Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τι είναι και πως λειτουργεί το διατραπεζικό σύστημα SWIFT

swift trapezes

Τι είναι και πως λειτουργεί το διατραπεζικό σύστημα SWIFT

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (περίπου έντεκα χιλιάδες τράπεζες) καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ενδεικτικά, το 2020 περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές πραγματοποιούνταν καθημερινά, παγκοσμίως, μέσω της εν λόγω πλατφόρμας.

Το SWIFT ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970. Έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ιδιοκτήτες-μέτοχοί του είναι τα ίδια τα μέλη του, ενώ το ίδιο ως σύστημα παραμένει θεωρητικώς ουδέτερο και ανεπηρέαστο από τις όποιες διαφορές που πιθανόν να υπάρξουν μεταξύ των μελών του.

Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα που έχει αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT το 2018.

Στον διαδικτυακό του τόπο https://www.swift.com/ αναφέρονται τα εξής:

«Το SWIFT είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αλλάζει αξία. Το κάνουμε αυτό κάθε στιγμή κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο. Κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλίμακα, την ακρίβεια, τον ρυθμό και την εμπιστοσύνη που απαιτεί αυτό.

Το SWIFT είναι μοναδικό. Δημιουργηθήκαμε για να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα να μεταφέρει αξία – μια αξιόπιστη, ασφαλή και ασφαλή προσέγγιση που η κοινότητα μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως. Εξελισσόμαστε συνεχώς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, χωρίς να υπονομεύουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, η ζωντανή κοινότητά μας αντανακλά την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος.

Σήμερα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες κινούνται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ποτέ, επομένως η αξία πρέπει να κινείται όλο και πιο γρήγορα. Το όραμά μας είναι για έναν κόσμο στον οποίο οι πληρωμές δεν είναι μόνο αξιόπιστες αλλά και άμεσες. Καινοτομούμε ακούραστα, δοκιμάζουμε εξαντλητικά και μετά υλοποιούμε γρήγορα. Σε μια συνδεδεμένη και προκλητική εποχή, η προσέγγισή μας δεν ήταν ποτέ πιο σχετική. Δεν υπάρχει άλλος οργανισμός σαν εμάς πουθενά στον κόσμο. Χωρίς εμάς ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Μας εμπιστεύονται κάθε στιγμή»




Total
0
Shares
Previous Article
kostas gavogiannis karditsa

Κώστας Γκαβογιάννης: Η Καρδίτσα σας έχει απέναντι

Next Article
sxoleia eggrafes

Εγγραφές στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023