Τι μαρτύριο κι αυτό! Να ψηφίζει η ΝΔ ένα ένα τα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

 

Ψηφίζεται μέχρι τέλος της εβδομάδας από τη βουλή η τροπολογία με την οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, στη ρύθμιση θα υπαχθούν το 70% των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας. Γίνεται έτσι πράξη, η πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, καθώς σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση την πρώτη κατοικία. Να επισημάνουμε ότι, τα επιχειρηματικά δάνεια δεν προστατεύονταν από το νόμο Κατσέλη δηλαδή, δεν υπήρχε προστασία στους εμπόρους, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επιχειρηματίες με προσημείωση την πρώτη κατοικία. Η Ελλάδα γίνεται έτσι, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με προστασία πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιηθούν οι δανειολήπτες, μειώνοντας τη δόση έως και 70%, ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν τη δόση τους. Υπάρχει δε και πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, η οποία θα συζητηθεί με τις τράπεζες όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης.

Ποια η στάση της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια; Το 2015 άφησαν χωρίς προστασία χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που δημιούργησαν με την πολιτική τους την περίοδο 2010-2014. Σιωπούσαν όταν η κυβέρνηση έδινε μάχη, επενδύοντας στην αδιαλλαξία των δανειστών και στο ναυάγιο με τις τράπεζες. Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, είχε αναφερθεί σε «προβληματισμούς και ενστάσεις που εκφράζονται για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας», αποφεύγοντας βέβαια να διατυπώσει κάποια θέση. Και ελπίζοντας, προφανώς, ότι η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της σε αυτή την υπόθεση. Στις 12 Μαρτίου 2019, ξανά η Μαρία Σπυράκη, με αφορμή τη μη καταβολή της δόσης του 1 δισ. από το Eurogroup, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για περισσότερα από τρία χρόνια και άφησε να κακοφορμίσει το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια» γιατί «επιδόθηκε σε κρεσέντο παροχών και διορισμών για ψηφοθηρικούς λόγους και, αντί να λύνει προβλήματα, ασχολείται με ρουσφέτια». Αυτή ήταν η γραμμή της Ν.Δ. για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θριαμβολογίες, καταγγελίες και καρφώματα κάθε φορά που το θέμα σκάλωνε και κάθε φορά που εμφανίζονταν αντιδράσεις είτε από τους Ευρωπαίους είτε από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η προστασία θα παρέχεται σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ όσον αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες (με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία). Το αντίστοιχο ανώτατο όριο στα επιχειρηματικά είναι της τάξης των 175.000 ευρώ. Γίνεται επιμήκυνση δανείου μέχρι 25 χρόνια, με μείωση του επιτοκίου και επιδότηση του δανείου από το Δημόσιο. Τέλος, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 12.500€ κατά το τελευταίο έτος για το φυσικό πρόσωπο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500€ για σύζυγο (δηλαδή, 21.000€ για ζευγάρι) και κατά 5.000€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία μέλη. Δηλαδή, για δύο συζύγους με ένα παιδί 26.000€, με δύο παιδιά 31.000€ και με τρία παιδιά 36.000€.

Η επένδυση στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης δεν της βγήκε της Νέας Δημοκρατίας και για να αποφύγει το κράξιμο αναγκάζεται τώρα, για μια ακόμα φορά, να ψηφίσει τα μέτρα «της κυβέρνησης με τις ανεύθυνες αριστερές ιδεοληψίες». Λέμε λοιπόν, ξεκάθαρα. Αυτή η χώρα έχει κυβέρνηση που μπορεί και διαπραγματεύεται σοβαρά για λογαριασμό των συμφερόντων της κοινωνίας. Και φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας
Total
0
Shares