Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας τίμησε την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου

 

Με το τιμητικό αφιέρωμα στη σπουδαία ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου συνεχίστηκε, το βράδυ της Δευτέρας 12 Μαρτίου, το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει (μέχρι τις 18 Μαρτίου) η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τη ζωή και το έργο της μίλησε με τον δικό του μοναδικό και γλαφυρό τρόπο ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης που υπό τη μορφή συνέντευξης κατάφερε και ξεδίπλωσε πολλές πτυχές της προσωπικότητάς της.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της διαδρομής της από τα πρώτα της βήματα και αναζητώντας το λόγο ή το ερέθισμα εκείνο το οποίο οδήγησε τη Λυδία Φωτοπούλου στο να ασχοληθεί με την υποκριτική, η ίδια απάντησε πως μεγάλωσε χωρίς ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο και πως για τον συνεσταλμένο της χαρακτήρα της ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να γίνει ηθοποιός. Όταν όμως πείθεται από μια συμμαθήτριά της να παίξει σε μια σχολική παράσταση όλα αρχίζουν να αλλάζουν και το αδιανόητο μεταλλάσσεται σε μια φωτεινή διέξοδο, σε ένα νέο τρόπο ζωής.

Αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Ωδείου, αρχίζει αμέσως τη συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (όπου παραμένει έως το 1991) το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πραγματικά μεγάλο σχολείο για την πορεία και την εξέλιξή της.

«Εκεί ξαφνικά βρήκα τον εαυτό μου. Έπαυα να υπάρχω με τα προβλήματά μου. Συναντούσα σχεδόν την ευτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επόμενος σταθμός της η Αθήνα όπου συνεχίζει να διαγράφει μια ζηλευτή πορεία με ενδιαφέροντες ρόλους και αξιόλογες συνεργασίες.

Η ίδια πάντως ξεχωρίζει τους ρόλους που ερμήνευσε στα έργα «… και Ιουλιέττα» και «Γκόλφω» εξηγώντας πως μέσα από αυτούς ένιωσε μεγαλύτερη ψυχική επικοινωνία με τον εαυτό της και με το θέατρο.

Λίγο πριν το κλείσιμο αυτής της ιδιαίτερης συνέντευξης-συνομιλίας, η κ. Φωτοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον θεσμό του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας σημειώνοντας πως «Η αφορμή για να έρθω είναι η αγάπη σας για το θέατρο που συμπίπτει με τη δική μου αγάπη για εκείνο».

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ευχόμενος στην κ. Φωτοπούλου να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει να προσφέρει ακόμα περισσότερα μέσα από την Τέχνη της.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, το θεατρόφιλο κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης η οποία διαγωνίστηκε με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Συνολικά θα διαγωνιστούν οχτώ θίασοι, ενώ το δύσκολο έργο της αξιολόγησης έχουν αναλάβει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα: ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο μουσικοσυνθέτης Λουκάς Θάνος, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα και ο ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου.

Εκτός από τις παραστάσεις (που μεταδίδονται απευθείας μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων: www.enpolis.gr) και τα τιμητικά αφιερώματα σε κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου και της Τέχνης, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και μια σειρά από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό, K&P Kafantaris-Papakostas S.A. Cotton ginning & oil mills. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου

Δημοτικό Κιν/θέατρο – Ώρα 8.30μμ.

> Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

> Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου

Ομιλητής: Διονύσης Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.

Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.

Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων).

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στο Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου). Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ. 

Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος»

Χώρος: Δ ΄ Παιδικός Σταθμός Δήμου Καρδίτσας (Καμινάδων)

Επιμέλεια εκδήλωσης: η παιδαγωγός θεάτρου Σύλβια Σινάνη

Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 11:00 έως 14:00

Επιμορφωτικό σεμινάριο Α΄θμιας με θέμα «Η θεατρική παράσταση από τη θεωρία στην πράξη». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ  Ευανθία Στιβανάκη θα αναλάβει τη θεωρητική εισήγηση και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη θα υποδείξει στους εκπαιδευτικούς πώς να στήσουν μια σχολική παράσταση.

Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66).

FOTOPOULOU

FOTOPOULOU 1

FOTOPOULOU 2

FOTOPOULOU 3

FOTOPOULOU 4




Total
0
Shares
Previous Article

«Παγώνει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Next Article

Μενέλαος Παπαδημητρίου: Ιστορικά αρχεία - Ντοκουμέντα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…