Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θεσσαλικά Άγραφα-Νότια Πίνδος-Κοιλάδα Αχελώου: Τόπος Αειφορίας και 5G ή Ερημωμένα Ψηλά ακατοίκητα Βουνά;

stagrafa

Θεσσαλικά Άγραφα-Νότια Πίνδος-Κοιλάδα Αχελώου: Τόπος Αειφορίας και 5G ή Ερημωμένα Ψηλά ακατοίκητα Βουνά;

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Ξεφυλλίζοντας το εξαιρετικό Λεύκωμα για τα Άγραφα (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά – που επειγόντως πρέπει να ενωθούν/οδικά με άσφαλτο και Διοικητικά) του Τάκη Ντάσιου, είδα φατσούλες παιδιών μας από το Σχολείο Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας, που τώρα έγιναν τριαντάρηδες και προκόβουν στη ζωή τους… τομέα υγείας η Αντιγόνη, στην εστίαση ο Πάνος, στα σύγχρονα καράβια πολυταξιδευτής ο Γιώργος, στην Αεροπορία ο Φάνης, στις κομμώσεις η Γεωργία μας, στην σύγχρονη κτηνοτροφία ο Γιάννης, στον “Παπαστράτο” ο Γιάννης-Γεώργιος (και Αιρετός ΔΣ Αργιθέας), στην Αγγλική φιλολογία η Βησσαρία μας, στον ιδιωτικό τομέα ο Βασίλης, ο Πάνος…

Ξεκίνησαν από ορεινό δύσβατο τόπο, έμαθαν τα πρώτα γράμματα σε μονοθέσια ή διθέσια σχολεία, γαλουχήθηκαν με τις αξίες της Αργιθεάτικης παράδοσης και εξελίχθηκαν σε πολίτες του κόσμου… με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό!

Έτσι θέλουμε, η μεγάλη πλειοψηφία των Αργιθεατών, την ορεινή Πατρίδα μας:

√ Ζωντανή, καινοτόμα, αειφορική και σύγχρονη με σεβασμό στις ρίζες μας αλλά το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

√ Θέλουμε τα ενιαία Άγραφα, τόπο κατοικίας και ζωής ντόπιων και ξενιτεμένων, με καθαρό νερό και αέρα, με γρήγορο Ίντερνετ (5G) και νεολαία που θα …σερφάρει άνετα, αλλά και που θα πεζοπορεί στα μοναδικά σοκάκια των χωριών μας… θα χορεύει, θα ερωτεύεται, θα μυρίζει την πατρώα γη!

• Δεν θέλουμε τα Άγραφα και την Αργιθέα – την καρδιά των Αγράφων, έναν ερημωμένο τόπο, ξερικό, εγκαταλειμμένο και αφιλόξενο….

• Τα θέλουμε σαν την πράσινη Αστυπάλαια και τον καινοτόμο Αη Στράτη …..
Όχι σαν την ξερική αφιλόξενη “Μακρόνησο” της σκοτεινής εποχής….

Με αξιοποίηση των φυσικών πόρων (αέρα-νερά-πέτρα-κλίμα) πάντοτε με σεβασμό στην περιβαλλοντική ισορροπία και τη νομοθεσία, όπως ρητά προβλέπεται στην απόφαση ΔΣ Αργιθέας Καρδίτσας (2018).

Οι αντιδρώντες είναι μια ελάχιστη μειοψηφία (απόλυτα σεβαστή) και ήδη τα Αειφορικά έργα στον άγριο Τύμπανο τείνουν να ολοκληρωθούν (Σταθμός παραγωγής ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ κλπ).
Ουδείς εχέφρων και ρεαλιστής, πιστεύει πλέον ότι η πρόοδος, η καθαρή ενέργεια, η απολιγνιτοποιηση μπορούν να ανακοπούν!

Οι Αιρετοί ΤΑ, οι αντιπρόσωποι όλων των Αργιθεατών Θεσσαλών οφείλουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να αρχίσουν αγώνα για ανταποδοτικά οφέλη στην δυσπρόσιτη και φτωχή – ακόμη, όχι για πολύ-περιοχή της κοιλάδας Αχελώου ποταμού, της νότιας Πίνδου!

Επαφές με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ιδιωτικές εταιρείες που επενδύουν σε έργα ΑΠΕ στα βουνά και ποτάμια μας.

argithea

***”Υπό μάλης” τους φακέλους και διεκδίκηση ΤΩΡΑ:

1. Η ΔΕΗ να ασφαλτοστρώσει την εναλλακτική διαδρομή λόφο Πέντε Αδέλφια και να επενδύσει εσωτερικά τοιχώματα 5 Σηράγγων Συκιάς.

2. Οι εταιρείες στον Τύμπανο, να πάρουν τη Μελέτη οδικής Σήραγγας Τυμπάνου και τα Τεχνικά επιτελεία τους να ετοιμάσουν τον πλήρη φάκελο για χρηματοδότηση και κατασκευή (50 εκατομμύρια ευρώ – συμπληρωματικό προϋπολογισμό) του σημαντικότερου έργου Υποδομής για τη Δυτική Θεσσαλία και Ήπειρο, την νότια Πίνδο και Αργιθέα!
Μόνο με σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα-Αυτοδιοίκησης μπορούμε να ανορθώσουμε τα Αργιθεάτικα και Αγραφιώτικα χωριά ….να ζωντανέψουμε τις κοινότητες των προγόνων μας, να… δαμάσουμε τον άγριο Τύμπανο!!!
Το ίδιο με τη Μελέτη Μεγάλης Σκάλας Ανθηρού (2.400.000€ έργο).

3. Προσφορά Ηλεκτρικού υβριδικού οχήματος από τις επενδύτριες εταιρίες για τις ανάγκες της κοινωνικής Δομής -” Κέντρο Κοινότητας Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας”, τη μετακίνηση των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, των υπαλλήλων του “Βοήθεια στο Σπίτι”, των αγροτικών γιατρών μας!

4. Οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου για τους αδύνατους συμπολίτες μας.

• Η αλληλεγγύη και το φιλότιμο αποτελούν θεμελιακές αξίες, που ζούν από πάππου προς πάππον….
Είναι ώρα να πλησιάσουμε τις οικογένειες, τις μητέρες,τους υπερήλικες να μιλήσουμε για νεοφτώχεια, ανεργία, αγχώδη διαταραχή, τον πανικό, την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη επιθετικότητα ….

stagrafa 2

 

Η Αργιθέα, η περιοχή Αχελώου, τα Άγραφα …πέπρωται να ζήσουν και να ακμάσουν!

Όσοι κοιτώντας… πίσω, στην …εποχή της τριχιάς…της βαρέλας, του τηλεφώνου-μανιβέλας και της ζαλικωμένης Αργιθεάτισσας…. επιθυμούν την ακινησία, την πλήρη ερήμωση, την ” μουσειοποίηση” τους, θα πλήξουν στη… μοναξιά τους!

*(Φωτογραφίες από Λεύκωμα – εκδόσεις Μίλητος).

Δημήτρης Παπακώστας /21-7-21




Total
0
Shares
Previous Article
astynomikotmhmamouzakiou

Συνελήφθη ημεδαπός από αστυνομικούς του ΑΤ Μουζακίου για άσκοπους πυροβολισμούς

Next Article
emvoliasmos koronoisos poreia

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Related Posts