Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το Φανάρι Καρδίτσας επισκέφθηκε ο Φυσιολατρικός όμιλος Καρδίτσας

Ο Φυσιολατρικός όμιλος Καρδίτσας επισκέφτηκε το χωριό μας Φανάρι, στις 4 Οκτωβρίου. Τα μέλη του οποίου έμεναν κατενθουσιασμένα από ότι είδαν. Ανάμεσά τους ήταν και αρθογράφος της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ η οποία περιγράφει της εντυπώσεις από την επίσκεψη σε όλες της εφημερίδες της Καρδίτσας.

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 ο Φυσιολατρικός όμιλος Καρδίτσας βρέθηκε στο Φανάρι. Τα μέλη του Φ.Ο.Κ. αρχικά επισκέφτηκαν τον Άγιο Σεραφείμ όπου περιηγήθηκαν από τον κ. Αποστόλη Φλωρίδη στον ιερό ναό.

Ο κ. Φλωρίδης τους αφηγήθηκε ιστορίες από τα βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος Σεραφείμ από τους Τούρκους και τα θαύματά του. Οι αγιογραφίες που υπήρχαν στον Ιερό ναό έδωσαν τη δυνατότητα στους πεζοπόρους να δουν τη ζωή του Αγίου αλλά και να προσκυνήσουν την ιερή κάρα του.

Τα κιονόκρανα που υπήρχαν στο εξωτερικό του ναού μαρτυρούσαν τον πλούσιο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Στη συνέχεια οι πεζοπόροι του Φ.Ο.Κ. ανηφόρισαν στα στενά σοκάκια του Φαναριού και κατευθύνθηκαν προς το κάστρο της περιοχής.

Αρχικά ξεναγήθηκαν στον τούρκικο οικισμό που υπήρχε έξω από το κάστρο. Ανηφορίζοντας αντίκρισαν το επιβλητικό κάστρο. Το κάστρο του Φαναριού αποτελεί σημαντικότατο δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στη Δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για θέση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, που εξασφάλιζε τον έλεγχο μιας από τις σημαντικότερες διαβάσεις της Πίνδου, με την οποία γινόταν η επικοινωνία Τρικάλων – Άρτας, αλλά και μεγάλο μέρος της θεσσαλικής πεδιάδας. Βάσει ιστορικών πηγών , το κάστρο Φαναριού κτίσθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα – αρχές 14ου αιώνα. Στο εσωτερικό του φρουρίου διατηρείται σήμερα η πυριτιδαποθήκη, ένα καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο κτίριο με μικρό προστώο, μεγάλη υπέργεια ορθογώνια δεξαμενή για τη συλλογή όμβριων υδάτων, ερείπια τζαμιού, κτισμένο πάνω σε παλιότερο κτίριο με μικρό λουτρό, υπόγεια θολοσκέπαστη δεξαμενή νερού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά λείψανα που εξυπηρετούσαν πιθανότατα τις ανάγκες διαμονής, στρατωνισμού και αποθήκευσης υλικών των υπερασπιστών του φρουρίου. Η ξενάγηση έγινε από τον κ. Χρήστο Χατζή.

Κατηφορίζοντας οι πεζοπόροι επισκέφτηκαν μερικές από τις 12 εκκλησίες του χωριού όπως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κ.ά. Μια στάση σε ένα παραδοσιακό καφενείο – ταβερνάκι έδωσε δυνάμεις στους πεζοπόρους να συνεχίσουν την ξενάγησή τους. Αφού ανάκτησαν τις δυνάμεις η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού τους έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουν παλιά αντικείμενα – εργαλεία, στολές και παλιά εκκλησιαστικά είδη, αλλά και να παρακολουθήσουν σε βίντεο τον τρόπο χρήσης των αντικειμένων που βρισκόταν στο χώρο.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής οι πεζοπόροι επισκέφτηκαν το χώρο του 1 ου θαύματος του Αγίου Σεραφείμ.

Οι εντυπώσεις της περιήγησης αυτής άριστες!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ξενάγηση στον κ. Απόστολο Φλωρίδη, τον κ. Χρήστο Χατζή, και σε ένα μέλος του Φ.Ο.Κ. τον κ. Δομίνικο Βερίλλη για τη βοήθειά του στην περιήγηση.

Fanari-Episkepsi-1

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημερωτικό δελτίο αδικημάτων και συμβάντων στη Θεσσαλία

Next Article

Προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού