Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Τη δημιουργία του Φράγματος Πύλης ζητά ο Δήμος

 

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον Δήμο Πύλης, αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών του πόρων, είναι αυτό της δημιουργίας του ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΥΛΗΣ.

Από την μεριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχει και είναι έτοιμος ο φάκελος του έργου. Υπολείπονται ενέργειες της οριστικής σύνταξης (οριστικοποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και η σύνταξη των οικονομικών τευχών για την πραγμάτωση του μεγάλου αυτού έργου.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας απέστειλε έγγραφο στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Φάμελλο με θέμα την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΥΛΗΣ.

Τονίζονται η χρησιμότητα κατασκευής του Φράγματος Πύλης, η υπερτοπική διάσταση του.

Γιατί δεν αφορά μόνο την Πύλη αλλά ολόκληρο το Νομό Τρικάλων.

Οι δυνατότητες του φράγματος Πύλης, είναι να παράγει το 1/5 απ΄ το Υ.Η.Ε. Μεσοχώρας, δηλαδή 64 εκατομμύρια  κυβικά νερό.

Ενισχύονται η επαρκής και ποιοτική ύδρευση και άρδευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων. Η ωριμότητα του έργου βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

  1. Έχουν κατατεθεί οι Μελέτες Κατασκευής του Φράγματος Πύλης.
  2. Υποβλήθηκε πρόταση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία δεν θεωρήθηκε προκειμένου να οριστικοποιηθούν και εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του εν λόγω έργου.
  3. Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, με την αριθμ. 166655/05-03-2013 ΑΔΑ: ΒΕΔΓ0-ΙΔΝ Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπολείπονται: 

  1. Ενέργειες οριστικής σύνταξης (επικαιροποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  2. Ενέργειες επικαιροποίησης οικονομικών τευχών του έργου.

Με δεδομένο ότι η ηγεσία του Υπουργείου είναι θετική σε τέτοιες δράσεις, με δεδομένο ότι καταγράφηκε η βούληση της Κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας για την εκτέλεση του έργου, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Next Article

ΑΝΚΑ: Υποβολή προσφορών για μίσθωση υπηρεσιών μεταφοράς