Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το Αλάτι της Γης: Οδοιπορικό στην Αργιθέα «Αραδιαστείτε στον Χορό!..»

Alati gis ekpompi Argithea slide

Το Αλάτι της Γης: Οδοιπορικό στην Αργιθέα «Αραδιαστείτε στον Χορό!..»

«Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλούν σ’ ένα γοητευτικό οδοιπορικό στα θεσσαλικά Άγραφα, στα είκοσι χωριά της Αργιθέας.

Μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα συμμετέχει σ’ ένα δυναμικό αγραφιώτικο γλέντι παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο, που περιλαμβάνει τραγούδια της τάβλας, συρτά και τσάμικα, τραγούδια του γάμου και ιδιότυπους τοπικούς χορούς.

Ο μελετητής της αργιθεάτικης παράδοσης Λευτέρης Κάμπας μας ξεναγεί στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρεται στον τελετουργικό «κλειστό» χορό που κυριαρχεί στα πανηγύρια και στον ονομαστό παλαιό τραγουδιστή Στέργιο Βλαχογιάννη που άφησε μια μεγάλη μουσική παρακαταθήκη. Η Τασία Σβεντζούρη-Βίλλη παρουσιάζει τη γαστρονομία, τα έθιμα του γάμου και τα τραγούδια των γυναικών. Ενώ οι οργανοπαίκτες Γιώργος Κονιάρης και Στέλιος Κωφός, μέλη της «Αργιθεάτικης Ζυγιάς», μιλούν για τα λαϊκά όργανα, τους μουσικούς της περιοχής και την ιδιαίτερη σχέση μουσικού και χορευτή.

Στην παρέα έρχεται να προστεθεί και ο παλαίμαχος λαϊκός βιολάτορας Γιώργος Βασιλακάκος, καθώς το βιολί έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο ρεπερτόριο της περιοχής.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία και μιας δυναμικής παρέας από το χωριό Πετρίλο της Αργιθέας, που ζουν στο Σχηματάρι της Βοιωτίας διατηρώντας με σεβασμό τους χορούς και τα τραγούδια τους. Με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά αντιφωνικά τραγούδια που λένε στα τραπέζια χωρίς τη συνοδεία οργάνων.

Στην εκπομπή συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Αργιθεάτικη Ζυγιά»: Γιώργος Κόνιαρης (κλαρίνο), Στέλιος Κωφός (βιολί-τραγούδι), Γιάννης Καλλιακμάνης (λαούτο), Νίκος Πάτας (ντέφι). Συμπράττουν οι μουσικοί Γιώργος Βασιλακάκος (βιολί) και Γιώργος Θεοδωρίδης (λαούτο).

Τραγουδούν ο Λάμπρος Κουσιωρής, ο Χριστόδουλος Κωσταρέλος η Τασία Σβεντζούρη-Βίλλη και μέλη του Συλλόγου Απανταχού Πετριλιωτών «Το Πετρίλο» (επιμέλεια: Γιώργος Κόνιαρης και Στέλιος Κωφός).

Χορεύουν μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Χορευτικής Έκφρασης και Λαογραφικής Μελέτης «Οι Δόλοπες» (επιμέλεια: Γιώργος Κόνιαρης).

Μουσικόοδοιπορικό στην Αργιθέα. «Αραδιαστείτε στον χορό!..»

Μπορείτε να το δείτε στη σελίδα της ΕΡΤ
Total
0
Shares
Previous Article
Tsiknopempti Larisa 2023

Δ. Λαρισαίων: Παραδοσιακό γλέντι  την Τσικνοπέμπτη στην Κεντρική Πλατεία

Next Article
Συνεχίζεται η αντικατάσταση αγωγών στο σύνολο του δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου

Συνεχίζεται η αντικατάσταση αγωγών στο σύνολο του δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου