Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χάμου Βασιλική BSc, NPPsy


Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής αυτό το διατροφικό πρωτόκολλο που ονομάζεται διαλλειματική νηστεία ή fasting, όπου η σίτιση δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα αλλά μπορεί να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες ή και μέρες.

Κάποια από τα βασικά είδη της διαλλειματικής νηστείας

α) 5:2
β) 16:8
γ) 1:1 (εναλλασσόμενη νηστεία).

• Σχήμα 5:2

Στην πρώτη περίπτωση διαλλειματικής νηστείας 5:2, συστήνεται ελεύθερη διατροφή 5 μέρες την εβδομάδα με 2 ημέρες νηστείας, δηλαδή χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης μόλις το 25-30% των ημερήσιων αναγκών (500-600 kcal/ημέρα).

• Σχήμα 16:8

Στην δεύτερη περίπτωση όπου είναι και η πιο διαδεδομένη η λήψη τροφής γίνεται σε διάστημα 8 ωρών κανονικά και στις υπόλοιπες 16 ώρες νηστεία με κατανάλωση υγρών ή φαγητού χωρίς θερμίδες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διατροφικό πρωτόκολλο όπου παραλείπεται το πρωινό και το βραδινό είναι σχετικά νωρίς, πράγμα το οποίο δεν είναι τόσο κοντά στην νοοτροπία του Έλληνα.

Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

• Σχήμα 1:1 εναλλασσόμενης νηστείας

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, η νηστεία συστήνεται μέρα παρά μέρα κάνοντας ελεύθερη διατροφή. Την ημέρα της νηστείας καταναλώνετε ελάχιστες θερμίδες όπως στην πρώτη περίπτωση.

Η διαλλειματική νηστεία δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, αλλά προέρχεται από την αρχαία παράδοση, που ασκείται σε πολλές θρησκείες κατά την διάρκεια των ετών. Πολλές θρησκείες ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν μια μορφή νηστείας, είτε με βάση τις τροφές που επιτρέπονται, είτε με βάση τις ώρες της ημέρας ή και τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, ως μέρος της θρησκευτικής λατρείας. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ραμαζάνι στο μουλσουμανισμό

• Τι λέει η επιστήμη όμως;

Τεκμηριωμένα, μέσα από κάποιες μεταναλύσεις φάνηκε ότι η διαλλειματική νηστεία ανεξαρτήτως το είδος έχει κάποια οφέλη στην συνολική υγεία του διαιτώμενου όπως αποτελεσματική απώλεια βάρους και βελτίωση των βιοχημικών δεικτών (γλυκόζη αίματος, ινσουλίνης αίματος) χωρίς αυτό να διαφέρει από την αναμενόμενη απώλεια βάρους και την βελτίωση των τιμών από μια υποθερμιδική διατροφή.
Επίσης, συστηματικές ανασκοπίσεις δείχνουν ότι δεν υπερέχει η διαλλειματική νηστεία, από μια τυπική υποθερμιδική διατροφή, είτε για την απώλεια βάρους, είτε για την αλλαγή των καρδιομεταβολικών δεικτών.
Μειώνοντας την πρόσληψη των θερμίδων, μέσω της μείωσης των γευμάτων που καταναλώνονται, τα περισσότερα μοτίβα της διαλλειματικής νηστείας μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αρκεί να μην αντισταθμίζονται τα μειωμένα γεύματα με αύξηση τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας.

Συνοψίζοντας, η διαλλειματική νηστεία ως ένα αναγνωρισμένο πρότυπο διατροφής που έχει μελετηθεί αρκετά έχει κάποια οφέλη για την υγεία και την απώλεια βάρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερέχει έναντι μιας υποθερμιδικής διατροφής. Δεν συστήνεται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, λόγω της ακραίας συνθήκης που οδηγεί τον οργανισμό με την νηστεία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει αν υπάρχει κάποια συνοσηρότητα. Το θέμα είναι αν η διαλλειματική νηστεία ταιριάζει με το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας, γι’ αυτό χρήσιμο είναι να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο διατροφολόγο για να εξετάσετε μαζί το καλύτερο δυνατό για εσάς.

Χάμου Βασιλική BSc, NPPsy
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Ψυχοδιαιολογία
• Τηλέφωνο επικοινωνίας:
2445042264
6970630296

Μουζάκι Καρδίτσας, Αντύπα και Πλάτωνος 6

Πηγές:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/intermittent-fasting/
https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/intermittent-fasting-benefits-how-it-works-and-is-it-right-for-you/2022/02
https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276792/
Total
0
Shares
Previous Article
Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών η Ελευθερία Κωλέττα

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών η Ελευθερία Κωλέττα

Next Article
Papanikolopoulou sigrafeas 2o dimotiko Mouzakiou

Βιβλιοπαρουσίαση από την συγγραφέα Κατερίνα Παπανικολοπούλου στο 2ο Δημοτικό σχολείο Μουζακίου

Related Posts