Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…» Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Είναι η πνευματική μας κληρονομιά και το πολιτισμικό μας κεφάλαιο
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…» Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Είναι η πνευματική μας κληρονομιά και το πολιτισμικό μας κεφάλαιο.

Λέξεις που ταξίδεψαν 4000 χρόνια για να φτάσουν σε μας. Λέξεις που τις κουβάλησε ο λαός μας στην ψυχή του, τις μεγάλυνε με τους αγώνες του, τις κράτησε ζωντανές μέχρι σήμερα, για να μιλάει για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εντιμότητα, αρετή, ηθική. Μικρός λαός ενός μεγάλου πολιτισμού. Αξίζει να δώσουμε στην ελληνική γλώσσα το σεβασμό που δικαιωματικά της αναλογεί, για να συνεχίσει τον οικουμενικό της ρόλο.

Στις 24 Απριλίου 2017, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (ΦΕΚ Β´1384) καθιερώνεται επίσημα η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία και μας κάνει περήφανους, το γεγονός ότι ένα διαχρονικό  αίτημα του  ελληνισμού της διασποράς ικανοποιείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει την υπογραφή της.

Είχα τη χαρά και την τιμή, ως βουλευτής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, να βιώσω αυτή τη σπουδαία εμπειρία, να συνεργαστώ στενά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), από όπου με αξιοσημείωτο δυναμισμό, ξεκίνησε η ιδέα και το μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον εορτασμό.

Με τη δραστήρια πρόεδρο της ΟΕΚΑΙ κ. Όλγα Νάσση από το 2015, με ενθουσιασμό και επιμονή, προωθήσαμε δυναμικά και συστηματικά την πρόταση για την θεσμοθέτηση της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας. Την πρωτοβουλία υποστήριξαν ποικιλοτρόπως, στοχευμένες δράσεις και μεγάλες εκδηλώσεις προβολής και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στον Τάραντα, τη Μεσσήνη, τη Νάπολη, τη Ρώμη, το Παλέρμο, που με συγκίνηση μοιράστηκα μαζί τους. Ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας και η πλούσια δράση των Ελλήνων στην Ιταλία δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα.

Η ελληνική πολιτεία απέδωσε στη γλώσσα μας, την οφειλόμενη τιμή. Μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για το παρελθόν που κουβαλάει στις ρίζες της και την ευθύνη να συνεχιστεί η φωτεινή της πορεία.

Για 4η χρονιά, τιμούμε την ελληνική γλώσσα. Μια γλώσσα πολύτιμη και αναντικατάστατη. Χαίρομαι που και φέτος η 9η Φεβρουαρίου, γίνεται αφορμή και σύγχρονη πρόκληση ώστε η γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και να επιβεβαιώσει την οικουμενικότητά του. Μια οικουμενικότητα που παραμένει ζωντανή και αγωνίζεται για ότι είναι ελληνικό, πανανθρώπινο, αληθινό και χρήσιμο σε έναν κόσμο που μικραίνει, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς να τη γνωρίσει, να την αγαπήσει, να τη μοιραστεί.

Όσο πιο πολύ την μελετάς τόσο πιο πλούσια ανταμοιβή σου δίνει.

Είναι σπουδαίο και συγκινητικό σε σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα.

Χαιρετίζω τους νέους Έλληνες της διασποράς, που γυμνάζουν την ψυχή και το πνεύμα τους με την εκμάθηση και διατήρηση της μητρικής τους, της ελληνικής γλώσσας.

Χαιρετίζω τους χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο που εκτός από την μητρική τους γλώσσα, μαθαίνουν ελληνικά. Μια γλώσσα δύσκολη και όχι φανερά χρήσιμη.

Αγαπητοί φίλοι, Έλληνες της διασποράς

Με συγκίνηση και χαρά θυμάμαι τη μεγάλη συλλογική εμπειρία που μοιραστήκαμε για να γίνει πραγματικότητα η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Χαιρετίζω όλους εσάς, που σήμερα και πάντα, πρωτοστατείτε με ευρηματικές πρωτοβουλίες και εορταστικές εκδηλώσεις και φέρνετε στο διεθνές προσκήνιο την πνευματική δύναμη, τις αξίες, την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Στη γλώσσα μας, πολυδιάστατη έννοια, η ελευθερία σαν στάση ζωής, κυριαρχεί και τροφοδοτεί την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Πόση δύναμη ελευθερίας χρειάζεται σήμερα για να ξεπεράσει κανείς, μια εξουσία και μια διάχυτη αόρατη απειλή που τείνει να συνθλίψει όλο και πιο βαθιά  το νου, τη ψυχή και τις ζωές μας;

Η γλώσσα είναι αξία. Είναι η ιστορία, η σκέψη, ο ψυχισμός, η νοοτροπία, η ταυτότητά μας.

Η ποιότητα στη γλώσσα, είναι ποιότητα στην σκέψη, είναι πολιτισμός. Ο πολιτισμός είναι δύναμη, είναι η δική μας αντίσταση!

«Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου» λέει ο ποιητής και συγκινεί και εκφράζει τον προσωπικό και συλλογικό μας πόθο για ελευθερία.

Όσο θα υπάρχει ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μακρυγιάννης, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος …στις βιβλιοθήκες μας και στις βιβλιοθήκες του κόσμου, υπάρχει ελπίδα.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

ekdilosi stiVouli pagkosmia hmera ellhnikhs glossas
Εκδήλωση 2019 στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
synanthsh sta ellhnofona choria ths kalavrias
Συνάντηση στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας
synedrio messhnh italias
Συνέδριο της ΟΕΚΑΙ στη Μεσσίνη της Σικελίας
ellhnikes hmerides toronto italias
Ελληνικές ημερίδες Τάραντα Ιταλίας



Total
0
Shares
Previous Article
laiki syspeirosh thessalias

Αίτημα των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας

Next Article
kakokairia xionia

Έρχεται με άγριες διαθέσεις η κακοκαιρία «Μήδεια». Καμπανάκι από τους μετεωρολόγους