Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

To Karditsa Earthquake Project “Σχολεία εν Δράσει” στο “SantoProtect 2018”

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου “SantoProtect 2018” που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από τις 24 έως 28/05/2018 στη Σαντορίνη.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές του ΠΜΣ, αλλά και επαγγελματίες και υψηλόβαθμα στελέχη των κλάδων του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, της Πολιτικής Προστασίας, του Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν εξειδικευμένα θέματα, υπό μορφή εργασιών και δράσεων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ασκήσεις που συνδυάζουν την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με την εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη φύση των κινδύνων με μετρήσεις και έρευνες, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού νησιωτικού συμπλέγματος.  Το Karditsa Earthquake Project – “Σχολεία εν Δράσει“ του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας  ήταν και εκεί παρόν και εκπροσωπήθηκε από τον υπεύθυνο καθηγητή του Προγράμματος κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου, που παρακολουθεί το ΠΜΣ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Το εφαρμοσμένο Σεμινάριο εμπλούτισαν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ  έγινε σημαντική αναφορά στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ηφαιστειακού, σεισμικού και κατολισθητικού κινδύνου, συνδυαζόμενων καταστροφών, φυσικό-τεχνολογικών καταστροφών (natech), παροχής πρώτων βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις, σχεδιασμού και ετοιμότητας σε καταστάσεις κρίσεων.

Οι επισκέψεις στους μουσειακούς χώρους του νησιού, σε σημεία με ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον (Προφήτης Ηλίας, Οία,  Νέα Καμένη), αλλά και ο περίπλους της καλδέρας έδωσαν μια συνολική εικόνα στους συμμετέχοντες για την πολιτισμική και γεωλογική ιστορία του τόπου, τη συνθετότητα του περιβάλλοντος και των κινδύνων, αλλά και την πολιτιστική του βαρύτητα.

Στο τεράστιο αυτό φυσικό εργαστήριο που αντιπροσωπεύει το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο απέκτησαν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση για τις μεθοδολογίες αντιμετώπισης των κινδύνων και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Το σεμινάριο έκλεισε στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο Πρόεδρος στης ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος υπογράμμισαν την τεράστια σημασία της διαχείρισης κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστροφών και απένειμαν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες. Το Karditsa Earthquake Project – “Σχολεία εν Δράσει” συνεργάζεται στενά με τον συντοπίτη μας καθηγητή κο.  Λέκκα, καθώς και με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Πατούλη για νέες δράσεις στο μέλλον.

2018SantoProtect Karditsa Earthquake Project 2

2018SantoProtect Karditsa Earthquake Project 3




Total
0
Shares
Previous Article

ΣΕΑΝ Καρδίτσας: Αντικατάσταση και επιστροφή ταυτοτήτων

Next Article

Πράσινο Κίνημα: Η πρόταση μας για την αυτοδιοίκηση

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…
Τοποθέτηση Τάσου Τσιαπλέ στο Π.Σ. Θεσσαλίας για τα προβλήματα των αγροτών - Τάσος Τσιαπλές: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Διαβάστε περισσότερα

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους δεν κατοικούνται

Να καλύψει το κράτος όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν, γιατί τα σπίτια τους…