Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τι ισχύει για γάμους και βαπτίσεις: Το όριο ατόμων, μάσκες, μουσική -Ολα τα μέτρα για τους ναούς και το γλέντι

gamoi covid

Τι ισχύει για γάμους και βαπτίσεις: Το όριο ατόμων, μάσκες, μουσική -Ολα τα μέτρα για τους ναούς και το γλέντι

Το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δυο σκέλη: Το πρώτο αφορά το θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα για τους ναούς, ενώ το δεύτερο εστιάζεται στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δηλαδή το γλέντι που ακολουθεί.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις, σήμερα, είναι πανομοιότυπα με όσα ίσχυσαν το Πάσχα. «Είναι απολύτως ξεκάθαρα τα πράγματα. Επιτρέπεται κανονικά να γίνει ο γάμος ή η βάπτιση με τους ίδιους όρους που γίνεται η Θεία Λειτουργία, όπως τούς όριζε η τελευταία ΚΥΑ» λέει στο iefimerida.gr ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπ. Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής.

«Οι όροι αυτοί προβλέπουν ότι εντός του ναού μπορεί να υπάρχει ένα άτομο προς 25 τ.μ. και με ανώτατο όριο των 100 ανθρώπων, μέσα ή έξω. Δηλαδή, μπορούν να είναι, για παράδειγμα, 20 άτομα εντός του ναού και 80 άνθρωποι εκτός. Επιπλέον, στο προαύλιο του ναού, και όχι γενικώς έξω, μπορεί να είναι ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ.. Είναι αυτονόητο ότι τόσο τους γάμους όσο και στις βαπτίσεις πως όσοι βρίσκονται εντός και εκτός ναών πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις» εξηγεί ο κ. Καλαντζής.

Σχετικά με τους ναούς -και όχι μόνο τους χριστιανικούς- επικρατεί μια σχετική ανακούφιση στους ειδικούς και το κυβερνητικό «στρατόπεδο» καθώς δεν υπάρχουν στο άμεσο διάστημα μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Ενα μικρό «κρας τεστ» θα είναι η μουσουλμανική εορτή του Ιντ αλ-αντχά, η οποία ξεκινά στις 19 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει ο Δεκαπενταύγουστος. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση των λοιμωξιολόγων ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα -δηλαδή να αυξηθούν τα όρια πιστών- για τους ναούς.

Συνοπτικά τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις:

  • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις
  • Ενα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό
  • Ενα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και χρήση μάσκας 

Γάμοι: Τι προβλέπεται για το γλέντι

Το δεύτερο -και για πολλούς σημαντικότερο- ζήτημα είναι το τι θα ισχύει για το γλέντι που ακολουθεί, μετά τους γάμους και τις βαπτίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:

  • Από 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις
  • Ανώτατο όριο τα 100 άτομα
  • Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι



Total
0
Shares
Previous Article
yperpanselinos panselinos

Την Τετάρτη η δεύτερη φετινή υπερπανσέληνος ορατή από την Ελλάδα

Next Article
Takis Giotis karaiskakeia 2021

Δημήτριος Γιώτης: Τα Ζαρκαδοπαφίλια  και οι ραγισμένες καμπάνες