Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θηλιά στο λαιμό η δήθεν ενεργειακή αναβάθμιση

gavogiannis Kostas

Θηλιά στο λαιμό η δήθεν ενεργειακή αναβάθμιση

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ετοιμαστεί  από το Δήμαρχο μία φιέστα ώστε να μας πείσει ότι για το δήθεν καλό του Δήμου πρέπει να βάλουμε θηλιά στο λαιμό.

Πρόκειται για την περίφημη ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτοματοποίηση του συστήματος δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, που με μεγάλη βιασύνη ο Δήμαρχος θέλησε να κινήσει τις διαδικασίες. Αμέσως μετά σας έκανα γνωστό το όνομα της εταιρίας που θα αναλάβει το έργο και που θα το διαχειρίζεται για 10 περίπου χρόνια. Η εταιρία είναι ήδη γνωστή πριν ακόμα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Εσείς τι καταλαβαίνετε απ’ αυτό;

Το δεύτερο ατόπημα είναι ότι ο Δήμαρχος ιδιωτικοποιεί τον ηλεκτροφωτισμό, λες και δεν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι στο Δήμο. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει και υποτιμά τον μηχανολόγο του Δήμου λέγοντας ότι δεν έχει καμία πείρα όσον αφορά τις μελέτες φωτισμού.

Θα μιλήσω εγώ λοιπόν που το θέμα της αναβάθμισης των φωτιστικών είναι η δουλειά μου και έχω πείρα δεκαετιών.

Ας δούμε επιγραμματικά την διαχειριστική τακτική και την ικανότητα του Δημάρχου.

Θα ξεκινήσω από την πονηρή κίνηση με την οποία έδωσε 20.000 ευρώ σε έναν μελετητή φωτισμού για μία άστοχη εντελώς μελέτη. Και εξηγούμαι:

Ο μελετητής σκόπιμα στηρίζεται σε λάθος δεδομένα. Για παράδειγμα λανθασμένα αναφέρει ότι η προβολής στα γήπεδα είναι 1.000 watt. Τον πληροφορώ ότι είναι 2.000 watt, το ξέρω γιατί ήταν κατασκευή δική μου τα γήπεδα. Αλλά σκόπιμα υποβαθμίζεται η υπάρχουσα κατάσταση στη μελέτη, καταλαβαίνετε γιατί.

Πάμε να δούμε έναν κωδικό με 8891 φωτιστικά.

Αυτή τη στιγμή ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός ειδικά στις κοινότητες  λειτουργεί με φωτιστικά από 18 έως 23 watt λάμπα και απόδοση 1800 lumen περίπου.

Με βάση τη μελέτη υποτίθεται ότι θα κάνουμε αναβάθμιση με φωτιστικά 11 watt 1500ml. Αυτό δεν λέγεται αναβάθμιση λέγεται υποβάθμιση. Μαύρο σκοτάδι!

Πάμε και στο ποσό τώρα.

Σήμερα πληρώνουμε για φωτιστικό με 18 watt 1800 lumen  λάμπα led περίπου 2 ευρώ( το κόστος αυτών περίπου σε 18.000 ευρώ).

Για το φωτιστικό των 11 watt 1.500 lumen θα πληρώσουμε 150 ευρώ(το κόστος αυτών είναι 1.333.650). Υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για 10 χρόνια. Σε 10 χρόνια όμως δεν θα ανάβει τίποτα.

Ερχόμαστε στο κόστος:

Η αγορά είναι μεγάλη και έχει πάρα πολλές λύσεις. Αφού μιλάμε για αναβάθμιση μπορούμε να βρούμε φωτιστικά led 50 watt με 5.500 lumen. Το κόστος αυτών 15 ευρώ με όριο ζωής τριών ετών δηλαδή το συνολικό κόστος θα είναι  134.000 ευρώ Μεγαλύτερη απόδοση με κόστος 10 φορές πιο κάτω. Και βέβαια μιλάμε για αυτεπιστασία.

Με τα χρήματα που θα γλιτώσουμε θα μπορούμε να αγοράσουμε και δεύτερο τηλεσκοπικό καλάθι και τρίτο εάν θέλουμε για να τελειώσει η αντικατάσταση των φωτιστικών μέσα το πολύ σε τρία χρόνια. Τη συντήρηση και την ευθύνη θα την έχουν οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου .

Σύντομα θα δημοσιεύσω μελέτη με σοβαρή αναβάθμιση και με πάρα πολύ μικρό κόστος. Τα λεφτά που θα γλιτώσουμε είναι πάρα πολλά και έτσι δίνουμε και μεροκάματο σε παιδιά που είναι άνεργα.

Στην πρόταση του Δημάρχου θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες που θα πάνε τα επιπλέον λεφτά. Θα πρέπει να τους ενημερώσει.

Υ.Γ. Πιστεύω ότι τον Δήμαρχο θα τον κυριεύσει η λογική γιατί εάν συνεχίσει και δεν αναθεωρήσει στο πως πρέπει να γίνει το έργο θα συνεχίσω και στους υπόλοιπους κωδικούς και όχι ΜΟΝΟ.

Εκεί να δείτε τι χαμός γίνεται…

Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”




Total
0
Shares
Previous Article
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 ανέργους - Ξεκινά από αύριο η υποβολή αιτήσεων

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι που θα δουν αυτή την εβδομάδα χρήματα στους λογαριασμούς

Next Article
kafsonas thermiki kamera upstories

Συνεχίζεται ο ισχυρός καύσωνας - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της Ελλάδας