Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το αδιαχώρητο στην κοπή πίτας του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων στις 5-02-2023 στο κέντρο ‘’Φρούριο’’

kopi pitas Argitheates Trikalon

Το αδιαχώρητο στην κοπή πίτας του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων στις 5-02-2023 στο κέντρο ‘’Φρούριο’’

2023 με το βλέμμα στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ένα πολιτιστικό Σωματείο με όραμα και προσφορά!

Είναι και θα είναι ανοιχτό σε κάθε εθελοντική προσφορά και πρόθυμο σε κάθε είδους συζήτηση και συνεργασία για το κοινό καλό. Πλούσιο και σημαντικό στα πολιτιστικά δρώμενα των Τρικάλων χαρακτηρίζεται το έργο του Συλλόγου Αργιθεατών.

Αυτό το πλούσιο έργο οφείλεται στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν σε τακτά Χρονικά διαστήματα τα μέλη του Δ.Σ  του Συλλόγου.

Μία πρωτοβουλία ήταν και η κοπή της Βασιλόπιτας ένα Πρωτοχρωνιάτικο έθιμο, ύστερα από τον πετυχημένο ετήσιο χορό που το γιορτάσαμε όπως παλιά στην ΑΡΓΙΘΕΑ.

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα όπως ανέφερε η Πρόεδρος στο σύντομο χαιρετισμό της ήταν μια έγνοια της Αργιθεάτισσας νοικοκυράς. Την έφτιαχναν με πολύ επιμέλεια και αγάπη.

Μέσα στις πιτούλες για φλουριά έβαζαν φασόλια, σιτάρι για την καλή σοδειά επίσης βελανίδια(καρπός δένδρου ) που συμβόλιζαν την αφθονία που ήθελαν να έχουν στην παραγωγή των ζώων και της σοδειάς του σπιτιού.

Παλιότερα που δεν υπήρχε η δυνατότητα να φτιάχνουν Βασιλόπιτα, έφτιαχναν την ‘’Μπουκουβάλα’’, σε ένα τηγάνη έβαζαν βούτυρο  ή λάδι τριμμένο τυρί και έλεγαν’’οπ’ έχει κι οπ’ δεν έχει μπουκουβάλα σήμερα.

Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων προσπαθεί ν’ αναβιώσει τα ΄ηθη και έθιμα της ΑΡΓΙΘΕΑΣ για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Κατάμεστο το ‘’ΦΡΟΥΡΙΟ’’ , όλοι μαζί μέλη και φίλοι του Συλλόγου ζήσαμε αυτή την όμορφη εκδήλωση κόβοντας την πίτα μας και τις πιτούλες μας που έκαναν η Τασούλα Κωτή, η Ρήκα Καλαμπαλίκη και η Παναγιώτα Κωτή.

Ο πατήρ Αθανάσιος Αραπογιάννης έκοψε την πίτα και έδωσε πολλές εγκάρδιες ευχές στην πρόεδρο , στο  Δ.Σ του Συλλόγου και σε όλους τους αγαπημένους Αργιθεάτες των Τρικάλων που στηρίζουν και είναι υπερήφανοι για το Σύλλογό τους.

Στη συνέχεια η κ. Ρούλα Ζαρούλα η Γραμματέας του Συλλόγου αναφέρθηκε στο έθιμο  γιατί κόβουμε την πίτα . Ύστερα ακολούθησε  κέφι χορός και τραγούδι  με την επιμέλεια της μουσικής από τον χορ/λο Παναγιώτη Μάνο. Η βασιλόπιτα έκρυβε πέντε  φλουριά που ατιστοιχούσαν σε πέντε εκλεκτά δώρα. Η  εξυπηρέτηση του κέντρου ήταν άψογη.

Τίμησαν την εκδήλωση Αργιθεατών Τρικάλων ο πατήρ Αθανάσιος Αραπογιάννης. Η βουλευτής Παπακώστα Κατερίνα,  ο  κ.Βλαχογιάννης  Ηλίας και Γεώργιος , οι κ.Ντίνος Μπάρδας και Γακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αργιθέας Κων/νος Γραμμένος.

Οι Αντιδήμαρχοι Τρικάλων έφη Λεβέντη, Τάκης Παζαίτης,  ο Αντιπρόεδρος Ηπειρωτών Άρης Μυλωνάς, η πρόεδρος αντικαργινικής Καρδίτσας Ερμιόνη Βασιλού, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο κ.Καρατώλος Γεώργιος Λυκειάρχης Καλαμπάκας ηταν τυχερός της χρονιάς, εθελόντριες αδελφές του Ερυθρού Σταυρού και από τα Σωματείο ‘’φίλες της Αγάπης’’Ο Πρόεδρος ΑΜΕΑ κ. Σωτήριος Τσιρογιάννης ο κ. Γεώργιος Κωτής π.πρόεδρος Συλλόγου μας ,ο αργιθεάτης γιατρός μας Φάνης Τσιρογιάννης  μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας.

Η  Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Βασίλης Μαναός ,Ρούλα Ζαρούλα, Παναγιώτα Κωτή, Γεωργία Σβεντζούρη, Χάρης Σιαματάς και Ντίνα Αθανασίου ευχαριστούν όλους τους παρευρισκομένους που τίμησαν και στόλισαν την εκδήλωση του Συλλόγου.

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου είναι το ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ στις 8  Μαρτίου ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Ήταν όλα υπέροχα !!!

Καλή χρονιά μας !! και του Χρόνου !!

Έλλη Τσιρογιάννη

Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων




Total
0
Shares
Previous Article
Ο αποκλεισμός Υδροηλεκτρικών Έργων υπονομεύει την ενεργειακή μας ασφάλεια και τις προοπτικές της Θεσσαλίας (Μέρος 2ο)

Ο αποκλεισμός Υδροηλεκτρικών Έργων υπονομεύει την ενεργειακή μας ασφάλεια και τις προοπτικές της Θεσσαλίας (Μέρος 2ο)

Next Article
ekpaidefsi ekpaideftwn gonewn 1

Δήμος Λαρισαίων: Eπιμόρφωση νέων εκπαιδευτών για τις Σχολές Γονέων