επανένταξη του γεφυριού στο φυσικό περιβάλλον και στην ζωή μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας στην μορφή που είχε εκατοντάδες χρόνια πριν.

Καλή αρχή λοιπόν ….έπεται και συνέχεια.

palaiokamara Porti Mouzakinews 6

palaiokamara Porti Mouzakinews 7

palaiokamara Porti Mouzakinews 8

palaiokamara Porti Mouzakinews 9

palaiokamara Porti Mouzakinews 10


Palaiokamara111

Palaiokamara222

Με πληροφορίες από:

Ηλίας Μπάλας:

Παλαιοκαμάρα: Το πέτρινο γεφύρι στο Τ.Δ. Πορτής του Δήμου Μουζακίου

dimosargitheas.gr



Total
0
Shares
Previous Article
Δρομολόγια Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων

Δρομολόγια Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων

Next Article
gefira Pefkofitou dimos Mouzakiou slide

Κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας στη θέση «Μπαλάνου» του δήμου Μουζακίου