Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσεί βαριά! Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας νοσεί βαριά!

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της

Η χώρα μας δοκιμάζεται από το τέταρτο σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, να λειτουργήσει νέες ΜΕΘ, να στελεχώσει τις δημόσιες δομές υγείας με το απαραίτητο  υγειονομικό προσωπικό γιατί «κοστίζουν ακριβά». Το  έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας μας συνεχίζεται…

Οι κραυγές απόγνωσης απ’ το ελλιπές και εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό, που  δίνει  με αυταπάρνηση τη μάχη να κρατηθεί  το ΕΣΥ όρθιο, δεν  συγκινούν το Υπουργείο υγείας.

Καθημερινά οι δηλώσεις τους σοκάρουν… Τραγικός ο απολογισμός και πολύ βαρύς ο φόρος αίματος για να συνεχίσουμε ν ανεχόμαστε αυτή τη κατάσταση.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λείπουν …«κοστίζουν ακριβά»… «είναι πολυτέλεια»…υποστηρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής, όταν  συνάνθρωποί μας με κορωνοϊό αναζητούν απεγνωσμένα κρεβάτια ΜΕΘ…όταν καθημερινά  χάνονται άδικα   διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους…

Οι ανάγκες περίθαλψης των πολιτών  λοιπής νοσηρότητας και με χρόνια προβλήματα ,δεν καλύπτονται.

Ακόμη  βρίσκονται σε συζήτηση με τον ιδιωτικό τομέα, αντί να τον επιτάξουν, αφού η περιορισμένης έκτασης συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές ,που επιλέγουν μόνο   ήπια περιστατικά, δεν έδωσε καμιά λύση στο πρόβλημα.

Η μετατροπή των Κέντρων Υγείας  σε εμβολιαστικά κέντρα, περικόπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της τακτικής τους λειτουργίας, εχει αποδυναμώσει  τελείως την προνοσοκομειακή διαχείριση και την ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι ασθενείς δεν εξυπηρετούνται  και   κατευθύνονται αναγκαστικά  στο Νοσοκομείο για ζητήματα υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας. Ουρές ασθενών περιμένουν για μια συνταγογράφηση στα κέντρα υγείας και στις  ΤΟ.Μ.Υ.

Οι ίδιοι γιατροί μετακινούμενοι, εντέλλονται να καλύψουν όλα τα κενά. Ανακυκλώνονται στα  ΚΥ, σε  περιφερειακά ιατρεία, ΤΟΜΥ, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εφημερίες του  Νοσοκομείου.

Προσλήψεις  σε αναγκαίες ειδικότητες γιατρών δεν έγιναν. Η προκήρυξη που εκκρεμεί  από τον Απρίλιο μετατέθηκε ξανά ,στο τέλος του χρόνου.

Επιμένουν  στην αναστολή εργασίας και στερούν από το ΕΣΥ 6500 πολύτιμους, έμπειρους και εξειδικευμένους  εργαζόμενους, παρά  τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί   στις δομές υγείας και  έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Αποτελεσματικός σχεδιασμός καθολικού και τακτικού ελέγχου του συνόλου του πληθυσμού, με αξιόπιστα τεστ, έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων, με πλήρη κάλυψη του κόστους απ’ το κράτος, δεν έχει εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει με στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης ,όσους φοβούνται και διστάζουν .Οι εκδικητικοί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ,θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ενισχύουν διχαστικές αντιλήψεις. Η κυβέρνηση αδιαφορεί εγκληματικά πλέον ,που τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν κολλήσει  στο 60%.

Σοβαρή και ποιοτική παρέμβαση αγωγής υγείας  δεν έχει γίνει.

Φαρμακευτικά  θεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες στην Ελλάδα μόλις αφίχθησαν σε ελάχιστες ποσότητες.

Συνεχίζουν όμως να διατηρούν πολυπληθή τμήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ίδια τριτοκοσμική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανύπαρκτα  μέσα προστασίας  και εφαρμογή  υγειονομικών  πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς!

Η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού δεν επιτρέπει εφησυχασμό για κανέναν!

Στο Νοσοκομείο  Καρδίτσας η κλινική COVID παραμένει  ασφυκτικά γεμάτη το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Τώρα  επιτέλους, αποφάσισαν να  λειτουργήσουν  ΜΕΘ-COVID κι ενώ την τελευταία εβδομάδα διασωληνωμένοι  ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους, να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ ανά την επικράτεια. Δυστυχώς δυο συμπολίτες μας πρόσφατα έφυγαν απ’ τη ζωή σε αναμονή κλίνης ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά χάθηκε πολύτιμος χρόνος, άνοιξη και καλοκαίρι, χωρίς καμμιά  προετοιμασία γι’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, όταν έγκριτοι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος. Η απόφαση για μετατροπή μέσα στο Νοέμβριο εκ νέου της ΜΕΘ  σε  ΜΕΘ-COVID και  εν συνεχεία η  μετατροπή της   μονάδας εμφραγμάτων σε ΜΕΘ, θα συμβάλει  στην αντιμετώπιση των περιστατικών COVID. Ταυτόχρονα  όμως δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη νοσηλεία ασθενών της καρδιολογικής μονάδας, οι οποίοι  νοσηλεύονται πλέον σε κοινούς θαλάμους.

Ακριβής επανάληψη του σχεδιασμού ,Νοέμβριος 2020!

Άλλη μια επιλογή διαχείρισης με βάση του τι κοστίζει λιγότερο!

Πρόσφατα δημοσιεύματα, μετά την επίσκεψη της αν. Υπουργού υγείας ,δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι 7, οι κλίνες ΜΕΘ είναι 4 και μάλιστα σε χώρο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές (Μονάδα εμφραγμάτων), κλίνες μονάδας εμφραγμάτων καμία…η νοσηλεία γίνεται σε κοινούς θαλάμους της καρδιολογικής κλινικής. Οι απλές κλίνες covid σωστά αυξάνονται κατά 15(σύνολο 60). Ποιο όμως κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα παρέχει τις αυξημένες υπηρεσίες, όταν ευθαρσώς η κ. Γκάγκα απάντησε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικύ για να στελεχώσει τις ΜΕΘ; Αυτό δεν συνιστά παραδοχή πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας; Ποιος μας εγγυάται την επαρκή και συνεχή παροχή του απαραίτητου οξυγόνου σε όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου; Έχει γίνει η απαραίτητη αναβάθμιση;

Νωπές οι μνήμες του περσινού μπλακ άουτ στην κεντρική μονάδα παροχής οξυγόνου και οι συνέπειες του…

Ας μην παραλείψουμε όμως να συγχαρούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που παρά την σωρεία  προβλημάτων στο εσωτερικό του, αποφάσισαν να καλλωπίσουν εξωτερικά την κεντρική πρόσοψη του Νοσοκομείου…

Η κατάσταση του Νοσοκομείου μας είναι τραγική. Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια που επισημαίνουμε απ’ την αρχή της κρίσης!

Μας ανησυχεί έντονα, αναφορικά με την μελλοντική βιώσιμη λειτουργία του Γενικού  Νοσοκομείου Καρδίτσας, η μη  τοποθέτηση διοικητή για την κάλυψη της κενής θέσης από τον Ιανουάριο του 2021. Έντεκα  ολόκληρους μήνες ακόμη συζητούν το θέμα…οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν μας πείθουν!

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καρδίτσας, την  Πέμπτη 11/11, είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να διεξαχθούν χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και ιδιαίτερα χωρίς εκβιασμούς και απειλές!

Το νέο ΔΣ που θα προκύψει, θα κληθεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά στη λύση δύσκολων προβλημάτων που ταλανίζουν τους υγειονομικούς και το χώρο εργασίας τους!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
nea georgia nea genia

ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ: Επανεκκίνηση στην Αγροτική Οικονομία στη Β. Εύβοια

Next Article
diakrisi panepistimio thessalias

Τιμητική διάκριση του Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…