Τις προτάσεις τους στα θέματα που απασχολούν την παιδική και νεανική ηλικία κατέθεσαν οι «έφηβοι βουλευτές»

Σε αναλυτική επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την κατάθεση απόψεων και προτάσεων επ’ αυτού, προχώρησαν οι «έφηβοι βουλευτές», κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των ομάδων διαβούλευσης της «Βουλής των εφήβων», το Σαββατοκύριακο.

Οι «έφηβοι βουλευτές» που είχαν μελετήσει συστηματικά και σε βάθος τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο προετοιμάζεται αυτό το διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσαν την εμπειρία τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την παιδική και νεανική ηλικία.

Η ανεργία των νέων, το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό σύστημα, η ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών, οι συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις, η προστασία από το μπούλινγκ στο σχολείο αλλά και από την ενδοοικογενειακή και κοινωνική -σωματική και ψυχολογική- βία και κακοποίηση, η ανάπτυξη κοινωνικών δομών στήριξης των παιδιών, η αναβάθμιση του κράτους Πρόνοιας, οι σχέσεις του σχολείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις κρατικές αρχές, η στήριξη μειονοτικών ομάδων παιδιών και των προσφυγόπουλων, η δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στην Υγεία και την Παιδεία, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία οι «έφηβοι βουλευτές» ανέπτυξαν συγκεκριμένες προτάσεις.

Με τη βοήθεια ειδικών, οι νέες και οι νέοι, μέλη της «Βουλής των εφήβων», κατέθεσαν τις προτάσεις τους στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες, όπως ακολουθούν:

–         Παιδική φτώχεια και οικονομική κρίση, συζήτηση στην οποία προέδρευσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος, ενώ ειδική παρέμβαση έκανε ο καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, κ. Νίκος Θεοχαράκης.

–         Παιδική προστασία, όπου προέδρευσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Βούλτεψη, και επί του θέματος μίλησε ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαΐδης.

–         Υγεία, με  προεδρεύοντα τον Ε΄ αντιπρόεδρο της  Βουλής και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και ειδική εισηγήτρια την καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ελένη Πετρίδου.

–         Προσφυγική κρίση, με προεδρεύουσα τη βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μαρία Θελερίτη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και ειδική εισηγήτρια την καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Αλεξάνδρα Ανδρούσου.

–         Εκπαίδευση–Πολιτισμός, όπου προεδρεύων ήταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  κ.  Δημήτρης Σεβαστάκης και εισηγητής επί του θέματος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης.

–         Δικαιοσύνη, με  προεδρεύοντα τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αντώνη Συρίγο, και ειδική εισηγήτρια την εγκληματολόγο–επιμελήτρια ανηλίκων κ. Πάρη Ζαγούρα.

Σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια οι εισηγητές, που εξελέγησαν από τις Ομάδες Διαβούλευσης, παρουσίασαν τις προτάσεις των Ομάδων και έφηβοι βουλευτές κατέθεσαν προτάσεις, απόψεις και κριτικές επισημάνσεις επ’ αυτών. Στη συνεδρίαση προέδρευσε το μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Χρήστο Μαντάς.

Τις εργασίες των ομάδων διαβούλευσης θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, ελεύθερη συζήτηση των νέων με τους επιστήμονες που συγκροτούν την επιτροπή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Αύριο Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016, στις 9:30 π.μ., θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων», στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, θα γίνει κατάθεση και συζήτηση των τελικών προτάσεων των μαθητών, ενώ στο δεύτερο μέρος, υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος Αντιπροέδρου του Σώματος κ. Σπυρίδωνος Λυκούδη, θα συζητηθούν έξι επίκαιρες ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης.Total
0
Shares